CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?

Chile plasuje się na siódmym miejscu na świecie pod względem ilości produkcji wina. Trunki spod Andów znane są w Europie zaledwie od 25 lat, choć robiono je już w XVI wieku. Chilijskie ekspresje są pełne smaku, gładkie, tęgie i bardzo smaczne. Co czyni wina z Chile wyjątkowymi i dlaczego warto choć raz spróbować dobrego trunku z tego regionu?

Długa historia

Zgodnie z lokalną legendą, pierwszy krzew winorośli na terenach Chile zasadził w 1554 roku Francisco de Aguirre – konkwistador. Inna legenda zaś wskazuje na rok 1548 i osobę Francisco de Carabantesa. Bez względu na dokładny czas i osobę, winorośl przywędrowała do Chile właśnie dzięki konkwistadorom i misjonarzom z pobliskiego Peru. Pierwszy krzew prawdopodobnie pochodził z odmiany pais. Współcześnie Chile jest siódmym co do wielkości producentem wina na świecie i drugim w Ameryce Południowej.

Odizolowany od reszty świata

Chile to najbardziej odizolowany region winiarski na świecie. Jego wschodnią granicę wyznaczają Andy, zaś zachodnią Ocean Spokojny. Północą granicę stanowi pustynia Atacama, a południową tzw. Zona Austral, w której panuje klimat okołobiegunowy. Winorośle uprawiane są między innymi:

  • na przedgórzu andyjskim;
  • na terenach pustynnych;
  • bezpośrednio nad brzegiem Pacyfiku;
  • na południu kraju.

Największe obszary upraw znajdują się w środkowej części kraju.

Filoksera Chile nie dotyczy

Co ciekawe z uwagi na izolację geograficzną, do Chile nigdy nie dotarła filoksera. Wspomniane mszyce przyczyniają się do zniszczenia systemu korzeniowego winorośli gatunku „Vitis vinifera”. Brak mszyc to dobra wiadomość dla winiarzy z Chile – krzewów winorośli nie trzeba bowiem szczepić na odpornych podkładach.

Regiony winiarskie

Od roku 1994 w Chile obowiązuje konkretny podział na regiony winiarskie. W 2018 roku nastąpiła drobna modyfikacja wspomnianego podziału:

  • Atacama.
  • Coquimbo.

Elqui, Limari, Choapa.

  • Aconcagua.

Aconcagua, Casablanca, San antonio.

  • Valle Central.

Maipo, Cachapoal, Colchagua.

  • Chile Południowe.

Itata, Bio-Bio, Malleco.

Smak i aromat

Wina z Chile wyróżniają się pełnym, dojrzałym smakiem. W trunku czekają na degustującego akordy miękkich, aksamitnych tanin, soczystego owocu oraz umiarkowana kwasowość i duża moc alkoholu. Są to wina wyjątkowe – różnorodne, nasycone smakiem, zapadającym w pamięć aromatem oraz urzekające pięknym, intensywnym kolorem.

Pais

Pierwsza odmiana winorośli uprawiana w Chile, zajmuje aktualnie drugie – po cabernet sauvignon miejsce, jeśli chodzi o areał upraw. Jeszcze do niedawna z pais powstawały wyłącznie wina o słabej jakości. W 2006 roku dokonano zaskakującego odkrycia – pais to ten sam szczep, co pochodzący z Wysp Kanaryjskich listan prieto.

Inne odmiany z Chile

Jednym z najpopularniejszych szczepów w Chile obok pais, jest carmenere. Szczep ten uprawiany jest przede wszystkim w Maipo, Rapel i Colchagua. Powstające z tej winorośli trunki cechują się intensywnym aromatem czarnej porzeczki oraz pełnym charakterem, który przydaje dojrzewanie w beczce. Kolejną odmianą utożsamianą z Chile jest sauvignonasse, zwane też sauvignon vert. Jest to krzyżówka sauvignon blanc i semillon.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW? została wyłączona