Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII?

Portugalia to kraj, w którym historia winiarstwa sięga prawie dwóch tysięcy lat przed Chrystusem. Do rozwoju tej dziedziny przyczynili się zarówno Fenicjanie, jak i Grecy czy Rzymianie oraz Iberyjczycy. Mieszkańcy Portugalii udoskonalili wino, a produkt ten stał się częścią historii kraju. Aktualnie jest to region, będący jednym z największych producentów trunków z winogron. Portugalia słynie z różnorodnych szczepów. Wina portugalskie doceniane są na całym świecie.

Portugalia

Państwo położone w zachodniej części kontynentu Europejskiego – na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, a na południu dominuje krajobraz nizinno-wyżynny. Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego.

Regiony winiarskie

Do najważniejszych regionów winiarskich w Portugalii zaliczyć można między innymi:

  • Douro (w regionie tym wytwarza się wina wytrawne oraz słodkie Porto);
  • Alentejo (cechuje się dużą różnorodnością gleb);
  • Dao;
  • Tejo;
  • Bairrada;
  • Vinho Verde (chłodne, wilgotne i zielone miejsce, w którym powstają lekkie, orzeźwiające, białe trunki);
  • Setubal;
  • Beira;
  • Algarve;
  • Tras-os-Montes;
  • Madera;
  • Lizbona;
  • Azory.

Każdy z wyżej wymienionych regionów słynie ze wspaniałych win, które różnią się smakiem oraz aromatem. Co ciekawe – chociaż Portugalia nie jest terytorialnie największym krajem, to można tam znaleźć różne gleby, strefy klimatyczne czy ukształtowanie terenu.

Odmiany winorośli

W Portugalii uprawia się ponad 250 odmian winorośli. Na największą uwagę zasługują następujące:

  • Touriga Nacional.

Produkuje się z niego wina czerwone, o intensywnym aromacie czerwonych owoców, lukrecji i ziół. Trunki te są bogate w taniny. Winorośl ta porasta region Douro, Dao, Algarve, Alentejo.

  • Aragonez.

Inna nazwa to „Tinta Roriz”, w Hiszpanii znana jako „tempranillo”. Powstają z niego trunki aromatyczne, lekko pikantne, z nutą beczki.

  • Touriga Franca.

Porasta region Douro, a także północne regiony Portugalii. Wykorzystuje się ją do produkcji Porto.

  • Alvarinho.

Biały szczep, znany głównie w regionie Vinho Verde. Wyróżnia się świeżym i aromatycznym charakterem oraz wysoką kwasowością i mineralnością.

  • Arinto.

Kolejny biały szczep, który spotkać można przede wszystkim w regionie Minho. Ma wysoką kwasowość oraz nieskomplikowany charakter.

  • Fernao Pires.

Inna nazwa „Maria Gomes”. Aromatyczny szczep, w którym dominują akordy cytrusów, owoców tropikalnych oraz kwiatów. Wytwarza się z niego wina jedno szczepowe oraz kupaże.

  • Encruzado.

Biała odmiana, porastająca region Dao. Na palecie aromatyczno-smakowej akcenty cytrusów, owoców pestkowych oraz fiołków.

  • Baga.

Charakterystyczny szczep dla regionu Bairrada. Wina z niego produkowane są garbnikowe, lekkie, kwasowe i intensywne.

Style winiarskie

Portugalia to różnorodny kraj pod względem stylów winiarskich. W Portugalii można znaleźć zarówno wina lekkie i młode, jak i potężne, beczkowe. Największą popularnością cieszą się wymienione style:

→ Dao.

Eleganckie wina, wytarzane z powolnie dojrzewających winogron.

→ Douro.

Garbnikowe wina, o mocnej strukturze.

→ Porto.

Wino wzmacniane, z niepowtarzalnym aromatem oraz wyraźnym wpływem beczki.

→ Vinho Verde.

Młode, świeże trunki, wytarzane z winogron, które co dopiero zaczęły dojrzewać.

→ Madera.

Wino wzmacniane, o mocnym smaku oraz wyczuwalnej nucie orzechowej.

Foodpairing

Do portugalskich win najlepiej pasuje portugalska kuchnia, a zatem trunki z winogron stworzą udany duet z:

  • suszonymi wędlinami;
  • serami długo dojrzewającymi;
  • owocami morza;
  • rybami.

Wina z Portugalii świetnie łączą się zarówno z potrawami wytrawnymi, jak i deserowymi.

Największe zalety win z Portugalii

Trunki z Portugalii cieszą się ogromną popularnością, która z roku na rok rośnie. Ma to bezpośredni związek z przystępną ceną wina oraz dużą różnorodnością produktową. Portugalskie wina są ciekawe, smaczne oraz dobrze komponują się z potrawami z różnych części świata. Tym, na co warto zwrócić uwagę, jest przede wszystkim zróżnicowane terrior, które ma wpływ na finalny produkt – jego smak, aromat, kolor oraz złożoność.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII? została wyłączona