Szczepy,  Wino od podstaw

CZY RETSINA JEST SMACZNA?

Nietypowe wino, a właściwie napój winny, który może być wytworzony z dowolnej odmiany winorośli. Retsina wywodzi się z Grecji i wyróżnia się wyraźnym posmakiem sosnowej żywicy. Geneza trunku tkwi w starożytności. Wówczas w Grecji wino przechowywane było w glinianych amforach, które od wewnątrz uszczelniane były sosnową żywicą zabezpieczającą trunek przed utlenianiem. Efektem ubocznym przechowywania był charakterystyczny, terpentynowy posmak. Współczesna retsina budzi skrajne emocje.

Historia retsiny

Podobno retsina powstała przypadkowo. Gliniane amfory, w których trzymano wino zamykano kamiennym głazem. Miało to na celu spowolnienie procesu utleniania wina. Ten rodzaj zamknięcia w późniejszym czasie zaczęto uszczelniać sosnową żywicą. Pewnego dnia, kiedy klejono właz, kilka kropel żywicy dostało się do wina. Tak powstała retsina, którą Grecy nazywali również Ritiniti.

Rodzaje retsiny

Retsina powstaje w trzech wariantach kolorystycznych: białym, czerwonym i różowym. Jej podstawą jest moszcz uzyskiwany z gron odmian takich jak Savatiano, Muscat, Assyrtiko czy Rhoditis. Ekspresja zawsze aromatyzowana jest sosnową żywicą. Stopień nasycenia żywicą jest zmienny. Retsina pachnie jabłkami, terpentyną, olejkiem cytrusowym.

Tradycyjna retsina

Retsina Appellation by Tradition to tradycyjne wino, wytwarzane z dwóch dominujących szczepów. Retsina z Peloponezu najczęściej produkowana jest z odmiany Roditis. W Atenach zaś z Savatiano.

Retsina Omikron

Jest to trunek mocno cytrynowy, ziemisty, ziołowy, kwiatowy, z wyczuwalną sosnową żywicą. W smaku wytrawny, z wysoką kwasowością o nutach limonki, cytryny, żywicy, polnych kwiatów. Wino dobre na początek przygody z retsiną.

Food pairing

Wyrazisty trunek pasuje do dań z ryb i owoców morza. Jest to dobry wybór również do potraw mięsnych, warzywnych i mlecznych. Retsinę należy serwować w szklankach z grubego szkła. Przed podaniem wino należy schłodzić.

Właściwości prozdrowotne

Retsina zawiera flawonoidy i polifenole, które bardzo korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Trunek jest również bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają chorobom nowotworowym.

Grecja i żywiczne wina

Grecja produkuje różne wina żywiczne, jednak żadne nie zdobyło tak wielkiej popularności jak retsina. Żywica od zarania dziejów dodawana była do wina jako środek konserwujący i aromatyzujący. Używano jej również do powlekania wnętrza amfor, aby wino mogło nią przeniknąć.

Winiarstwo w Grecji

Kraj winiarski leżący na południu Europy. Grecja może poszczycić się długa historią winiarską, sięgającą czasów antyku. W Grecji panuje gorący klimat typu śródziemnomorskiego. Wysokie temperatury są równoważone napływami chłodnego powietrza znad morza lub ze szczytów górskich. W kraju uprawia się zarówno odmiany międzynarodowe, jak i lokalne szczepy. W zależności od regionu powstają wina młode i świeże lub mocno dojrzałe, intensywne. Greckie wina mają silnie owocowy charakter, wyrazisty smak i aromat.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY RETSINA JEST SMACZNA? została wyłączona