AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC
Szczepy,  Wino od podstaw

AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC

Australia stała się jednym z najważniejszych producentów wina na świecie. Czas winobrania w Australii przypada na pierwszą połowę roku – od lutego do maja. Ponad 75% produkowanych trunków, zamykanych jest zakrętkami. Co ciekawe – w Australii nie ma apelacji. Jaka jest historia winiarstwa na tym obszarze? Jakie wina produkowane są w Australii? Jak poprawnie czytać etykiety australijskich trunków z winorośli?

Historia

W 1788 roku – po utracie kolonii w Ameryce Północnej, Wielka Brytania założyła miasto Sydney w Nowej Południowej Walii. To właśnie tam posadzono pierwsze winorośle. Pierwotnie większość produkcji stanowiły wina wzmacniane. Dopiero import szczepów takich jak Cabernet Sauvignon czy Syrah, z regionu Bordeaux i Rodanu, zapoczątkowały nowy etap. Niektóre z winiarni założonych w XIX wieku, działają do dziś.

Różnorodność

Obecnie na terenie Australii uprawia się ponad sto odmian winorośli. Wina wytwarzane w Australii wyróżniają się wysoką jakością. Lokalni winiarze nie boją się eksperymentów. Główne wina białe z Australii to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon oraz Riesling. Czerwone wina zaś to: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Pinot Noir.

Brak apelacji

Na terenie Australii można wyróżnić 65 obszarów produkcji wina. Każdy nosi nazwę Geographical Indication (GI). Na szczególne wyróżnienie zasługuje:

  • McLaren Vale (Australia Południowa);
  • Barossa valley (Australia Południowa);
  • Margaret River (Australia Zachodnia);
  • Hunter Valley (Nowa Południowa Walia);
  • Coonawarra (Australia Południowa);
  • Adelaide Hills (Australia Południowa).

Na terenie Australii Południowej produkuje się ponad połowę wszystkich australijskich win. To również region, który nie doświadczył plagi filoksery. W Australii Południowej mieści się odizolowany region zwany Frankland River.

Terroir

Specyficzne warunki klimatyczne oraz gleba odpowiadają za niepowtarzalny charakter australijskich win. Czerwona gleba, która dominuje w Barossa Valley intensyfikuje głębię smaku trunków Shiraz. Na kwarcu i łupku rosną tarasowe winnice ze starymi krzewami. Ważny wpływ na rozwój winorośli ma klimat. Ciepły, śródziemnomorski sprzyja produkcji win o pełnym ciele. Obszary, w których panuje chłodniejszy klimat, są idealne do uprawy białych odmian np. Chardonnay.

Etykiety

Australijskie wina podobnie jak inne trunki z Nowego Świata, kryją w sobie tajemnicę produkcji oraz jakości.

  • Na etykiecie musi znajdować się nazwa producenta.
  • Na każdej etykiecie musi być podana zawartość procentowa każdego z użytych szczepów.
  • Dominujący szczep pojawia się na etykiecie jako pierwszy.
  • Jeśli etykieta nosi znamiono lokalizacji, to przynajmniej 85% zawartości butelki musi pochodzić z danego obszaru.
  • Jeśli etykieta nosi znamiono rocznika, to co najmniej 95% winogron musi pochodzić z danego roku.

Ciekawostki dotyczące australijskich trunków

  • Winobranie odbywa się w Australii wcześniej – od lutego do maja.
  • Większość win zamykanych jest na zakrętkę.
  • W Australii nie ma apelacji.
  • W 2006 roku australijskie wina pokonały w degustacji londyńskiej znane francuskie wina.
  • Kosmopolityczne odmiany mają w Australii cieplejszą adaptację.
  • krzewy winorośli w Australii Południowej rosną na swoich własnych systemach korzeniowych.
  • We Frankland River znajduje się jedyna winiarnia z ekologicznym certyfikatem autoryzowanym unijnie.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania AUSTRALIJSKIE WINIARSTWO BEZ TAJEMNIC została wyłączona