
DOM PERIGNON – SZAMPAN WZBUDZAJĄCY OGROMNE ZAINTERESOWANIE
W XVII wieku katoliccy mnisi zajmowali się opracowywaniem i ulepszaniem technik produkcji wina i szampanów. Człowiek o imieniu Dom Pierre Perignon żył w 1638-1715 roku i był benedyktyńskim mnichem, pełniącym funkcję Mistrza Piwniczego w Opactwie Benedyktynów we francuskiej wiosce Hautvillers. Z wnikliwą pasją poznawał tajniki produkcji trunków z winogron. Próbował odkryć nowe techniki i usprawnienia. To właśnie Dom Pierre Perignon wpłynął na jakość szampana i jako pierwszy rozpoczął mieszanie różnych odmian winogron. Jego uwagę skupiały trzy szczepy: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, które współcześnie stanowią podstawę szampanów.
Mistrz Piwniczy w Opactwie Benedyktynów rozwijał również proces drugiej fermentacji wina w butelce oraz rozpoczął produkcję win białych z ciemnych winogron. To właśnie Dom Pierre Perignon zauważył, że zbieranie winogron we właściwym momencie pozwala wyprodukować trunki o odpowiedniej słodyczy i kwasowości.
Co jeszcze wymyślił Dom Pierre Perignon?
Mistrz Piwniczy dostrzegł palący problem – wino często psuło się w wyniku dostępu świeżego
powierza do butelki z trunkiem. Wpadł więc on na pomysł zamykania wina za pomocą korka. Dom
Pierre Perignon nie wymyślił szampana, ale znacząco poprawił jakość tego uwielbianego trunku!
Moet & Chandon
Jeden z największych producentów szampanów. Moet & Chandon jest częścią luksusowej marki
LVMH – Louis Vuitton Moet Hennessy. Producent ten posiada około 1190 ha winnic i produkuje
rocznie około 28 mln butelek szampana. Założycielem brandu jest Claude Moet, który już w 1743
roku rozpoczął swoją przygodę z winem. Claude dostarczał trunki na dwór Ludwika XV. Po kilku
latach rozpoczął produkować wina wyróżniające się wysoką jakością.
Pierwszy Dom Perignon
Szampan Dom Perignon był szalenie popularny od zawsze, ale jego cena była horrendalnie wysoka.
Dopiero w roku 1936 Moet & Chandon wypuścili na rynek pierwszą linię sygnowaną nazwiskiem
francuskiego mnicha, ale w nieco tańszej wersji. Pierwsza butelka Dom Perignon powstała w 1921
roku, ale musiało upłynąć kilka lat zanim pojawiała się ona w rękach konsumentów. Przyczyną tego
był długi proces starzenia się trunku. Warto wspomnieć, że butelki wyprodukowane w 1921 roku
są prawdziwym białym krukiem wśród konsumentów i koneserów na całym świecie.
Proces produkcji
Szampan Dom Perignon produkowany jest z winogron pochodzących z 17 parceli o statusie grand
cru w Szampanii oraz jednej o statusie premier cru w Hautvillers. Dom Perignon powstaje z dwóch
szczepów – czerwonego Pinot Noir oraz białego Chardonnay. W zależności od rocznika, proporcje
tych szczepów są różne. Wino rozlewane jest do butelek, a następnie uzupełniane małą ilością
drożdży i cukru. Po zakorkowaniu odbywa się etap kolejnej fermentacji, co przyczynia się do
powstania słynnych bąbelków. Szampan Dom Perignon leżakuje przez minimum 7 lat w piwnicach
producenta.
Trzy fazy dojrzewania
Warto wiedzieć, iż szampany Dom Perignon wypuszczane są na rynek w trzech fazach dojrzewania:
- P1 (Plenitude 1) – dojrzewa w winnicy od 7 do 9 lat.
- P2 (Plenitude 2) – dojrzewa w winnicy od 12 do 14 lat.
- P3 – dojrzewa w winnicy ponad 20 lat.
Smak i aromat
Na początku warto wspomnieć, iż każdy rocznik szampana smakuje inaczej. Wspólnym
mianownikiem są akcenty suszonych owoców, migdałów i brzoskwiń, a także limonki, wanilii,
pralinek i białego pieprzu. Na podniebieniu odnaleźć można również nuty dymne, przyprawy,
lukrecję, akcenty tostowe. Samo wino wyróżnia się wytrawnym, orzeźwiającym, gładkim smakiem
oraz przyjemną mineralnością i kwasowością.
Cena
Cena Dom Perignon uzależniona jest od kilku czynników – między innymi:
- rocznika;
- poziomu dojrzałości;
- limitowanego charakteru danej edycji.
Dobre i wyjątkowe szampany kosztują od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

