BLAUFRANKISCH. NAJWAŻNIEJSZY SZCZEP AUSTRII.
Jeden z dwóch najważniejszych szczepów w Austrii. Blaufrankisch daje wina czerwone, o wyraźnie dominującej, pieprzowej nucie. Trunki Blaufrankisch wyróżniają się wysoką kwasowością i aromatem czerwonych owoców. Jak brzmi nazwa szczepu w innych krajach? Co warto wiedzieć o odmianie? Z czym pić czerwony trunek?
Dom – Austria
W Austrii dominują dwie odmiany winorośli: Zweigelt i Blaufrankisch. Szczep Blaufrankisch stanowi około 7% upraw winorośli w Austrii. Jego dominacja jest szczególnie widoczna w regionie winiarskim Burgenland, zlokalizowanym nad Jeziorem Nezyderskim. Panują tam idealne warunki do uprawy czerwonej winorośli.
Winorośl
Szczep Blaufrankisch wcześnie wypuszcza pąki i późno dojrzewa. Nie jest to odmiana bardzo wymagająca w uprawie. Rośnie w pionie, dlatego wymaga podwiązywania. Daje obfite plony. Najlepiej dojrzewa w ciepłym klimacie.
Wino
Blaufrankisch daje wina o wyrazistej barwie. Wyraźnie taniczne, o wysokiej kwasowości. Na palecie trunków wyczuwalna jest nuta wiśni, jagody, jeżyny. Cechą charakterystyczną wina Blaufrankisch jest pikantność i nuta czarnego pieprzu. Szczep lubi beczkę, a zatem wino idealnie nadaje się do leżakowania.
Food pairing
Czerwone wino Blaufrankisch doskonale komponuje się z pieczonym drobiem np. indykiem lub kurczakiem. Trunek można podawać również w duecie z daniami z dziczyzny, wątróbką, gulaszem, wędlinami, stekami czy makaronami.
Inne nazwy
Szczep Blaufrankisch w innych krajach znany jest pod różnymi nazwami:
- na Węgrzech – Kekfrankos;
- w Czechach i na Słowacji – Frankovka;
- w Niemczech – Lemberger.
Węgierski Kekfrankos stanowi podstawę produkcji słynnego Egri Bikaver, czyli Byczej Krwii.
Winiarstwo w Austrii
Historia austriackiego winiarstwa sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Obecnie Austriacy konsumują ponad 90% wyprodukowanych przez siebie win. Powierzchnia upraw w kraju sięga 45 000 hektarów, na których funkcjonuje aż 11 tysięcy producentów wina. W Austrii uprawia się odmiany białe i czerwone – do najpopularniejszych zaliczyć można:
- Gruner Veltliner;
- Sauvignon Blanc;
- Zweigelt;
- Blaufränkisch.
Ciekawostki dotyczące szczepu Blaufrankisch
- Szczep pochodzi z Austrii.
- Na palecie trunku dominują akordy czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, igliwia.
- Wraz ze starzeniem w beczce, wino zyskuje na bujności i subtelności.
- Blaufrankisch dobrze komponuje się z austriackim i niemieckim ciężkim jedzeniem. Pasuje do knedli, wędzonych kiełbas, gulaszów, barszczu, bigosu, kotleta.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

