
GARNACHA CZY TEMPRANILLO? KTÓRY SZCZEP WYBRAĆ?
Garnacha czy też Gernache lub Cannonau – szczepy uprawiane głównie w Hiszpanii. Wino produkowane z endemicznego szczepu Półwyspu Iberyjskiego ma wysoką zawartość alkoholu, umiarkowaną kwasowość, pełne ciało i wyraźny aromat czerwonych owoców. Tempranillo z kolei to najpopularniejsze czerwone winogrono Hiszpanii. Szczep ten daje wino o stonowanej kwasowości i łagodnych taninach. Który trunek wybrać – Garnacha czy Tempranillo? Poznaj bliżej dwa najbardziej pożądane winorośle na Półwyspie Iberyjskim.
Garnacha
Prawdopodobnie pochodzi z Aragonii – północnej Hiszpanii. W każdym z miejsc na świecie, szczep ten ma inną nazwę: we Francji – grenache, a na Sardynii – cannonau. Winorośl ta dobrze znosi wysokie temperatury i duże nasłonecznienie. Do tego jest bardzo odporna na choroby i wiatr – jest więc marzeniem każdego winiarza.
Wino
Trunek wyprodukowany z garnacha ma niską kwasowość oraz wysoką zawartość alkoholu. Jest chętnie wykorzystywane do kupaży. W Hiszpanii winiarze łączą garnachę z tempranillo, z syrah czy z carineną. To właśnie od wprawnej ręki winiarza zależy finalny charakter wytwarzanego trunku. Na szczególne uznanie zasługuje apelacja D.O. Campo de Borja – „Imperio de la garnacha”, gdzie szczep zajmuje prawie 70% wszystkich upraw. Ciepły i suchy klimat bardzo korzystnie wpływa na uprawy i sprawia, że wina tej odmiany smakują wyśmienicie.
Biała odmiana garnachy
Garnacha blanca – to ważny szczep dla północnej Hiszpanii i południowej Francji. Podobnie jak w przypadku czerwonej garnachy, wino charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu oraz umiarkowaną kwasowością. Biała garnacha najczęściej wykorzystywana jest jako uzupełnienie kupażu z innymi szczepami.
Wino jednoszczepowe
Jak zostało już wspomniane – szczep Garnacha jest z natury bardzo odporny, dlatego też winiarze wykorzystują go, wdrażając naturalne metody uprawy winorośli. Z garnachy produkowane są zarówno wina jednoszczepowe, jak i kupaże. Atutem wytarzanych trunków jest przystępna cena, która idzie w parze z doskonałą jakością. Garnacha jest znanym i lubianym szczepem na całym świecie. Wina z tej odmiany winorośli nie są drogie, mają pełny i soczysty charakter wypełniony hiszpańskim słońcem.
Tempranillo
Domem szczepu Tempranillo prawdopodobnie jest Burgundia, ale to Hiszpania utożsamiana jest z tą winoroślą. Na Półwyspie Iberyjskim tempranillo zajmuje pierwsze miejsce wśród czerwonych szczepów, zajmując ok. 20% wszystkich upraw. Nazwa „tempranillo” została zaczerpnięta od słowa „wczesny” – szczep ten szybko dojrzewa.
Wino
Trunki na bazie tempranillo wyróżnia stonowana kwasowość i łagodne taniny. Na podniebieniu można wyczuć akcenty truskawek, wiśni, maliny, śliwki, a czasem czarnej porzeczki. Jeśli wino dojrzewa w beczce, znajdziemy w nim nuty kawy, wanilii i czekolady. Bardzo dojrzałe tempranillo potrafi być bardzo złożone, nasycone akordami cedru, tytoniu i suszonych owoców.
Nowoczesne metody produkcji
Podczas produkcji trunków ze szczepu tempranillo stosuje się nowoczesne metody produkcji, wśród których na więcej uwagi zasługuje maceracja węglowa. Polega ona na fermentacji wewnątrz całych, nieuszkodzonych gron, w środowisku beztlenowym. Wina wytwarzane w ten sposób mają małą kwasowość i intensywny bukiet z dominującym akcentem czerwonych owców i banana. Winiarze uprawiający tempranillo chętnie ubiegają się o certyfikaty uprawy ekologicznej. To dobra wiadomość zarówno dla środowiska naturalnego, jak i osób dbających o zdrowie.
Które wino wybrać?
Tempranillo i Garnacha to dwa najbardziej pożądane hiszpańskie szczepy winorośli, z których wytarzane są wyśmienite wina. Cena trunków jest niezwykle przystępna, a jakość ekspresji urzekająca. Wina z odmiany tempranillo i garnacha są łatwo dostępne, miłe w odbiorze oraz świetnie komponują się z posiłkami. To, który szczep wybierzesz zależy od Ciebie – zarówno jeden, jak i drugi, z pewnością Cię nie rozczarują!
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
