CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O CHARDONNAY?
Chardonnay to bardzo popularny biały szczep winogron. Wytwarzane z niego trunki wyróżniają się aromatycznym i mocno owocowym charakterem. Z uwagi na łatwość adaptacji do zróżnicowanych warunków klimatycznych, szczep ten uprawiany jest w większości winnic na świecie. Skąd wywodzi się Chardonnay? Jak wybrać najlepszy trunek i z czym smakuje najlepiej białe, owocowe wino?
Z Burgundii
Wino Chardonnay pochodzi z Burgundii, a jego nazwa wywodzi się od nazwy miasteczka położonego w gminie Macon. W wolnym tłumaczeniu oznacza ona „ziemię ostów”. Winorośl Chardonnay ma bardziej okrągłe liście w porównaniu z innymi odmianami, a same owoce są niewielkie. Zaletą winorośli są wspomniane już zdolności adaptacyjne, a także odporność na różnego rodzaju choroby.
Zróżnicowane trunki
Ze szczepu Chardonnay powstają bardzo zróżnicowane trunki, na które wpływ ma klimat, gleba oraz technika uprawy i produkcji. Wina z Mersault dojrzewane są w dębowych beczkach, a te powstające w apelacji Chablis mają bardziej owocowy, orzeźwiający i wytrawny smak. Odmiany Chardonnay uprawia się we Francji, Włoszech, Mołdawii, Słowenii, Hiszpanii, a także w Kalifornii, Australii, RPA, Chile, Argentynie i Nowej Zelandii.
Jakie wino wybrać?
Wybierając wino, warto kierować się indywidualnymi upodobaniami i preferencjami. Niektóre wskazówki mogą okazać się pomocne, podczas zakupów:
- Wino, które dojrzewało w dębowych beczkach, będzie wyróżniało się delikatnymi nutami dymnymi, waniliowymi czy orzechowymi.
- Większość trunków Chardonnay ma bogaty smak oraz aromat, w których odnaleźć można akcenty grejpfruta, jabłka, gruszki, jogurtu, skórki chleba, ciasta drożdżowego, papai, ananasa, szparagów, miodu, herbatników, liczi, pomarańczy.
- Najlepsze wina Chardonnay pochodzą z winnic zlokalizowanych na terenach z umiarkowanym klimatem.
- Białe wina są orzeźwiające, lekko kwasowe, nieskomplikowane.
Z czym serwować Chardonnay?
Białe, mocno wytrawne, świeże wino genialnie komponuje się z potrawami na bazie ryb lub owoców morza. Chardonnay można również serwować z deską serów oraz wędlin. Ciężkie i oleiste trunki z kolei lepiej korespondują z kurczakiem, indykiem i jagnięciną. Lekkie Chardonnay przypadnie do gustu miłośnikom wypustów o aromatach owocowych, które są przyjemne w odbiorze.
Czy białe wino można użyć podczas gotowania?
Z dodatkiem Chardonnay można przygotować wiele potraw – w tym pyszne kremowe sosy, desery oraz zupy. Wino zdecydowanie przydaje się w kuchni. Trunek może skutecznie podkreślić i podkręcić smak nie jednej potrawy lub stanowić jej bazę. Białe wino dobrze łączy się ze śmietaną, grzybami, przyprawami np. tymiankiem, a także z owocami i czekoladą.
Czy Chardonnay łatwo rozpoznać?
Udana degustacja w ciemno to sposób smakowania trunku, gdy degustujący nic nie wie o próbowanym alkoholu, ale celnie odgaduje jego pochodzenie. Czy jest to możliwe w przypadku Chardonnay? Wina z tego szczepu na tle innych regionów wyróżniają się dużą ilością słodkich i egzotycznych nut np. brzoskwini, banana, melona, mango, anansa. Mają one wysoką kwasowość oraz orzeźwiający charakter.
Obieżyświat
Wino Chardonnay określa się mianem obieżyświata. Jest ono symbolem winiarstwa – nie tylko we Francji. To uniwersalny trunek, który smakuje wielu osobom i dobrze łączy się z różnymi potrawami. Najbardziej popularny szczep, uprawiany jest praktycznie na całym świecie – nic dziwnego zatem, że zyskał przydomek obieżyświat. Chardonnay jest różnorodne – słodkie, wytrawne, oleiste, lekkie, tłuste, orzeźwiające.
Gdzie kupować?
Chardonnay to szeroko dostępne wino, które bez trudu można znaleźć w każdym sklepie – stacjonarnym i internetowym. Wybór regionów jest również imponujący i z pewnością każdy koneser Chardonnay znajdzie produkt odpowiedni dla siebie.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

