
JAKIE WINO DO….? FOOD PAIRING BEZ TAJEMNIC
Wino i jedzenie idą w parze do wieków. Wino dobrze dobrane do potrawy, potrafi całkowicie odmienić doznania smakowe i aromatyczne, płynące z degustacji. Niekiedy każdy z elementów – wino i potrawa, zyskują na wspólnym towarzystwie. Trunek z winorośli pobudza łaknienie, poprawia trawienie i sprawia, że danie może być odbierane jako pełniejsze, słodsze, kwaśniejsze, wykwintniejsze, niż jest w rzeczywistości. Zobacz jakie wino dobrać do kurczaka, jakie do makaronu, a jakie do krewetek! Poznaj podstawowe zasady food pairingu!
Jakie wino do kurczaka?
Do kurczaka z grilla wybierz biały, wytrawny trunek z odmiany Chardonnay. Takie wino doskonale zaakcentuje świeży i lekki charakter dania. Do kurczaka pieczonego możesz z kolei podać czerwony trunek np. Shiraz czy Primitivo. Drób w sosie grzybowym to idealny kompan włoskiego Nebbiolo, które można dodać również do posiłku, wzbogacając smak i konsystencję sosu.
Jakie wino do wołowiny?
Do czerwonego mięsa warto podać czerwone, wytrawne wino o intensywnym smaku i kolorze. Idealnie w tym celu sprawdzi się Malbec, Shiraz czy Cabernet Franc. Oczywiście czerwona ekspresja to nie jedyny wybór pasujący do wołowiny. Z czerwonym mięsem możesz również serwować białe wino, które jakiś czas spędziło w beczce.
Bava Thou Chardonnay 2021 Piemonte DOC
Jakie wino do krewetek?
Krewetki mają delikatny smak dlatego pasuje do nich idealnie wino o subtelnych nutach aromatycznych, lekko mineralne, rześkie i wyraźnie cytrynowe. poza oczywistymi winami białymi, doskonałym towarzystwem do krewetek są wina różowe. Warto również spróbować połączenia owoców morza z musującym prosecco lub cavą.
Ca di Rajo Prosecco DOCG Extra Dry
Jakie wino do makaronu?
Makaron carbonara czy bolognese to dobrze znane potrawy, które często goszczą na naszych stołach. Makaron dobrze łączy się z mięsem, owocami morza, sosami, warzywami – to właśnie dodatki dodają potrawie charakteru i determinują późniejszy wybór wina. Do czerwonych sosów i makaronów z mięsem podaje się wino czerwone. Do białych sosów i makaronów z owocami morza serwuje się wino białe. Jeśli w sosie pojawia się wino, takie sam trunek powinien pojawić się na stole.
Jakie wino do bigosu?
Aromatyczna kapusta kiszona z dodatkami np. mięsem, kiełbasą, boczkiem, wędzonymi śliwkami, grzybami – to jedno z ulubionych dań Polaków. Wiele osób dodaje do bigosu wino, które podnosi walory smakowe potrawy. Często jest to wino czerwone, które dobrze współgra z całą kompozycją. Jeśli w bigosie pojawia się czerwony Malbec lub czerwone Barolo, takie właśnie wino należy smakować w duecie z lekko kwaśnym daniem.
Bava Barolo 2013 DOCG Scarrone
Jakie wino do sałatki?
Każda sałatka – makaronowa, warzywna, owocowa – ma swój indywidualny charakter i różne dodatki. Dobierając wino do sałatki, dobrze jest zwrócić uwagę na przeważające w potrawie smaki. Jeśli w sałatce dominują kwaśne smaki z uwagi na obecność np. octu winnego lub cytryny, to najlepiej wybrać wino, które ma w sobie lekką nutę słodyczy np. Riesling lub Viognier. Jeśli w sałatce uwydatniają się bardziej słone smaki to doskonałym wyborem będzie kwaśniejszy Gewurztraminer. Do sałatek kremowych must-have jest musujące prosecco lub szampan.
Champagne Collard-Picard Prestige Extra Brut
Jakie wino do pizzy?
Popularna pizza może być przygotowana na białym lub czerwonym sosie. Danie z pomidorami to dobry kompan dla czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego. Pizza na spodzie bianco (śmietanowym) będzie znacznie lepiej smakowała z kieliszkiem beczkowego, białego wina z odmiany np. Chenin Blanc.

