Degustacja

NA CZYM POLEGA DEGUSTACJA WINA I JAK JĄ PRZEPROWADZIĆ?

Degustacja wina to swoisty rytuał, podczas którego oceniane są walory wizualne, aromatyczne i smakowe trunku. Organizując degustację, należy skupić się nie tylko na wyborze odpowiedniego alkoholu, ale również na otoczeniu – atmosferze, wyglądzie kieliszków czy rodzaju towarzyszących przekąsek. Degustacja to sztuka i prawdziwa uczta dla zmysłów, dlatego warto poznać zasady, jakie obowiązują podczas smakowania trunków z winorośli.

Trzy etapy

Klasycznie podczas degustacji wina ocenie podlega wygląd, smak oraz aromat trunku. Proces składa się zatem z trzech etapów, w trakcie których angażowane są poszczególne zmysły – wzrok, smak oraz zapach. Ważne jest otoczenie, w którym przeprowadzana jest degustacja oraz okoliczności, które jej towarzyszą.

Miejsce

Wino można degustować niemal wszędzie – we własnej kuchni, w jadalni, w restauracji. Wytrawni koneserzy wina, z pewnością ucieszą się ze zwiedzania winnicy połączonego z degustacją. To nie lada gratka, która stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Wiele winnic organizuje właśnie takie wydarzenia – w miejscu, gdzie uprawiane są winorośle, z których następnie produkowane są trunki, umożliwiają ocenę wina pod okiem fachowców, w przepięknych okolicznościach przyrody.

Przekąski

Degustacja wina nie skupia się wyłącznie na smaku, zapachu oraz wyglądzie samych trunków, ale również temu co towarzyszy całemu przedsięwzięciu. Do wina warto podać odpowiednie przekąski. Oczywiście, gdy degustacja odbywa się w winnicy, sprawa jest o wiele prostsza – tutaj organizator dba o dobór trunków i posiłków. Gdy samodzielnie organizujemy degustację, powinniśmy poznać przynajmniej podstawowe zasady łączenia alkoholu z jedzeniem. Z całą pewnością sprawdzą się paluszki grissini, pieczywo, wędliny, sery, owoce.

Wygląd

Pierwszym etapem degustacji jest ocena wina pod kątem wyglądu trunku. Kolor alkoholu można określić jednym z wielu przymiotników np. wiśniowy, malinowy, fioletowy, purpurowy, rubinowy, złoty, słomkowy, bordowy, intensywny, blady, nasycony, przejrzysty, zielonkawy, bursztynowy. Następnie ocenie podlega przejrzystość wina – trunek powinien być klarowny, nie mętny, a także połysk, który wpływa na kwasowość wina. Kolejnym aspektem jest gęstość trunku. W tym celu, wykonuje się kilka kolistych ruchów kieliszkiem, które umożliwiają ocenę tego, jak alkohol “spływa” po ściankach naczynia. Wina gęste – lepsze, spływają powoli, zostawiając tak zwane łzy. W przypadku połysku, rzecz sprowadza się do tego, iż wina mniej kwasowe są zazwyczaj “matowe”, a kwasowe “błyszczące”.

Zapach

Wino podczas degustacji wącha się kilka razy. Na początku krótko i dynamicznie, a następnie powoli i głęboko. Podczas czynności wąchania, można poczuć zawarty w winie bukiet aromatów. Im trunek jest lepszy, tym bukiet jest bogatszy i bardziej złożony. Na zapach wina wpływa między innymi wykorzystana odmiana winogron, a także techniki użyte podczas procesu produkcji oraz samo starzenie alkoholu. Najczęściej w winie można poczuć nuty kwiatów, suszonych czy świeżych owoców, przypraw, drewna, wanilii, runa leśnego lub wędzonki.

Smak

Podobnie jak aromat, smak wina należy poznawać powoli i uważnie. Pierwszy łyk trunku powinien być mały – alkohol trzeba przytrzymać przez chwilę w ustach. Można wówczas poznać nie tylko smak trunku, ale również jego konsystencję, świeżość, kwasowość i harmonię. Wina nie opisujemy włącznie jako “wytrawne” czy “słodkie” – wino można opisać przymiotnikami, takimi jak “cierpki”, “bogaty”, “wyważony”, “krągły”.

Podstawowe zasady degustacji wina

Niezależnie od okoliczności, podczas organizowania degustacji wina, warto pamiętać o kilku następujących zasadach:

  • Butelka wina podobnie jak szkło do degustacji, powinno być czyste, wolne od obcych zapachów, suche.
  • Pomiędzy poszczególnymi rodzajami wina, należy serwować degustującym wodę, która umożliwia przepłukanie kubków smakowych.
  • Warto zadbać o dostęp światła – najlepiej dziennego, które ułatwi ocenę wina pod kątem koloru.
  • Potrawy towarzyszące należy podawać dopiero, gdy degustacja wina się zakończy, pomiędzy poszczególnymi rodzajami wina, można serwować wyłącznie jasne pieczywo np. bagietkę.
  • Do kieliszków zaleca się nalewać wyłącznie niewielką ilość alkoholu.
  • Butelkę przed degustacją, należy doprowadzić do odpowiedniej – rekomendowanej dla danego rodzaju trunku, temperatury.
  • Degustacja powinna przebiegać w spokojnej, miłej i przyjaznej atmosferze.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania NA CZYM POLEGA DEGUSTACJA WINA I JAK JĄ PRZEPROWADZIĆ? została wyłączona