Szczepy,  Wino od podstaw

CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA Z ODMIANY COLOMBARD?

Colombard to biała odmiana winogron, pochodząca ze środkowo zachodniej Francji. Powstała w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian: Chenin Blanc i Gouais Blanc. Wina Colombard cieszą się ogromną popularnością i uznaniem w RPA, Stanach Zjednoczonych i Australii. Z odmiany Colombard powstają zarówno wina jednoszczepowe, jak i mieszanki. Czy warto spróbować francuskiej odmiany? Jak wybrać najlepszy produkt do degustacji?

Historia

Nazwa szczepu pojawiły się w piśmiennictwie już w latach 1706-1716, w La Rochelle. W tym okresie zamiennie używano dwóch nazw: Collombar i Coulombard (nazwa mogła wskazywać kolor skórki, która była podobna do umaszczenia gołębi – z francuskiego “colombe”). Jak zostało wspomniane wcześniej, Colombard jest krzyżówką, która należy do najczęściej sadzonych białych odmian we Francji.

Uprawa

W latach 80 i 90 Colombard było najczęściej sadzoną odmianą. Dopiero później została ona zastąpiona przez Chardonnay. Winogrona Colombard obecnie najczęściej wykorzystywane są do produkcji mieszanek. W procesie destylacji, szczep jest w stanie zachować wysoką kwasowość. Odmiana utrzymuje kwasowość nawet przy zbyt długim pozostawieniu owoców na krzewach. Colombard pasuje do Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon i Shiraz.

Produkcja

Owoce z winorośli Colombard zbierane są w temperaturze 23-24 stopni Celsjusza. Aby wydobyć z winogron to, co najlepsze, owoce należy zmiażdżyć. Aby utrzymać świeżość owoców, powstający moszcz należy schładzać w temperaturze 5-15 stopni Celsjusza. Proces ten powstrzymuje utlenianie. Następnym etapem jest fermentacja, która odbywa się w temperaturze 20 stopni przy użyciu drożdży. Sfermentowany trunek należy schładzać przez kilka tygodni w temperaturze bliskiej zeru. Na końcu opcjonalnie dodaje się cukier.

Szczep

Odmiana Colombard rośnie we Francji oraz w Republice Południowej Afryki. W 2008 roku uprawy Colombard w RPA oscylowały na poziomie około 11 877 ha. W Kalifornii areał upraw w latach 90 wynosił 36 420 ha. We Francji w 2009 roku, wielkość nasadzeń liczyła 77790 ha.

Wina

Trunki Colombard mają wyraźnie wyczuwalne na palecie nuty melona, brzoskwini, mandarynki, owoców tropikalnych, jabłek, przypraw. Wina z tej odmiany lub produkty, które zawierają mieszankę Colombard i innych szczepów, wyróżniają się rześkim charakterem, o zapachu wiosennych kwiatów i świeżych zielonych jabłek. Wielu porównuje Colombard do Sauvignon Blanc. Cechy charakterystyczne win Colombard:

  • delikatny styl;
  • rześki charakter;
  • aromat owoców.

Colombard pasuje do dań kuchni azjatyckiej, sałatek oraz grillowanego mięsa. Sprawdzi się również w duecie z serem lub krewetkami.

Przykładowe pozycje

La Cetto Santa Cecilia Sauvignon Blanc/Colombard 2020

La Galope Colombard/Ugni Blanc

Ciekawostki

  • W XIX wieku Colombard mylono z inną odmianą – Semillon.
  • Inne nazwy szczepu to Bardero, Blanc Emery, Bon Blanc, Colombar, Colombie, Donne Verte, Gros Blanc Doux, Martin Cot.
  • Najmniejszą popularnością szczep ten cieszy się w Australii.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY WARTO SPRÓBOWAĆ WINA Z ODMIANY COLOMBARD? została wyłączona