CZY NA TENERYFIE MOŻNA SIĘ NAPIĆ DOBREGO WINA?
Degustacja,  Szczepy

CZY NA TENERYFIE MOŻNA SIĘ NAPIĆ DOBREGO WINA?

Teneryfa to bardzo popularna kanaryjska wyspa, która jest turystycznym celem ludzi z całego świata. Jest to obszar niezwykle zróżnicowany zarówno pod względem wysokości, jak i klimatu. Zielona i wilgotna północ kontrastuje do suchego i surowego południa. Pomiędzy tymi dwoma stronami znajduje się liczący 3718 m n. p. m. wulkan Teide. A jakie są wina z Teneryfy? Czym się one wyróżniają i czy są w stanie zadowolić nawet bardziej wymagające podniebienie?

Teneryfskie wina

Urokliwa wyspa słynie z lekkich, młodych i świeżych trunków wytrawnych i półwytrawnych. Bardzo popularnym produktem w tym regionie jest wino „afrutado” – tak właśnie określa się trunek półwytrawny. Na wina wytrawne mówi się „seco”. Wina, które powstają na Teneryfie choć mają wyjątkowe walory smakowe, to nie są produkowane na szeroką skalę. Przeszkodą w tym wypadku jest między innymi ograniczona powierzchnia terenu pod uprawę oraz pojawiające się w ostatnich latach zmiany klimatyczne. Same warunki dla winiarzy są niezwykle wymagające – zróżnicowane ukształtowanie terenu, mała powierzchnia poletek oraz niemożność wykorzystanie dużych maszyn.

Trudności, które napotykają winiarze z Teneryfy

Winiarze z Teneryfy narzekają na kilka czynników:

  • Postępujące zmiany klimatyczne, przyczyniające się do coraz mniejszych zbiorów.
  • Ograniczona terytorialnie powierzchnia terenu.
  • Zróżnicowana powierzchnia terenu, a przede wszystkim strome stoki.
  • Mała powierzchnia poletek, która uniemożliwia korzystanie z maszyn do zbierania winogron i wymusza zbiory prowadzone ręcznie.

Na Teneryfie nie powstaje zbyt wiele win. W lokalnych restauracjach najczęściej podaje się wina importowane z Hiszpanii.

Ukształtowanie terenu – kluczowy czynnik

Na smak i aromat win z Teneryfy największy wpływ – oprócz klimatu, ma nietypowe ukształtowanie terenu. Uprawy winorośli na wyspie sięgają aż 1700 m n. p. m. Żyzna, wulkaniczna gleba bogata jest w cenne minerały, które determinują nieprzeciętny smak rosnących na niej owoców. Mikroklimat – odmienny w różnych zakątkach wyspy sprawia, że produkowane wina mają ciekawy, wielowymiarowy bukiet smakowy. Same regiony znacznie różnią się od siebie – na północy królują wina czerwone, na południu – białe.

Jaka kuchnia, takie wino

Jak zostało już wspomniane, na północy Teneryfy częściej produkuje się i spożywa wina czerwone, a na południu wyspy wina białe. Fakt ten ma bezpośredni związek z upodobaniami kulinarnymi mieszkańców. Na północy, gdzie jest chłodniej i bardziej wilgotno dominuje kuchnia obfitujące w mięsa, do których lepiej pasują trunki czerwone. Na suchym i ciepłym południu częściej spożywa się ryby czy owoce morza – z nimi idealnie komponują się lekkie, białe wina.

Szczepy

Wśród czerwonych szczepów na uwagę zasługują:

  • Listan Negro;
  • Negra Mole;
  • Tintilla.

W przypadku białych szczepów to:

  • Listan Blanco;
  • Albillo;
  • Malvazja.

Regiony winiarskie

Na Teneryfie znajduje się kilka ciekawych regionów winiarskich:

  • Tacoronte – Acentejo.

Sięga po zielone wzgórza Gór Anaga. Uprawy wznoszą się na 1000 m n. p. m. W ciepłym i stosunkowo łagodnym klimacie, produkowane są przede wszystkim wina czerwone.

  • La Orotava.

Najstarszy region winiarski na Teneryfie. Słynie z produkcji win czerwonych.

  • Ycoden-Daute-Isora.

Rozciąga się pomiędzy wysokością 50 a 1400 m n. p. m. To najbardziej wilgotny region. Słynie przede wszystkim z młodych, białych win szczepu Listan Blanco oraz czerwonych win szczepu Listan Negro.

  • Abona.

Region zlokalizowany w południowej części wyspy. Winnice na tym obszarze położone są na wysokości nawet 1700 m n. p. m. Panujący klimat jest wymagający – duże nasłonecznienie, mała ilość opadów.

Teneryfa i wina ekologiczne

Na Teneryfie z powodzeniem produkowane są wina ekologiczne. Wpływ na to ma panujący na wyspie klimat, który sprawia, że południowe obszary Teneryfy są praktycznie wolne od plag owoców i wszelkich klęsk ekologicznych. Dzięki temu, winiarze niemal wcale nie używają żadnych chemicznych środków, służących do ochrony roślin. Dodatkowo wulkaniczna gleba, która obfituje w minerały nie wymaga sztucznego nawożenia. Wszystko to sprawia, że na Teneryfie wytwarzane są pyszne wina ekologiczne, które są w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY NA TENERYFIE MOŻNA SIĘ NAPIĆ DOBREGO WINA? została wyłączona