
DWA POPULARNE SZCZEPY Z NIEMIEC – CABERNET CORTIS I DORNFELDER
Cabernet Cortis i Dornfelder pochodzą z Niemiec. Są to szczepy, z którym powstają wyśmienite trunki, o bardzo charakterystycznych nutach smakowych. Dornfelder jest owocowy, lekko czekoladowy i nie brakuje w nim nut korzennych. Cabernet Cortis z kolei jest stosunkowo nową odmianą, bardzo odporną na choroby. Poznaj bliżej dwa popularne, niemieckie szczepy winorośli!
Cabernet Cortis
Hybrydowa odmiana, która została stworzona w 1982 roku we Fryburgu Bryzgowijskim w Niemczech, przez Norberta Beckera. Skrzyżował on dwa inne szczepy – Cabernet Sauvignon i Solaris. Ta stosunkowo nowa odmiana to winorośl o dość wysokiej kwasowości i intensywnym aromacie. Wyróżnia się ciemnymi owocami, o grubej skórce. Wina z Cabernet Cortis są korzenne, lekko ziołowe, bogate i mocne. Atutem Cabernet Cortis jest odorność na choroby, zmiany temperatury oraz szkodniki.
Wina z Cabernet Cortis
Trunki Cabernet Cortis są zazwyczaj czerwone, mają bogaty smak i wyrazisty aromat. Na palecie dominują akordy czarnej porzeczki, jagód, wiśni, a także nuty korzenne, dębowe i ziołowe. Cabernet Cortis to na ogół wina jednoszczepowe, ale odmiana może być stosowana jako składnik w winach mieszanych. Największe uprawy Cabernet Cortis znajdują się w Niemczech, a także w innych regionach Europy – Austrii, Szwajcarii. Wina Cabernet Cortis pasują do mięs czerwonych np. wołowiny, jagnięciny czy dziczyzny, ale można je również łączyć z potrawami z grilla, serami, a nawet czekoladą.
Dornfelder
Szczep pochodzi z Niemiec, a dokładniej z regionu Palatynatu, gdzie został opracowany przez niemieckiego hodowcę Immanuela Dornfeldera. Miało to miejsce w 1955 roku. Odmiana powstała ze skrzyżowania dwóch innych szczepów: Heroldrebe i Helfensteiner. Dornfelder to czerwony szczep winorośli, który wyróżnia bogaty smak, aromat i ciemne zabarwienie wina. Owoce są duże, słodkie i kwaśne jednocześnie. Szczep wykorzystywany jest do produkcji wina jednoszczepowego, ale można go również znaleść w wielu blendach. Dornfelder ma duży potencjał starzenia i najczęściej potrzebuje kilku lat w butelce, aby zyskać pełną dojrzałość smaku i aromatu.
Wina Dornfelder
Trunki Dornfelder mają bardzo wyrazisty kolor i dominujące nuty owocowe. Wina te mają zazwyczaj wyższą kwasowość. Na podniebieniu wyczuć można również subtelniejsze nuty korzenne, cynamon i goździki. Wina Dornfelder to na ogół trunki jednoszczepowe, ale również ekspresje mieszane. Dornfelder pasuje do mięs oraz serów np. gorgonzoli.
Podobieństwa
Odmiany Cabernet Cortis i Dornfelder mają wiele podobieństw:
- Zarówno jeden jak i drugi szczep wywodzi się z Niemiec.
- Są to odmiany nowe.
- Dornfelder i Cabernet Cortis to czerwone szczepy, które powstały z krzyżówki innych odmian.
- Wina z jednej i drugiej odmiany są owoce, lekko korzenne i ziołowe.
- Oba szczepy wykorzystywane są do produkcji trunków jedno odmianowych i mieszanych.
- Cabernet Cortis i Dornfelder pasują do mięs i serów.
Różnice
Pomimo wielu podobieństw, Cabernet Cortis i Dornfelder różnią się między sobą:
- Cabernet Cortis jest bardziej odporny na choroby grzybowe i niskie temperatury, niż Dornfelder.
- Dornfelder wykazuje znacznie wyższy potencjał starzenia, niż Cabernet Cortis.
- Specjaliści i znawcy tematu wskazują, iż Dornfelder ma bardziej złożony smak i aromat – wydaje się być bardziej wykwintny i wielowymiarowy.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/