Szczepy,  Wino od podstaw

CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH?

Trunki musujące to fantastyczna alternatywa dla klasycznych win niemusujących. Bąbelki towarzyszą nam podczas celebrowania ważnych chwil i momentów, wznoszenia toastów, a także w formie aperitifu, pobudzającego kubki smakowe przed posiłkiem. Wybór najczęściej pada na popularne prosecco lub cavę, a wytrawni koneserzy chętnie sięgają po szampana. Czym różnią się poszczególne rodzaje musujących alkoholi? Jak powstaje prosecco, a z czego słynie szampan? Na jakie alternatywy warto zwrócić uwagę?

Wino musujące

W efekcie przemiany drożdzy i cukru w alkohol, czyli fermentacji alkoholowej powstaje dwutlenek węgla, czyli bąbelki, charakterystyczne dla wina musującego. Wśród musujących trunków wymienić należy Prosecco, Cavę i Szampana. Każdy z tych produktów powstaje w inny sposób.

Cava Artesanal White Brut

Cava Gran Palas Brut

Szampan

Najsłynniejsze i najbardziej wykwintne wino musujące na świecie. Szampan powstaje wyłącznie w Szampanii, w północnej Francji. Nie może być nazwany szampanem trunek, który powstał gdziekolwiek indziej. Do produkcji szampana wykorzystywane są odmiany, takie jak Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay. Dodatkowo ważną kwestią pozostają metody produkcji. Szampan powstaje dzięki metodzie szampańskiej, zwanej tradycyjną. Ekspresja musi dojrzewać przez minimum 15 miesięcy.

Joseph Perrier Brut

Champagne Dom Perignon

Metoda tradycyjna – na czym polega?

Metoda szampańska, zwana tradycyjną – “methode traditionnelle), wyróżnia się dwuetapową fermentacją, z czego druga inicjowana jest już w butelkach, po dodaniu specjalnej mieszanki cukru i drożdzy. Szczelnie zamknięta butelka przyczynia się do wytworzenia dwutlenku węgla, który rozpuszcza się w winie, a następnie dojrzewa na osadzie drożdżowym, nabierając ostatecznego charakteru. Metoda szampańska determinuje bardziej kremową strukturę. Na palecie takich trunków pojawiają się nuty tostów i drożdży. Metoda szampańska, czyli tradycyjna wykorzystywana jest również do produkcji popularnej w Hiszpanii Cavy.

Prosecco

Popularne Prosecco pochodzi z regionu Veneto w północnych Włoszech. Odmianą bazową prosecco jest szczep Glera, któremu często towarzyszy Pinot Noir. Włoskie wino musujące powstaje metodą zwaną Charmata. Druga fermentacja w tym przypadku odbywa się nie w butelce, ale w kadziach. Prosecco cieszy się ogromną popularnością, z uwagi na swój świeży, lekki, orzeźwiający charakter, pełen owocowych nut.

Ca di Rajo Prosecco DOCG Extra Dry

Prosecco Treviso Spumante Extra Dry

Ulubione bąbelki

Dostępne na rynku wina musujące różnią się dojrzałością, elegancją oraz charakterem. Wiele zależy od metody produkcji, a także od umiejętności winiarza i czynników naturalnych, takich jak odmiana, z której powstał trunek. Nie każdy będzie koneserem szampana, tak jak nie każdy doceni uniwersalny charakter prosecco. Bez względu na rodzaj, warto znaleźć trunek dopasowanych do własnych upodobań, preferencji i kubków smakowych.

Podobieństwa

Niezależnie czy mamy do czynienia z prosecco, szampanem czy cavą, każdy z tych trunków wyróżnia się delikatnym musowaniem, które wyraźnie można poczuć na podniebieniu. Każdy z tych trzech trunków jest stosunkowo mało kaloryczny i każdy dobrze komponuje się z podobnymi potrawami – sałatkami, owocami morza, rybami, drobiem czy deserami. Zarówno szampan, jak i cava czy prosecco to doskonały aperitif. Na etykietach wszystkich musujących win znaleźć można informację o stopniu wytrawności trunku. Tych stopni jest aż siedem i warto je poznać jeśli nie chce się popełnić błędu podczas wyboru produktu.

Każdy szampan to wino, ale nie każde wino musujące to szampan

Szampan to trunek, który powstaje w Szampanii z popularnych odmian takich jak Chardonnay czy Pinot Noir. Jest to z całą pewnością wino, które musowanie zawdzięcza podwójnej fermentacji, z której jedna odbywa się w butelce. Oprócz szampana na rynku dostępne są inne rodzaje win musujących np. prosecco czy cava, ale ich nazwać szampanem nie można ponieważ nie powstają w Szampanii. Cavę i szampana łączy z kolei podobna metoda produkcji.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZYM SIĘ RÓŻNI SZAMPAN OD POZOSTAŁYCH WIN MUSUJĄCYCH? została wyłączona