CIEKAWOSTKI O PROSECCO
Szczepy,  Wino od podstaw

CIEKAWOSTKI O PROSECCO

Jeden z najbardziej znanych i rozpoznawalnych trunków musujących na świecie. Prosecco to popularny napój alkoholowy, który towarzyszy momentom celebracji, świętowania, wznoszenia toastów. Czego nie wiesz o Prosecco, a co może Cię zaskoczyć? Poznaj najbardziej intrygujące fakty o ulubionym trunku, którego konsumpcja stale rośnie.

Fakt numer 1 – Prosecco nieodłącznie związane jest z Włochami

Pochodzenie Prosecco związane jest z regionem w północnych Włoszech – Wenecją Euganejską. Winorośl na Wzgórzach Prosecco uprawiana jest od I wieku p. n. e.

Fakt numer 2 – Prosecco powstaje ze szczepu Glera

Odmianą wykorzystywaną do produkcji Prosecco jest szczep Glera. Winogrona z tej odmiany mają cienkie skórki i odpowiednią kwasowość. Dają wina łagodne i delikatne w smaku.

Fakt numer 3 – Wino Prosecco można produkować również z innych odmian

Oprócz odmiany Glera do wytwarzania Prosecco wykorzystuje się lokalne szczepy takie jak Perera, Bianchetta, Verdiso, a także międzynarodowe – Chardonnay, Pinot Gris i Pinot Noir. Co ważne – winogrona inne niż Glera, nie mogą stanowić więcej niż 15% kupażu.

Fakt numer 4 – Prosecco powstaje metodą tankową

Metoda tankowa, czyli metoda Charmata/Martinottiego polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji w zbiorniku ciśnieniowym. Umożliwia ona bardziej kontrolowany i wydajny proces wytwarzania wina.

Fakt numer 5 – Region Wenecji Euganejskiej otrzymał oznaczenie DOC

W latach 60 XX wieku Wenecja Euganejska otrzymała oznaczenie DOC – Denominazione di Origine Controllata. Standardy produkcji trunków zostały ujednolicone. Wina z tej kategorii są powszechnie dostępne i wyróżniają się dobrą jakością.

Fakt numer 6 – Prosecco to zastrzeżona nazwa

W 2009 roku Unia Europejska oficjalnie ograniczyła prawo do używania nazwy Prosecco, wyłącznie do win produkowanych w regionie Wenecji Euganejskiej we Włoszech – w prowincjach Treviso, Triest i częściowo w Friuli-Wenecji Julijskiej.

Fakt numer 7 – Prosecco występuje w trzech poziomach bąbelków

Najbardziej musujące jest Prosecco spumente, mniej musujące jest Prosecco frizzante oraz najmniej musujące to Prosecco tranquillo. Każdy z tych trunków cieszy się ogromną popularnością, a samo Prosecco jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się trendów na światowym rynku alkoholowym.

Fakt numer 8 – Prosecco “z kija” to nie Prosecco

Przepisy apelacyjne Prosecco DOC/DOCG wykluczają sprzedaż win pod chronioną nazwą Prosecco, w inny sposób niż w butelkach. Prosecco sprzedawane z kega, nie będzie posiadało w środku wina apelacyjnego. Taka sprzedaż jest niezgodna z prawem, a do tego jest nadużyciem żerującym na niewiedzy konsumentów.

Prosecco dla Ciebie

Musujące Asolo Prosecco DOCG Brut

Ca Di Rajo Prosecco DOCG Brut

Perlino Prosecco Extra Dry

Musujące Prosecco Treviso Spumante Brut

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CIEKAWOSTKI O PROSECCO została wyłączona