ENCRUZADO. BIAŁA ODMIANA Z PORTUGALII
Portugalia słynie z wielu dobrych, popularnych, białych odmian, takich jak Vinho Verde czy Alvarinho. Kolejną nie mniej zaszczytną odmianą jest Encruzado, która wykazuje doskonały potencjał dojrzewania. Winorośl uprawiana wyłącznie na granitowych zboczach dolny rzeki Dao, na mniej więcej 230 hektarach, została odkryta stosunkowo niedawno – w latach 50 XX wieku. Dopiero w latach 90 zanotowała rozkwit swojej popularności.
Historia
Wina z Dao bardzo często powstawały w wyniku połączenia wielu odmian. W pewnym momencie jednak skupiono się na winach jednoodmianowych. W latach 90 na scenę portugalskiego winiarstwa wkroczyła odmiana Encruzado. Po raz pierwszy jednoodmianowe wino z Encruzado zostało zabutelkowane przez Quinta dos Carvalhais – winiarnię, przejętą przez największego producenta wina w Portugalii.
Winorośl
Encruzado to odporna i wytrzymała odmiana, która dobrze znosi wilgotny klimat i daje dość regularne, duże plony. Co ciekawe – wymaga doświadczenia i odpowiedniej wiedzy podczas procesu winifikacji, ponieważ jest podatna na utlenienie. Jest to szczep elastyczny, dobrze dopasowujący się do różnych technik winifikacyjnych. Niektóre trunki powstają w stalowych zbiornikach, inne dojrzewają w beczce.
Wino
Trunki z odmiany Encruzado wyróżniają się żywą kwasowością, dobrą strukturą i subtelnym profilem aromatycznym. Na podniebieniu wyczuć można nuty kwiatowe, cytrusowe, imbirowe oraz żywiczne. W zależności od metody produkcji, są to wina różnorodne, złożone i dobrze zbudowane. Często porównywane są do białych burgundów.
Przykładowe wina
Adega Cooperativa de Silgueiros Morgado de Silgueiros Encruzado Dao 2020
Krótki okres dojrzewania przydał trunkowi nut czerwonego jabłka, skórki z cytryny, suszonego ananasa oraz prażonego orzecha. Wino oleiste, gładkie, mineralne, intensywne.
Quinta do Mondego Munda Encruzado Dao DOC 2019
Ekspresja dojrzewała przez 10 miesięcy w dużych beczkach francuskich. Wino pachnie drewnem, dymem, białymi owocami i prażonymi orzechami. Na podniebieniu wyraźna struktura i świeżość. W smaku dominują akcenty cytryny, masła, pigwy, przypraw korzennych.
Soito Encruzado DAO
Eleganckie wino, które uwodzi aromatem cytrusów, pomarańczy i białych kwiatów. W ustach gruszka. Dojrzewanie w beczce, przydało ekspresji akordów wanilii. Trunek lekki, świeży, przyjemny, z eleganckim wykończeniem. Doskonałe do degustacji saute.
Quinta dos Penassais Encruzado Reserva 2022
Trunek rześki, świeży, pełen życia. W nosie owoce, wsparte wonią słonego akcentu. Apetyczne wino, które dobrze komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej np. rybami, owocami morza. Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic położonych na prawym brzegu rzeki Dao.
Białe, wytrawne wina
Portugalskie, białe, wytrawne wino, należy serwować lekko schłodzone do temperatury 8-12 stopni Celsjusza. Schłodzenie umożliwia wydobycie pełni głębokiego smaku trunku. Białe wino dobrze komponuje się z białymi mięsami, wędlinami, delikatnymi serami, rybami, owocami morza czy sardynkami. Często podaje się je również solo lub jako aperitif – przed posiłkiem.
Ciekawostki dotyczące odmiany Encruzado
- Owoce wykazują znakomitą zdolność do transmisji terroir.
- Dao jako region-apelacja został wyznaczony w 1908 roku i jest jednym z najstarszych portugalskich regionów winiarskich. Znajduje się na południe od Douro.
- Wina z odmiany Encruzado są bardzo różnorodne, przez co dobrze komponują się z różnymi daniami – lekkimi lub bardziej wykwintnymi.
- Na palecie aromatyczno-smakowej Encruzado dominują akcenty suszonych owoców, ananasa, brzoskwini, miodu, imbiru, ziół, kwiatów.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
