
BLAUFRANKISCH CZY ZWEIGELT? KTÓRE WINO Z AUSTRALII WYBRAĆ?
Blaufrankisch to czerwone wino z nutą czarnego pieprzu. Wyróżnia się wyraźną kwasowością i aromatem czerwonych owoców. Jest to jeden z najważniejszych czerwonych szczepów w Australii. Drugą równie uznaną odmianą jest Zweigelt – bogaty w aromaty czerwonych owoców i subtelne taniny. Który trunek wybrać? Jak dopasować wino do potrawy? Dlaczego Australia słynie z bardzo aromatycznych win?
Blaufrankisch – podstawowe informacje
Jest to austriacka czerwona odmiana winorośli. Stanowi około 7% upraw winorośli w Australii. Najwięcej jej nasadzeń znajduje się nad Jeziorem Nezyderskim – w regionie winiarskim Burgenland. Panują tam fantastyczne warunki do uprawy winorośli.
Charakterystyka szczepu
Blaufrankisch to bardzo interesujący szczep, który wcześnie wypuszczaj pąki, ale stosunkowo późno dojrzewa. Nie jest wymagający w uprawie, co cenią winiarze. Daje obfite plony, a w efekcie wina o mocnej barwie, wyraźnie taniczne, o wysokiej kwasowości, z nutą czerwonych owoców np. wiśni, jagody, jeżyny. Cechą, która odróżnia ten szczep od innych, jest wyraźna pikantność i nuta czarnego pieprzu. Destylaty mogą być leżakowane w drewnianych beczkach lub stalowych tankach.
Nazwa szczepu w innych krajach
Szczep Blaufrankisch porasta również inne regiony świata i nosi tam zupełnie inne nazwy. Na Węgrzech znany jest pod nazwą Kekfrankos. W Czechach jako Frankovka. W Niemczech zaś jako Lemberger. Uprawy Blaufrankisch znajdują się również w Chorwacji, Bułgarii czy na Słowenii.
Wine pairing
Aromatyczny Blaufrankisch doskonale komponuje się z daniami z dziczyzny, wątróbką, wołowiną czy jagnięciną. Można go podać w towarzystwie steków, wędlin, gulaszu lub makaronu. Blaufrankisch to uniwersalny trunek, który nie zdominuje smaku potrawy.
Zweigelt – podstawowe informacje
To wyjątkowe wino z Australii powstało w wyniku skrzyżowania dwóch szczepów – St. Lauren i Blaufrankisch. Jest to najpopularniejszy szczep w Australii i stanowi tam aż 15% wszystkich upraw winorośli. Najwięcej upraw można spotkać w regionie winiarskim Burgenland. Uprawy Zweigelt koncentrują się w okolicy Jeziora Nezyderskiego. Na terenie tym panują doskonałe warunki klimatyczne.
Charakterystyka szczepu
Zweigelt to krzyżówka dwóch szczepów, którą w 1922 roku stworzył doktor Fritz Zweigelt. Odbyło się to w Instytucie Federalnym Winiarska i Sadownictwa w Klosterneuburg. Początkowo szczep nazwano Rotburger. Co ciekawe – w tym samym czasie, w Niemczech, inny szczep otrzymał taką samą nazwę – stąd zmiana, która nastąpiła w latach 70 XX wieku. Szczep od tamtej chwili nosił nazwę Zweigelt. Wino, które powstaje ze szczepu Zweigelt, jest niezwykle uniwersalne – wyraziste, a zarazem delikatne. Jest to efekt połączenia łagodnego St. Laurent z pikantnym i kwasowym Blaufrankisch. Wina Zweigelt są lekkie, subtelnie kwasowe i mają wyraźne akcenty pieprzu, ziół i wanilii. Na podniebieniu wiśnie, maliny, jagody, jeżyny, czarna porzeczka. Zweigelt to wino, które fantastycznie odnajduje się w beczce – ma wysoki potencjał starzenia. Ze szczepu tworzone są zarówno wina słodkie, jak i wytrawne. Inne nazwy szczepu to Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt. Szczep wykorzystywany jest do produkcji win lodowych oraz win z podsuszanych owoców.
Wine pairing
Trunek Zweigelt pasuje szczególnie dobrze do czerwonego mięsa i drobiu. Sprawdzi się również do dań z grilla, serów, sałatek. Można go podać w towarzystwie orzechów, deserów, lodów. Podobnie jak Blaufrankisch – Zweigelt jest uniwersalnym winem, które nie dominuje nad smakiem potrawy, a subtelnie ją dopełnia.
Austriackie wina
Historia austriackiego winiarstwa ma początek w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Początki produkcji wina na tych obszarach związane są z mnichami, którzy w średniowieczu w okolicach klasztorów uprawiali winorośl. Z czasem ilość winnic rosła. Aktualnie najwięcej winnic znajduje się w okolicy klasztoru Schloss Gobelsburg w regionie Kamptal, który słynie z produkcji białych win.
Klasyfikacja win z Austrii
Austriackie wina klasyfikuje się podobnie jak niemieckie trunki – uwzględniając dojrzałość owoców i zawartość cukru. Klasy jakości:
- Tafelwein. Landwein.
Wina stołowe.
- Qualitatswein.
Wino jakościowe. Można je dosładzać.
- Qualitatswein mit Pradikat.
Wino jakościowe. Nie można go dosładzać.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

