BUKIET WINA, CZYLI CO?
Bukiet wina to właściwości aromatyczne, które kształtują się na różnych etapach produkcji trunku i determinują zapach winnej ekspresji. Bukiet w dużej mierze determinują substancje aromatyczne zawarte w poszczególnych odmianach winorośli oraz procesy, które zachodzą podczas fermentacji i dojrzewania trunku. W smakowanym winie, doświadczony koneser odnajdzie porzeczkę, agrest, truskawkę,wiśnię czy czekoladę. Różne gatunki win mają różne bukiety aromatyczne i to właśnie czyni je wyjątkowymi.
Co ma wpływ na aromat wina?
Na aromat wina ogromny wpływ mają czynniki klimatyczne i geologiczne, znane jako terrior. Kolejnym aspektem jest dojrzałość owoców w momencie zbiorów. Za aromaty wina odpowiedzialne są również estry, czyli związki chemiczne, które powstają podczas fermentacji – przemiany cukru w alkohol, a następnie kontaktu alkoholu z kwasami. Warto również wspomnieć o zawartości cukru w winogronach i ich kwasowości. Na estry oddziałują też wykorzystywane drożdże. Specjaliści wskazują na beczki, wykorzystywane w procesie dojrzewania trunków jako na jedne z najważniejszych czynników wpływających na bukiet wina. Najlepszym przykładem trunku, w którym wpływ beczki jest najbardziej odczuwalny, jest czerwone Bordeaux.
Grupy aromatów
Najpopularniejszą grupą aromatów, które są najczęściej rozpoznawalne w winach są:
- Akcenty owocowe.
Wskazuje się wówczas na np. malinę, czarną lub czerwoną porzeczkę, ananas, jabłko, owoce cytrusowe, owoce tropikalne, jagody.
- Akcenty ziołowe.
Takie jak pieprz, lubczyk, mięta.
- Akcenty kwiatowe.
Wśród nich wyróżnić można lawendę, lipę, różę.
Wymienione wyżej aromaty klasyfikowane są jako akcenty pierwszego rzędu. Pochodzą one najczęściej z wykorzystywanych rodzajów winogron. Akcenty drugiego rzędu powstają podczas fermentacji, są to akcenty takie jak np.:
- drożdże;
- pieczywo;
- wanilia;
- toffi.
Są również akcenty trzeciego rzędu, będące następstwem modyfikacji pierwszorzędnych i drugorzędnych akcentów. Zaliczyć do nich można akcenty:
- cynamonu;
- goździków;
- suszonej śliwki;
- dżemu.
Pojęcia, które warto znać
Opisując aromaty wina używa się również bardziej profesjonalnej terminologii. Terpeny, aldehydy determinują zapach świeżej trawy. Estry to związki powstające podczas fermentacji. Dzięki leżakowaniu w beczce, do wina przedostają się taniny. Inne pojęcia określające substancje wpływające na na bukiet wina to – pirazyna, ketony i diketony, a także tiole, laktony i fenole.
Dobrze czytać etykiety
Na etykiecie wina znaleźć można informacje dotyczące zawartości cukru resztkowego (np. extra dry, sweet), roczniku, pochodzeniu trunku oraz rodzaju szczepu. Niekiedy na etykiecie można również odczytać informacje o dominujących akcentach zapachowych zawartych w trunku. Nie jest to jednak często spotykana praktyka, ponieważ w większości przypadków, akcenty aromatyczne i ich percepcja jest kwestią indywidualną.
Wina białe vs. Wina czerwone
W winach czerwonych najczęściej mamy do czynienia z akcentami czarnych i czerwonych owoców, a także niuansami w postaci kwiatów czy ziół. Wina białe z kolei pachną bardziej cytrusami, owocami. W przypadku win różowych mówi się o czerwonych owocach, kwiatach i owocach tropikalnych – czyli połączeniu akordów pojawiających się zarówno w winie białym, jak i czerwonym.
Jak degustować wino?
Aby w pełni poczuć doskonały bukiet wina, należy zadbać o odpowiednie warunki do degustacji. Ważne jest właściwe szkło, temperatura serwowanego alkoholu oraz sama atmosfera towarzysząca degustacji. Warto zwrócić uwagę na otoczenie – wolne od zapachów pomieszczenie, z idealnym oświetleniem.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
