CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?
Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE?

W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się wina z etykietą, na której dostrzec można napis „wegańskie”, „bez siarczanów” czy „ekologiczne”. Dlaczego tak jest i co właściwie kryje się pod pojęciem „wino ekologiczne”? Na początku warto zaznaczyć, że termin ten jest bardzo obszerny i elastyczny. Trunek ekologiczny wskazywać może, że wino zostało wytworzone z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw lub jest napitkiem organicznym bądź biodynamicznym czy naturalnym, czyli bez siarczanów.

Wino organiczne

Trunki organiczne wytwarzane są z owoców, uprawianych na parcelach, w których nie wykorzystuje się chemicznych nawozów czy środków ochrony roślin lub wykorzystuje się je w bardzo niewielkim zakresie. Co ciekawe – przepisy Unii Europejskiej określają normy dotyczące produkcji win. Nie wymuszają one na producentach konieczności produkowania trunków bez siarczanów, ale ograniczają ich zawartość (sztucznie dodawanych siarczanów). Przepisy regulują również ilość dopuszczalnych innych substancji pomocniczych. Wina organiczne mogą poszczycić się odpowiednim certyfikatem.

Wino biodynamiczne

Jest to specjalna kategoria win organicznych, które powstają w poszanowaniu naturalnych procesów biologicznych. Producenci win biodynamicznych wytwarzają zarówno wina białe, jak i różowe czy czerwone. Zadaniem producentów jest wykorzystanie w sposób maksymalny pozytywnego wpływu wszelkich naturalnych czynników na uprawę winorośli. W winach biodynamicznych próżno szukać dodatku siarczynów, które przez wielu producentów używane są w celu spowolnienia procesów utleniania się wina czy rozwoju bakterii.

Wino naturalne

W przypadku win „naturalnych” sposób produkcji nie jest prawnie określony. W praktyce oznacza to jednak, że producenci starają się unikać jakichkolwiek ingerencji w zachodzące procesy naturalne, które odnoszą się do rozwoju winorośli oraz procesu powstawania wina. Trunki naturalne – półsłodkie, półwytrawne, wytrawne czy słodkie, powstają bez siarczanów, cukru czy innych substancji.

Wino ekologiczne

Oprócz wyżej wymienionych rodzajów win, do kategorii trunków ekologicznych zaliczyć można napitki pochodzące ze zrównoważonej produkcji, czy też te, które powstały z troską o zachowanie jak najniższego poziomu emisji dwutlenku węgla do atmosfery.

Czy wino może być w ogóle pozbawione siarczanów?

Jak zostało wspomniane wcześniej, wina ekologiczne wyróżniają się brakiem dodatku siarczanów lub ich znikomą ilością. Określenie „siarczany” odnosi się w tym przypadku do związków wykorzystywanych podczas procedury siarkowania. Nie chodzi o związki siarki, które naturalnie są w każdym trunku z winogron (słodkim czy wytrawnym). Wino zawiera siarczany ponieważ są one naturalnym produktem, powstającym w wyniku procesu winifikacji. Siarczany pełnią wiele funkcji – między innymi konserwują, dzięki czemu wino przez długi czas zachowuje cenne właściwości. W praktyce nie stanowią one dużego zagrożenia dla życia czy zdrowia człowieka, ale warto wybierać te trunki, które mają ich najmniej.

Z czym serwować wino ekologiczne?

Wina ekologiczne – czerwone, białe, słodkie czy wytrawne można serwować z wieloma rodzajami potraw – mięsami, rybami, owocami morza, deserami. W zależności od charakteru wina – czy jest to trunek lekki, ciężki, orzeźwiający czy wyróżniający się wysoką kwasowością, można go dowolnie łączyć z makaronami, pizzami, owocami czy serami.

Dlaczego wina ekologiczne cieszą się taką popularnością?

Trunki uznawane za ekologiczne cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wynika to z kilku faktów:

  • wina ekologiczne są smaczne, wartościowe i różnorodne;
  • dbanie o środowisko naturalne jest powinnością każdego człowieka i powinno być praktykowane w różnych obszarach działalności;
  • ekologia to większa świadomość – przede wszystkim konsumpcyjna.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY WINO MOŻE BYĆ EKOLOGICZNE? została wyłączona