BIKAVER. NAJPOPULARNIEJSZE WINO NA WĘGRZECH.
Bikaver to najsłynniejszy, węgierski trunek. Wino produkowane jest z różnych odmian winogron. Podczas procesu winifikacji muszą być użyte minimum 4 odmiany z 13 dopuszczonych. Kupaż czerwonych szczepów daje bogatą paletę aromatyczno-smakową trunku. Bikaver doskonale smakuje solo i w towarzystwie jedzenia. Jaka jest historia trunku i jak wygląda proces produkcyjny Bikavera?
Historia lubianego kupażu
Egri Bikaver, czyli popularna Bycza Krew to trunek z bogatą historią. Kiedy Osmanowie najechali zamek w Egerze w 1552 roku, generał, którego zadaniem była ochrona włości wpadł na pomysł poczęstowania żołnierzy czerwonym winem. Trunek miał wzmocnić wojowników i dodać im odwagi. Podobno wino zadziałało i Węgrzy stali się niezwyciężonymi obrańcami swojego zamku. Ponieważ żołnierze osmańscy dostrzegli czerwień na wąsach i ubraniach Węgrów, uznali, że zapewne pili oni krew byków i stąd ogromna werwa, odwaga i niezwyciężoność.
Dzieje Byczej Krwii
W czasach komunizmu, winiarstwo na Węgrzech wyróżniało się masowością, a co za tym idzie niską jakością. W latach 70. i 80. eksportowano (między innymi do Polski) słabej jakości wina Bikaver. Były to trunki utlenione, niesmaczne i płytkie. Zrodziło to mylne przekonanie iż Bycza Krew oznacza wino z dolnej półki. Reputacja Bikaver została mocno nadszarpnięta. Dziś wina węgierskie charakteryzują się znacznie lepszą jakością, a winnice starają się odbudować pozytywny wizerunek.
Proces produkcji
Aby wino mogło zostać nazwane Egri Bikaver to musi spełnić określone wymogi dotyczące procesu produkcji:
- Winogrona muszą pochodzić z regionu Eger, a grona muszą rosnąć na terenie zarejestrowanych i kontrolowanych winnic.
- Do produkcji trunku wykorzystywane są wyłącznie określone szczepy winogron:
- Kekfrankos;
- Kekoporto;
- Kadarka;
- Blauburger;
- Kekmedoc;
- Zweigelt;
- Cabernet Franc;
- Cabernet Sauvignon;
- Merlot;
- Pinot Noir;
- Menoir:
- Syrah;
- Turan.
- Wino musi powstać minimum z 4 wymienionych szczepów, jednak żaden nie może stanowić więcej niż 50% zawartości, oraz ani jeden mniej niż 5%.
- Egri Bikaver musi być macerowany przez co najmniej 8 dni.
- Trunku nie wolno zakwaszać chemicznie ani dokwaszać moszczu.
- Wino musi dojrzewać w dębowych beczkach.
- Butelkowanie ekspresji musi być przeprowadzone na terenie Egeru.
- Rocznik trunku powinien znaleźć się na etykiecie.
Superior
Trunek Egri Bikaver Superior to kupaż składający się z minimum pięciu z trzynastu odmian dopuszczonych do produkcji Byczej Krwii. Wino podlega maceracji przez 14 dni, a następnie spędza 12 miesięcy w dębowych beczkach i 6 miesięcy w butelce, zanim trafi do sprzedaży. Jest to pozycja o wyższej – niż standardowa, jakości.
Bikaver z Szekszardu
Region zlokalizowany na południu Węgier – Szekszard. Na tym obszarze również produkowana jest Bycza Krew, a co więcej – wiele osób przypisuje właśnie temu regionowi pierwszeństwo w aspekcie wytwarzania wina Bikaver. Podobnie jak w przypadku Egeru, tutaj również obowiązują pewne wymogi produkcyjne:
- Wino musi być leżakowane w drewnianej beczce minimum przez rok.
- Odmiana Kekfrankos musi stanowić minimum 45% kupażu. Kadarka zaś minimum 5%.
- Zabronione jest dosładzanie wina.
Food pairing
Czerwony Bikaver najlepiej smakuje w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza. Do degustacji warto wykorzystać kieliszek z szeroką czaszą. Wino dobrze komponuje się z daniami mięsnymi oraz różnego rodzaju przekąskami – serami, oliwkami, wędlinami, kiełbaskami. To doskonały towarzysz kuchni nie tylko węgierskiej, ale również polskiej.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
