Szczepy,  Wino od podstaw

BIAŁE ODMIANY – GRUNER VELTLINER I BACCHUS

Białe odmiany winorośli dają fantastyczne wina o lekkim, rześkim, owocowym charakterze. Jednym z mniej znanych, a bardzo wydajnych szczepów jest Gruner Veltliner i Bacchus. Jeden pochodzi z Australii, a drugi z NIemiec. Poznaj bliżej białe odmiany i zobacz jak wiele zalet je wyróżnia! Wybierz trunek idealny dla siebie!

Gruner Veltliner

Szczep pochodzi z Australii i tam też znajdują się jego największe uprawy – obejmuje prawie 30% wszystkich winnic. Z odmiany powstają głównie wina białe, o wyrazistym aromacie cytrusów, takich jak limonka czy grejpfrut. Specjaliści uważają, że oryginalnie szczep pochodzi z Włoch. Oprócz Austrii, uprawiany jest on w Niemczech i na Słowacji. W zależności od regionu, Gruner Veltliner ma odmienne cechy smakowe i aromatyczne.

Wino Gruner Veltliner

Trunki Gruner Veltliner mają bardzo charakterystyczną paletę smakowo-aromatyczną. Są to wina wyróżniające się:

  • dużą kwasowością;
  • świeżością;
  • wytrawnością;
  • akordami owoców, ziół i przypraw.

W Grunerze na pierwszy plan wysuwa się limonka, cytryna i grejpfrut. Całość dopełniają niuanse białego i zielonego pieprzu. Trunki Gruner Veltliner to dobra alternatywa dla innych popularnych odmian np. Rieslinga czy Sauvignon Blanc.

Food pairing

Gruner Veltliner to uniwersalne białe wino, które przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających, kwasowych trunków. Ekspresja polecana jest jako aperitif lub do picia w towarzystwie lekkich potraw. Gruner Veltliner będzie świetnie pasował do sałatki, owoców morza, dań wegetariańskich. Wino należy podawać schłodzone.

Bacchus

Odmiana pochodzi z Niemiec i powstała w wyniku skrzyżowania trzech innych szczepów: Rieslinga, Silvanera i Muller-Thurgau. Wina Bacchus mają wyraźnie wyczuwalne nuty mango, cytrusów i brzoskwiń. Szczep powstał w 1933 roku i daje wina białe lub różowe. Choć uprawiany jest głównie w Niemczech to można go również spotkać w innych regionach winiarskich na świecie.

Wino Bacchus

Bacchus to wino pełne nut kwiatowych i owocowych. W smaku jest dość wytrawne, ale może mieć również słodkie akcenty. Finalny smak i aromat wina zależy od wielu czynników, na które składa się klimat, gleba oraz technika produkcji trunku. Wina Bacchus są najczęściej łagodne, orzeźwiające, zrównoważone i mają umiarkowaną zawartość alkoholu.

Food pairing

Bacchus pasuje do wielu potraw i okazji. Polecany jest jako wino aperitifowe. Ekspresja z odmiany Bacchus dobrze komponuje się z daniami z kurczaka, potrawami z grilla oraz sałatkami, wędlinami, owocami morza, rybami i serami. Wino w zależności od stylu, powinno być podane schłodzone lub w temperaturze pokojowej.

Podobieństwa i różnice

Zarówno Gruner Veltliner jak i Bacchus to odmiany białe. Pochodzą z zupełnie innych regionów winiarskich, ale jeden i drugi jest bardzo uniwersalny i lubiany. Z uwagi na podobną paletę aromatyczno-smakową, wypełnioną akcentami owoców cytrusowych, dobrze komponują się z lekkimi daniami. Bacchus i Gruner Veltliner są przystępne cenowo.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania BIAŁE ODMIANY – GRUNER VELTLINER I BACCHUS została wyłączona