
ABC – ANYTHING BUT CHARDONNAY?
Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa została zaczerpnięta od nazwy miasteczka, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „ziemia ostów”. Szczep ten to krzyżówka dwóch innych szczepów – Pinot Noir i Gouais Blanc. Winorośl, z której produkuje się Chardonnay nazywa się kosmopolitycznym szczepem, ponieważ uprawiany jest prawie wszędzie, na całym świecie. Trunki klasyfikowane jako Chardonnay różnią się między sobą znacząco – zarówno pod kątem kwasowości, jak i innych aspektów. Niektóre wina są wyraźnie mineralne, a inne zaś krągłe, miękkie i tłuste.
Na całym świecie
Winorośle Chardonnay porastają cały świat. Jest to szczep plenny i bardzo odporny na choroby. Łatwo dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Z tego powodu jest chętnie uprawiany przez winiarzy na całym świecie – również w Polsce. Według szacunków jego łączny światowy areał upraw oscyluje w granicach 200 000 ha. Największe pola upraw można spotkać w:
- Francji;
- Włoszech;
- Hiszpanii;
- Mołdawii;
- Słowenii;
- USA;
- Australii;
- Chile;
- Argentynie;
- RPA.
Champagne, Chablis i Cote de Beaune
Niektóre wyśmienite Szampany zostały wyprodukowane z białych gron Chardonnay. Mówiąc o tym kosmopolitycznym szczepie nie można nie wspomnieć o Chablis – apelacji na północnym krańcu Burgundii. Rosnące tam grona dają wyraźnie kwasowe, aromatyczne trunki, wypełnione aromatem jabłek i cytrusów oraz akcentami mineralnymi. Specjaliści i znawcy tematu wskazują, iż jest to najbardziej doskonała interpretacja Chardonnay. Wina z Cota de Beaune są z kolei bardziej krągłe, bogate i finezyjne. Często poddawane są starzeniu w dębowych beczkach.
Nowy Świat
Ogromną popularnością cieszą się wina z Kalifornii. Ciepły klimat tam panujący przydaje Chardonnay cielistości, krągłości oraz nut owoców tropikalnych, wanilii i toffi. Winiarze z Kalifornii chętnie poddają trunki starzeniu w dębowych beczkach. Oprócz słonecznej Kalifornii, na uznanie zasługują Chardonnay z Australii.
ABC
Anything But Chardonnay – wszystko, byle nie Chardonnay. Sentencja ta została sformułowana na przełomie lat 80 i 90, kiedy rynek zalewały wina Chardonnay o słabej jakości. Faktycznie kilka dekad temu ogromny popyt na trunki Chardonnay przyczynił się do obniżenia ich jakości z uwagi na fakt, iż producenci często stosowali zabiegi obniżające koszty produkcji. Na szczęście trend ten przeminął i współcześnie bez trudu można znaleźć na sklepowych półkach doskonałe Chardonnay.
Z czym serwować Chardonnay?
Chardonnay to idealny kompan wielu posiłków. Trunek z ciepłego klimatu pasuje do drobiu, ryb, potraw z sosem śmietanowym oraz dojrzałych serów. Wino z chłodnego klimatu lepiej wypada w towarzystwie owoców morza, ryb, sałatek, miękkich serów. Pełne Chardonnay z łatwością dopasowuje się do różnych potraw – słodkich i wytrawnych, a do tego może być podawane w charakterze aperitifu.
Ciekawostki dotyczące Chardonnay
- Rozkwit popularności Chardonnay to lata 90, kiedy trunek ten był synonimem słów „wytrawne wino”.
- Chardonnay jest jednym z trzech podstawowych szczepów wykorzystywanych do produkcji szlachetnych win musujących z Szampanii.
- Największym „rywalem” Chardonnay jest Pinot Blanc.
- Chardonnay nie najlepiej komponuje się z wędzonym mięsem czy rybą.
ABC już nie aktualne
Aktualnie wina ze szczepu Chardonnay wyróżniają się wysoką jakością, różnorodnością, przystępnością cenową i łatwą dostępnością. Są to trunki bogate, pełne, ciekawe i smaczne. Mają szerokie grono zwolenników na całym świecie.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
