Degustacja

BUKIET WINA, CZYLI CO?

Bukiet wina to właściwości aromatyczne, które kształtują się na różnych etapach produkcji trunku i determinują zapach winnej ekspresji. Bukiet w dużej mierze determinują substancje aromatyczne zawarte w poszczególnych odmianach winorośli oraz procesy, które zachodzą podczas fermentacji i dojrzewania trunku. W smakowanym winie, doświadczony koneser odnajdzie porzeczkę, agrest, truskawkę,wiśnię czy czekoladę. Różne gatunki win mają różne bukiety aromatyczne i to właśnie czyni je wyjątkowymi.

Co ma wpływ na aromat wina?

Na aromat wina ogromny wpływ mają czynniki klimatyczne i geologiczne, znane jako terrior. Kolejnym aspektem jest dojrzałość owoców w momencie zbiorów. Za aromaty wina odpowiedzialne są również estry, czyli związki chemiczne, które powstają podczas fermentacji – przemiany cukru w alkohol, a następnie kontaktu alkoholu z kwasami. Warto również wspomnieć o zawartości cukru w winogronach i ich kwasowości. Na estry oddziałują też wykorzystywane drożdże. Specjaliści wskazują na beczki, wykorzystywane w procesie dojrzewania trunków jako na jedne z najważniejszych czynników wpływających na bukiet wina. Najlepszym przykładem trunku, w którym wpływ beczki jest najbardziej odczuwalny, jest czerwone Bordeaux.

Grupy aromatów

Najpopularniejszą grupą aromatów, które są najczęściej rozpoznawalne w winach są:

  • Akcenty owocowe.

Wskazuje się wówczas na np. malinę, czarną lub czerwoną porzeczkę, ananas, jabłko, owoce cytrusowe, owoce tropikalne, jagody.

  • Akcenty ziołowe.

Takie jak pieprz, lubczyk, mięta.

  • Akcenty kwiatowe.

Wśród nich wyróżnić można lawendę, lipę, różę.

Wymienione wyżej aromaty klasyfikowane są jako akcenty pierwszego rzędu. Pochodzą one najczęściej z wykorzystywanych rodzajów winogron. Akcenty drugiego rzędu powstają podczas fermentacji, są to akcenty takie jak np.:

  • drożdże;
  • pieczywo;
  • wanilia;
  • toffi.

Są również akcenty trzeciego rzędu, będące następstwem modyfikacji pierwszorzędnych i drugorzędnych akcentów. Zaliczyć do nich można akcenty:

  • cynamonu;
  • goździków;
  • suszonej śliwki;
  • dżemu.

Pojęcia, które warto znać

Opisując aromaty wina używa się również bardziej profesjonalnej terminologii. Terpeny, aldehydy determinują zapach świeżej trawy. Estry to związki powstające podczas fermentacji. Dzięki leżakowaniu w beczce, do wina przedostają się taniny. Inne pojęcia określające substancje wpływające na na bukiet wina to – pirazyna, ketony i diketony, a także tiole, laktony i fenole.

Dobrze czytać etykiety

Na etykiecie wina znaleźć można informacje dotyczące zawartości cukru resztkowego (np. extra dry, sweet), roczniku, pochodzeniu trunku oraz rodzaju szczepu. Niekiedy na etykiecie można również odczytać informacje o dominujących akcentach zapachowych zawartych w trunku. Nie jest to jednak często spotykana praktyka, ponieważ w większości przypadków, akcenty aromatyczne i ich percepcja jest kwestią indywidualną.

Wina białe vs. Wina czerwone

W winach czerwonych najczęściej mamy do czynienia z akcentami czarnych i czerwonych owoców, a także niuansami w postaci kwiatów czy ziół. Wina białe z kolei pachną bardziej cytrusami, owocami. W przypadku win różowych mówi się o czerwonych owocach, kwiatach i owocach tropikalnych – czyli połączeniu akordów pojawiających się zarówno w winie białym, jak i czerwonym.

Jak degustować wino?

Aby w pełni poczuć doskonały bukiet wina, należy zadbać o odpowiednie warunki do degustacji. Ważne jest właściwe szkło, temperatura serwowanego alkoholu oraz sama atmosfera towarzysząca degustacji. Warto zwrócić uwagę na otoczenie – wolne od zapachów pomieszczenie, z idealnym oświetleniem.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania BUKIET WINA, CZYLI CO? została wyłączona