
LAMBRUSCO – FAKTY, KTÓRE WARTO ZNAĆ
Wino z Włoch, pochodzące z regionu Emilia, ze szczepu Lambrusco. W klasycznym wydaniu Lambrusco to wino wytrawne, lekko musujące („frizzante”), odrobinę kwaśne, z wyraźną goryczką. Zazwyczaj ma 11-12% alkoholu i wyróżnia się świeżym smakiem wiśni oraz czerwonych porzeczek. Dlaczego Lambrusco jest idealnym winem, które pasuje do niemal każdej potrawy? Jak powstaje trunek i jaka jest jego historia? Fakty, które warto znać, zanim sięgniesz po butelkę frizzante.
Spór o nazwę
„Lambrusco” to nazwa szczepu winorośli, z którego powstaje wino. Bardziej precyzyjnie – całej
grupy szczepów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje 9 szczepów:
- Lambrusco di Sorbara;
- Lambrusco Salamino;
- Lambrusco Grasparossa;
- Lambrusco Marani;
- Lambrusco Maestri;
- Lambrusco Montericco;
- Lambrusco Viadenese;
- Lambrusco Barghi;
- Lambrusco Oliva.
Według badań, które zostały przeprowadzone wymienione wyżej szczepy nie są spokrewnione. Co
ciekawe – w winach o nazwie „Lambrusco” można wykorzystywać domieszki innych lokalnych
szczepów. Kolejną komplikacją jest fakt, że w innych regionach Włoch np. w Veneto czy Piemont
również uprawia się szczep Lambrusco, który nie ma jednak nic wspólnego ze szczepem z Emilii.
Pochodzenie
Tradycyjnie Lambrusco pochodzi z Emilii, a konkretnie z miasta Modena. Obszar ten nie słynie z
dobrych jakościowo win, a raczej z lekkich, musujących trunków. Paradoks polega na tym, że jest
to jeden z najbogatszych rejonów we Włoszech. Powierzchnia upraw winorośli Lambrusco wynosi
ponad 14 tys. hektarów. Wokół Modeny wyrosły trzy apelacje dla najbardziej prestiżowych
trunków: Lambrusco – DOC (DOP) Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino di Santa Croce oraz
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro.
Sposób produkcji
Praktycznie większość win Lambrusco powstaje przy wykorzystaniu metody Charmata, polegającej
na wtórnej, bąbelkogennej fermentacji w hermetycznie zamkniętych kadziach stalowych.
Niewielką ilość produkcji, wytwarza się przy użyciu metody szampańskiej („classico”). Zaskakujące
jest to, że coraz więcej win robionych jest tak zwaną metodą pradawną („metodo ancestrale”),
czyli pierwsza fermentacja kończy się z zamkniętej butelce.
Historia
Wino Lambrusco ma długą historię. Sam szczep pochodzi z dzikiej winorośli rosnącej w Emilii, która
została udomowiona przez starożytnych Rzymian. Nazwa „Lambrusco” pojawiła się już w pismach
Wergiliusza. Czerwone wino musujące zostało również opisane po raz pierwszy w połowie XVI
wieku, a na początku XVIII wieku wprowadzono wtórną fermentację w butelkach.
Food pairing
Nie ma bardziej uniwersalnego trunku – Lambrusco sprawdza się do wszystkich potraw. Wino
można łączyć z wędlinami, miękkimi serami, pizzami, makaronami czy zapiekankami. W Polskiej
odsłonie Lambrusco będzie pasowało do makreli, pierogów z kapustą, śledzia, a nawet do
grzybów.
Riunite
Dawnej Lambrusco spożywano wyłącznie lokalnie. Eksport tego trunku był możliwy dopiero w
sytuacji, gdy zwiększono produkcję oraz utworzono gigantyczną grupę spółdzielczą Cantine
Cooperative Riunite. Wówczas Lambrusco zalało rynki USA i Europy. W pewnym momencie
sprzedaż sięgała około 150 mln butelek rocznie.
Lambrusco współcześnie
Światowy Dzień Lambrusco przypada na 21 czerwca. Jakość produkowanych win w ostatnim czasie
znacząco wzrosła. Trunki są bardziej zróżnicowane – rosnącą popularnością cieszy się różowe
Lambrusco di Sorbara, a także grupa win naturalnych, bezsiarkowych, produkowanych
rzemieślniczymi metodami fermentacji w butelce. Niedoceniane Lambrusco w końcu zaczyna
świecić jasnym blaskiem.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
