
GRZANE WINO. JAK DEGUSTOWAĆ POPULARNEGO GRZAŃCA?
Grzaniec to ulubiony trunek wielu Polaków. Rozgrzewający napitek sprawdza się szczególnie jesienią i zimą. Sposobów na przygotowanie grzanego wina jest wiele – od klasycznych, po bardziej rozbudowane, obejmujące dodatki, takie jak owoce, zioła, przyprawy czy inne rodzaje alkoholu. Poznaj bogatą historię grzańca i zobacz, jak go przyrządzić, aby smakował wyśmienicie. Z jakiego wina zrobić napój i w czym podać popularnego drinka?
Historia grzanego wina
Tym smakowitym trunkiem raczyli się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Podgrzane wino podawane było wówczas w kamionkowych, specjalnych naczyniach, które przez długi czas utrzymywały odpowiednią temperaturę napitku. Ówcześnie serwowano grzańca z miodem, przyprawami korzennymi, a niekiedy z olejkiem różanym. Grzane wino wspaniale działało na organizm – dodawało energii, podnosiło temperaturę ciała i łagodziło objawy drobnych infekcji.
Wino do grzańca
Wiele osób, które podejmują się przygotowania grzańca, zastanawia się, jakie wino będzie odpowiednie do tego rodzaju trunku. W sklepach – stacjonarnych i internetowych dostępnych jest wiele rodzajów gotowego grzanego wina. Są to produkty smaczne i proste w przygotowaniu, ponieważ wystarczy je wyłącznie podgrzać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować grzane wino w domu. W roli alkoholu sprawdzi się wino czerwone – wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie. Jeśli trunek jest za mało słodki w smaku, wystarczy dosłodzić go miodem. W tym miejscu warto pamiętać, iż w wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości, dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest dodanie go do lekko ostudzonego napitku. Grzańca można również przygotować z białego wina, choć koneserzy tego rodzaju napitku wskazują, iż czerwone wino lepiej komponuje się z aurą roztaczającą się nad ciepłym trunkiem. DO grzańca idealnie sprawdzą się wina węgierskie, chilijskie, hiszpańskie czy portugalskie.
Przepis na grzane wino z pomarańczami
Na grzańca potrzebnych jest kilka składników, które razem tworzą synergiczną całość:
- Butelka dowolnego czerwonego wina
- 1 lub 2 pomarańcze
- 1 mały korzeń imbiru
- 1 łyżka dobrego jakościowo miodu
- 1 laska cynamonu
- Odrobina gałki muszkatołowej
- Kilka goździków
Powyższy przepis to swoista klasyka, która podlega licznym modyfikacjom. Sposób przygotowania jest banalnie prosty – wino należy przelać do garnka, dodać do niego plastry pomarańczy, imbir, cynamon, goździki i gałkę. Jeśli wybraliśmy na podstawę ciepłego drinka wytrawne lub półwytrawne wino, można dosłodzić je miodem. Grzańca nie należy zagotowywać, jednie podgrzać do odpowiedniej temperatury.
Glogg
Ten rodzaj grzanego wina wywodzi się ze Szwecji. Trunek cieszy się tam ogromną popularnością – podobnie, jak w całej Skandynawii. Glogg serwuje się najczęściej w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
Składniki:
- Butelka czerwonego wina
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 kieliszki dobrej jakościowo wódki
- 1 korzeń imbiru
- Laski cynamonu, goździki, rodzynki, migdały, pestki kardamonu
Szwedzki Glogg przygotowuje się nieco inaczej niż klasycznego grzańca. W garnku należy podgrzać sok pomarańczowy, a następnie dodać do niego imbir pokrojony w plasterki, goździki, pestki kardamonu. Całość należy gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Przelany przez sito wywar, zaleca się połączyć w drugim naczyniu z winem. Na koniec należy dodać cukier. Trunek warto podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Glogg podawaj z rodzynkami i migdałami.
Czy grzańca można przygotować bez wina?
Smacznego grzańca można przygotować nie tylko na bazie klasycznego wina. Do tego celu z powodzeniem sprawdzi się również rum. Do przygotowania grzanego rumu potrzeba:
- 150 ml rumu
- 2 szklanki wody
- 2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu plus kilka goździków
Do gotującej się wody, z cukrem, laską cynamonu oraz goździkami, należy dodać rum oraz sok z cytryny lub limonki. Całość należy podgrzać, cały czas mieszając. Nie zagotowywać!
W jakim szkle serwować grzańca?
Tradycyjne kieliszki do wina nie sprawdzą się w przypadku serwowania grzańca, który jest napitkiem ciepłym i rozgrzewającym. Do podania grzanego wina, wykorzystaj uniwersalne kubki, filiżanki lub szklanki z uchwytem. Doskonałym wyborem są również stylizowane, ceramiczne kufle lub garnuszki. Grzańca można udekorować plastrami pomarańczy, cytryny lub limonki. Aromatyczny trunek wybornie smakuje w duecie z ciasteczkami korzennymi, piernikiem lub dziczyzną.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

