
AMARONE – CO TO ZA WINO I JAK SMAKUJE?
Apelacja Amarone della Valpolicella leży niedaleko Verony – miasta miłości nieodłącznie związanego z Romeo i Julią. Historia pochodzenia Amarone zaczyna się w czasach Imperium
Rzymskiego – protoplastą było słodkie wino Recioto. Według legend w latach 30 XX wieku pewien winiarz zapomniał o jednej z beczek z fermentującym Recioto, co spowodowało
przefermentowanie cukru do końca i przyczyniło się do powstania wina wytrawnego. „Amaro” w wolnym tłumaczeniu znaczy „gorzki”. Równie dobrze wino Amarone mogło powstać wskutek udoskonalenia technik winiarskich. Niezależnie od okoliczności, bardzo dobrze się stało.
Winogrona i wino
Wino Amarone można wytwarzać z trzech rodzajów odmian: Corvina, Rondinella i Molinara.
Oczywiście dopuszczonych jest jeszcze kilka innych odmian, ale wyżej wymienione są tymi, z których trunek produkuje się najczęściej. Podczas tworzenia Amarone, winiarze przeprowadzają proces appassimento. Czynność ta polega na suszeniu zebranych winogron w specjalnych pomieszczeniach – tak, aby pozbyć się wody i skoncentrować w winogronach cukier, a co za tym idzie smak. Następująca później fermentacja trwa ponad miesiąc i skutkuje winem z imponującą zawartością alkoholu – nawet do 18%. Wino Amarone ma pełny smak i wyrazistą kwasowość. Na podniebieniu dominują figi i czekolada.
Region
Domem Amarone jest region Veneto, a konkretnie apelacja Amarone della Valpolicella DOCG.
Pochodzi stamtąd Prosecco i Pinot Grigio. Oprócz Amarone, z Corviny, Rondinelli i Molinary, produkowane są między innymi:
- Valpolicella Classico DOC (lekkie, czerwone);
- Valpolicella Classico Superiore DOC (większa moc alkoholu i niekiedy wpływ dębowych beczek);
- Valpolicella Ripasso DOC (wino wytwarzane metodą Ripasso – polega na dodaniu częściowo przefermentowanych wytłoczyn po Amarone do podstawowej Valpolicelli, wywołując drugą fermentację. Finalny produkt jest bogaty w taniny i suszone smaki Amarone);
- Recioto della Valpolicella DOCG (mocno słodkie wino).
Vine pairing
To mocne, gęste, skoncentrowane wino smakuje najlepiej degustowane saute – bez potraw. Tak wybitny trunek nie potrzebuje towarzystwa i szczerze powiedziawszy, bardzo dobrze sobie bez niego radzi. Jeśli jednak koniecznie chcesz znaleźć kompana dla Amarone, postaw na dziczyznę, ciemne sosy, dojrzewające twarde sery. Amarone to wino wyjątkowe, które samo w sobie stanowi „potrawę” – jest kompletne, smaczne, zaspokajające.
Cena Amarone
Odpowiedź na pytanie „dlaczego wino Amarone jest drogie” jest bardzo prosta i składa się trzech punktów:
1. Przy utracie wody na poziomie 40% w trakcie procesu appassimento, potrzeba dwa razy więcej winogron do produkcji tej samej ilości trunku.
2. Powolna – niekiedy nawet trzykrotnie dłuższa fermentacja.
3. Minimalny czas starzenia Amarone wynosi 2 lata, a dla Amarone Riserva 4 lata. Wszystkie wyżej wymienione aspekty powodują, że cena wina sięga od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. I nic tym dziwnego – w tym przypadku cena idzie w parze z jakością.
Ciekawostki o Amarone, które warto znać
Większa świadomość dotycząca wina Amarone pozwala w pełni docenić jego niepowtarzalny charakter, wyjątkowy smak i zapadający w pamięć aromat. Podsumowując wszystkie najważniejsze informacje o tym rodzaju trunku, łatwo jest wysnuć tezę – „to jeden z najlepszych produktów, dumnie reprezentujących swój region”.
- Amarone pochodzi z północno-wschodniej części Włoch. Nazwa wina jest jednocześnie nazwą apelacji. To jeden z najsławniejszych trunków z winiarskiej Italii.
- Wino wytwarzane jest z lokalnych szczepów.
- Nieprzeciętny charakter, trunek zawdzięcza procesowi zwanemu appassimento, który polega na podsuszaniu winogron, co powoduje w nich koncentrację cukru.
- Amarone podlega starzeniu – w zależności od rodzaju alkoholu od 2 do 4 lat.
- Wino ma wysoką zawartość alkoholu i pachnie przetworzonymi owocami np. powidłami śliwkowymi czy konfitura wiśniową. W smaku jest to potężny trunek o bardzo intensywnie wyczuwalnej kwasowości.
- Amarone lubi błyszczeć samodzielnie – jest to wino idealne do picia solo.
- Cena Amarone jest wyższa niż innych win z uwagi na technikę produkcji.
- Recioto – to protoplasta Amarone. Dopiero w połowie XX wieku, kiedy rozwinęły się techniki produkcji, fermentację Recioto zaczęto przeprowadzać do końca i tak powstało Amarone.
- Apelacja Amarone jest bardzo nierówna – wina różnią się jakością, a zatem nie warto wybierać produktów od anonimowych producentów.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
