CARNUNTUM - CO WARTO WIEDZIEĆ O REGIONIE WINIARSKIM SPOD WIEDNIA?
Degustacja,  Szczepy

CARNUNTUM – CO WARTO WIEDZIEĆ O REGIONIE WINIARSKIM SPOD WIEDNIA?

Carnuntum to mały region winiarski, spod Wiednia. To właśnie tam powstają prawdziwe perły austriackiego winiarstwa. 30 kilometrów od centrum WIednia produkuje się najlepsze Zweigelty i Blaufrankische. Co warto wiedzieć o Carnuntum? Co wyróżnia ten region? Jakie wina produkowane są na pod wiedeńskim obszarze? Poznaj krótką historię austriackiego winiarstwa.

Winiarstwo w Austrii

Niewątpliwie austriackie winiarstwo przeżywa aktualnie swój renesans. Zarówno wina białe, jak i czerwone cieszą się ogromną popularnością. Mały region – Carnuntum, który leży w pół drogi pomiędzy Wiedniem a Bratysławą, wiedzie prym w produkcji wyśmienitych trunków z winorośli. Na 906 hektarach uprawia się większość czerwonych odmian, takich jak Zweigelt czy Blaufrankisch. W Carnuntum rosną również odmiany Chardonnay i Gruner Veltlinera. Region Carnuntum zaczerpnął swoją nazwę od rzymskiego obozu wojskowego.

Terroir

Obszar pomiędzy Karpatami a Alpami, przed milionami lat, był morskim dnem co spowodowało, że na terenach tych obecnie jest dużo wapienia. Dunaj przyczynił się również do obecności kamienistego żwiru. Klimat panujący w Carnuntum determinuje wiele czynników. Z północ napływają chłodne masy powietrza, a ze wschodu płyną masy ciepłe. Z południa zaś wyraźnie odczuwalny jest wpływ Adriatyku. W Carnuntum panuje zatem umiarkowany, kontynentalny klimat, z niewielką liczbą opadów. Wpływ na mikroklimat Carnuntum ma również obecność Dunaju oraz lasów łęgowych.

Zweigelt

To najpopularniejsza odmiana uprawiana w Carnuntum. Wina z tej odmiany są smaczne, wiśniowe i co ważne – przystępne cenowo. Zweigelt ma dobry potencjał dojrzewania, które przydaje wytwarzanym ekspresją, dodatkowych walorów smakowych i aromatycznych.

Wina z Carnuntum

Weingut Pelzmann Rubin Carnuntum 2019

Na palecie aromatyczno-smakowej trunku akcenty wiśni i czereśni. W nosie dym, umami i zioła. W ustach rześkie, soczyste, świeże. Ekspresja doskonała do potraw mięsnych, sosów oraz dań kuchni europejskiej.

Weingut Glatzer Zweigelt Dornenvogel 2020

Ekspresja dojrzewała przez 15 miesięcy w beczce, co przydało jej, aromatów suszonej wiśni i dymu. W ustach dość taniczne wino, świeże i korzenne na finiszu. Idealne do degustacji saute. Do serwowania trunku, warto wykorzystać kieliszek z szeroką czaszą, która umożliwi swobodny kontakt alkoholu z powietrzem.

Artner Cuvee Barrique

Czerwone, wytrawne wino, starzone w beczce przez 11 miesięcy. Ekspresja powstała z odmian, takich jak: Blauer Zweigelt 70% i Cabernet Sauvignon 30%. Świeży, doskonale wyważony trunek, z wybijającym się na pierwszy plan aromatem ciemnych owoców, porzeczką i wiśnią. W ustach pełne, dobrze zbudowane, taninowe i aksamitne.

Artner Blauer Zweigelt Classik Carnuntum Osterreich

Formuła wyprodukowana wyłącznie z jednej odmiany – Blauer Zweigelt. Wino o intensywnym bordowym kolorze, nutach czerwonych owoców, które przeplatają się z aromatem ziół. W ustach miękkie taniny. Mocny trunek, doskonale pasuje do różnych dań kuchni europejskiej.

Ciekawostki dotyczące Carnuntum

  • Carnuntum to dawna osada Celtów, przejęta przez Rzymian, którzy utworzyli w niej obóz wojskowy.
  • Symbolem win z Carnuntum, produkowanych pod nazwą Rubin Carnuntum jest “brama pogańska” z IV wieku zwana “Heidentor”, która została wzniesiona na cześć cesarza Konstancjusza.
  • W Carnuntum jest cieplej niż w innych częściach Austrii.
  • Klasyfikacja win austriackich bardzo przypomina klasyfikację niemiecką.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CARNUNTUM – CO WARTO WIEDZIEĆ O REGIONIE WINIARSKIM SPOD WIEDNIA? została wyłączona