DLACZEGO WARTO ZNAĆ WINA Z PORTUGALII?
Portugalia to kraj, w którym historia winiarstwa sięga prawie dwóch tysięcy lat przed Chrystusem. Do rozwoju tej dziedziny przyczynili się zarówno Fenicjanie, jak i Grecy czy Rzymianie oraz Iberyjczycy. Mieszkańcy Portugalii udoskonalili wino, a produkt ten stał się częścią historii kraju. Aktualnie jest to region, będący jednym z największych producentów trunków z winogron. Portugalia słynie z różnorodnych szczepów. Wina portugalskie doceniane są na całym świecie.
Portugalia
Państwo położone w zachodniej części kontynentu Europejskiego – na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Na północy kraju przeważa teren górzysty i wyżynny, a na południu dominuje krajobraz nizinno-wyżynny. Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego.
Regiony winiarskie
Do najważniejszych regionów winiarskich w Portugalii zaliczyć można między innymi:
- Douro (w regionie tym wytwarza się wina wytrawne oraz słodkie Porto);
- Alentejo (cechuje się dużą różnorodnością gleb);
- Dao;
- Tejo;
- Bairrada;
- Vinho Verde (chłodne, wilgotne i zielone miejsce, w którym powstają lekkie, orzeźwiające, białe trunki);
- Setubal;
- Beira;
- Algarve;
- Tras-os-Montes;
- Madera;
- Lizbona;
- Azory.
Każdy z wyżej wymienionych regionów słynie ze wspaniałych win, które różnią się smakiem oraz aromatem. Co ciekawe – chociaż Portugalia nie jest terytorialnie największym krajem, to można tam znaleźć różne gleby, strefy klimatyczne czy ukształtowanie terenu.
Odmiany winorośli
W Portugalii uprawia się ponad 250 odmian winorośli. Na największą uwagę zasługują następujące:
- Touriga Nacional.
Produkuje się z niego wina czerwone, o intensywnym aromacie czerwonych owoców, lukrecji i ziół. Trunki te są bogate w taniny. Winorośl ta porasta region Douro, Dao, Algarve, Alentejo.
- Aragonez.
Inna nazwa to „Tinta Roriz”, w Hiszpanii znana jako „tempranillo”. Powstają z niego trunki aromatyczne, lekko pikantne, z nutą beczki.
- Touriga Franca.
Porasta region Douro, a także północne regiony Portugalii. Wykorzystuje się ją do produkcji Porto.
- Alvarinho.
Biały szczep, znany głównie w regionie Vinho Verde. Wyróżnia się świeżym i aromatycznym charakterem oraz wysoką kwasowością i mineralnością.
- Arinto.
Kolejny biały szczep, który spotkać można przede wszystkim w regionie Minho. Ma wysoką kwasowość oraz nieskomplikowany charakter.
- Fernao Pires.
Inna nazwa „Maria Gomes”. Aromatyczny szczep, w którym dominują akordy cytrusów, owoców tropikalnych oraz kwiatów. Wytwarza się z niego wina jedno szczepowe oraz kupaże.
- Encruzado.
Biała odmiana, porastająca region Dao. Na palecie aromatyczno-smakowej akcenty cytrusów, owoców pestkowych oraz fiołków.
- Baga.
Charakterystyczny szczep dla regionu Bairrada. Wina z niego produkowane są garbnikowe, lekkie, kwasowe i intensywne.
Style winiarskie
Portugalia to różnorodny kraj pod względem stylów winiarskich. W Portugalii można znaleźć zarówno wina lekkie i młode, jak i potężne, beczkowe. Największą popularnością cieszą się wymienione style:
→ Dao.
Eleganckie wina, wytarzane z powolnie dojrzewających winogron.
→ Douro.
Garbnikowe wina, o mocnej strukturze.
→ Porto.
Wino wzmacniane, z niepowtarzalnym aromatem oraz wyraźnym wpływem beczki.
→ Vinho Verde.
Młode, świeże trunki, wytarzane z winogron, które co dopiero zaczęły dojrzewać.
→ Madera.
Wino wzmacniane, o mocnym smaku oraz wyczuwalnej nucie orzechowej.
Foodpairing
Do portugalskich win najlepiej pasuje portugalska kuchnia, a zatem trunki z winogron stworzą udany duet z:
- suszonymi wędlinami;
- serami długo dojrzewającymi;
- owocami morza;
- rybami.
Wina z Portugalii świetnie łączą się zarówno z potrawami wytrawnymi, jak i deserowymi.
Największe zalety win z Portugalii
Trunki z Portugalii cieszą się ogromną popularnością, która z roku na rok rośnie. Ma to bezpośredni związek z przystępną ceną wina oraz dużą różnorodnością produktową. Portugalskie wina są ciekawe, smaczne oraz dobrze komponują się z potrawami z różnych części świata. Tym, na co warto zwrócić uwagę, jest przede wszystkim zróżnicowane terrior, które ma wpływ na finalny produkt – jego smak, aromat, kolor oraz złożoność.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

