BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW

Barolo to prawdziwa kwintesencja umiejętności winiarskich i kunszt na najwyższym poziomie. Jedno z najlepszych czerwonych win na świecie, które zachwyca smakoszy oraz miłośników trunków z winorośli. Wino o doskonałym potencjale starzenia, które fascynuje i inspiruje kolekcjonerów. Skąd się wzięło Barolo? Jak powstaje i smakuje? Dla kogo jest to idealne wino?

Włoskie Barolo

Czerwone wino Barolo pochodzi z Piemontu we Włoszech. Piemont leży na północnym zachodzie Italii. Jest to teren o dużej różnorodności krajobrazu. To tam znajdują się urokliwe winnice, malownicze wzgórza, doliny i wąwozy. W sercu Piemontu uprawiana jest głównie odmiana Nebbiolo, która stanowi trzon Barolo. Sam klimat jest umiarkowany i łagodny, a gleby bogate w minerały. Wszystkie te czynniki, determinują niepowtarzalny charakter Barolo.

Bava Barolo 2010 DOCG Scarrone

Vermouth Cocchi Barolo Chinato

Bava Barolo 2017 DOCG

Jak smakuje Barolo?

Przez znawców i koneserów, Barolo określane jest jako wino złożone, bogate i pełne. Nuty aromatyczno-smakowe rozwijają się w wyniku procesu starzenia. W młodym trunku dominują intensywne akordy czerwonych owoców np. wiśni i śliwek, które dopełniają niuanse kwiatowe i przyprawowe. Młodsze Barolo są kwasowe i taniczne. Trunki dojrzewające wzbogacone są o nuty skóry, tytoniu, przypraw korzennych i grzybów. Starsze Barolo są krągłe i jedwabiste, eleganckie i harmonijne.

Jak degustować Barolo?

Przed degustacją warto dekantować wino. Krótki proces dekantacji sprawi, że osad zostanie oddzielony, a samo wino będzie intensywne, aromatyczne i smaczne. Dekantacja czyli oddzielenie osadu od trunku oraz kontakt alkoholu z powietrzem sprawi, że w winie rozwiną się głębokie nuty smakowe. Sama zasadność procesu dekantacji, zależy przede wszystkim od wieku trunku. Wina młodsze zyskują na dekantacji, a starsze – te których nuty aromatyczne są subtelniejsze i łagodniejsze, nie wymagają tego procesu aż tak bardzo. Barolo należy smakować w temperaturze 16 stopni Celsjusza. Wino warto podać w wysokim kieliszku o tulipanowym kształcie, z szeroką czaszą.

Potencjał starzenia

Barolo to trunek o dobrym potencjale starzenia się. Niektóre butelki mogą przetrwać w piwniczce nawet dziesięciolecia. Smak i aromat takich trunków ewoluuje i zmienia sią na przestrzeni lat. Oczywiście przechowywanie wina Barolo wymaga spełnienia kilku warunków: w pomieszczeniu musi panować względnie stała temperatura i poziom wilgotności, nie może tam docierać światło słoneczne czy sztuczne, a butelki powinny być przechowywane w pozycji poziomej.

Food pairing

Barolo pasuje do wielu potraw i równie dobrze smakuje solo. Potrawy, które pojawiają się w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, powinny być intensywne, wykwintne i smaczne. Z Barolo idealnie komponują się dania mięsne np. wołowina, dziczyzna, jagnięcina. Dobrym połączeniem jest risotto czy dania zawierające grzyby. Sery o intensywnym aromacie – parmezan, gorgonzola i pecorino, również fantastycznie współgrają z Barolo, tworząc prawdziwą synergię smaków.

Ciekawostki

  • Renoma Barolo wynika z pochodzenia trunku. Jako pierwszy wytwarzał wino włoski premier Camilo Cavour. Swoje wino premier wypromował na królewskim dworze.
  • Klasyczne barolo ma przynajmniej 3 lata (2 lata dojrzewa w beczkach, a rok w butelkach).
  • Niektóre etykiety wina opatrzone są nazwą “Barolo Riserva” – takie trunki dojrzewają dłużej i spełniają określone kryteria jakościowe.
  • Wina Barolo posiadają status określany mianem “DOCG”. To najwyższy poziom klasyfikacji win włoskich.
  • Dobre Barolo kosztuje od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania BAROLO. UCZTA DLA ZMYSŁÓW została wyłączona