
CHILIJSKIE WINA. DLACZEGO WARTO ZNAĆ TRUNKI SPOD ANDÓW?
Chile plasuje się na siódmym miejscu na świecie pod względem ilości produkcji wina. Trunki spod Andów znane są w Europie zaledwie od 25 lat, choć robiono je już w XVI wieku. Chilijskie ekspresje są pełne smaku, gładkie, tęgie i bardzo smaczne. Co czyni wina z Chile wyjątkowymi i dlaczego warto choć raz spróbować dobrego trunku z tego regionu?
Długa historia
Zgodnie z lokalną legendą, pierwszy krzew winorośli na terenach Chile zasadził w 1554 roku Francisco de Aguirre – konkwistador. Inna legenda zaś wskazuje na rok 1548 i osobę Francisco de Carabantesa. Bez względu na dokładny czas i osobę, winorośl przywędrowała do Chile właśnie dzięki konkwistadorom i misjonarzom z pobliskiego Peru. Pierwszy krzew prawdopodobnie pochodził z odmiany pais. Współcześnie Chile jest siódmym co do wielkości producentem wina na świecie i drugim w Ameryce Południowej.
Odizolowany od reszty świata
Chile to najbardziej odizolowany region winiarski na świecie. Jego wschodnią granicę wyznaczają Andy, zaś zachodnią Ocean Spokojny. Północą granicę stanowi pustynia Atacama, a południową tzw. Zona Austral, w której panuje klimat okołobiegunowy. Winorośle uprawiane są między innymi:
- na przedgórzu andyjskim;
- na terenach pustynnych;
- bezpośrednio nad brzegiem Pacyfiku;
- na południu kraju.
Największe obszary upraw znajdują się w środkowej części kraju.
Filoksera Chile nie dotyczy
Co ciekawe z uwagi na izolację geograficzną, do Chile nigdy nie dotarła filoksera. Wspomniane mszyce przyczyniają się do zniszczenia systemu korzeniowego winorośli gatunku „Vitis vinifera”. Brak mszyc to dobra wiadomość dla winiarzy z Chile – krzewów winorośli nie trzeba bowiem szczepić na odpornych podkładach.
Regiony winiarskie
Od roku 1994 w Chile obowiązuje konkretny podział na regiony winiarskie. W 2018 roku nastąpiła drobna modyfikacja wspomnianego podziału:
- Atacama.
- Coquimbo.
Elqui, Limari, Choapa.
- Aconcagua.
Aconcagua, Casablanca, San antonio.
- Valle Central.
Maipo, Cachapoal, Colchagua.
- Chile Południowe.
Itata, Bio-Bio, Malleco.
Smak i aromat
Wina z Chile wyróżniają się pełnym, dojrzałym smakiem. W trunku czekają na degustującego akordy miękkich, aksamitnych tanin, soczystego owocu oraz umiarkowana kwasowość i duża moc alkoholu. Są to wina wyjątkowe – różnorodne, nasycone smakiem, zapadającym w pamięć aromatem oraz urzekające pięknym, intensywnym kolorem.
Pais
Pierwsza odmiana winorośli uprawiana w Chile, zajmuje aktualnie drugie – po cabernet sauvignon miejsce, jeśli chodzi o areał upraw. Jeszcze do niedawna z pais powstawały wyłącznie wina o słabej jakości. W 2006 roku dokonano zaskakującego odkrycia – pais to ten sam szczep, co pochodzący z Wysp Kanaryjskich listan prieto.
Inne odmiany z Chile
Jednym z najpopularniejszych szczepów w Chile obok pais, jest carmenere. Szczep ten uprawiany jest przede wszystkim w Maipo, Rapel i Colchagua. Powstające z tej winorośli trunki cechują się intensywnym aromatem czarnej porzeczki oraz pełnym charakterem, który przydaje dojrzewanie w beczce. Kolejną odmianą utożsamianą z Chile jest sauvignonasse, zwane też sauvignon vert. Jest to krzyżówka sauvignon blanc i semillon.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/