Szczepy,  Wino od podstaw

GRECKIE WINO. KOMPENDIUM WIEDZY

Grecja to miejsce, w którym rośnie około 200 lokalnych, nieznanych nigdzie indziej szczepów winorośli. Sama grecka tradycja winiarska sięga czasów starożytnych. W Grecji produkuje się wina słodkie i wytrawne – czerwone i białe. Różnorodność powstających tam trunków jest zachwycająca. Poznaj bliżej tajemnice greckich win oraz winifikacji.

Rys historyczny

W czasach starożytnych ceniono przede wszystkim wina słodkie. Im słodszy trunek, tym lepsza jakość alkoholu – tak wówczas uważano. Wino konserwowano za pomocą żywicy, dodawano do niego miód, zioła, a czasami nawet oliwę. Trunki z winorośli rozcieńczano wodą. Archetypem greckiego wina jest aromatyzowana żywicą Retsina. Grecy produkowali w starożytności różne rodzaje win:

  • Słodkie (glikos).
  • Półsłodkie (imiglikos).
  • Półwytrawne (imixiros).
  • Wytrawne (xiros).

Druga wojna światowa i grecka wojna domowa, zniszczyły do cna infrastrukturę winiarstwa w Grecji. Zniszczeniu uległy między innymi winnice Krety i te znajdujące się na północy kraju. W latach 50 i 60 XX wieku, nastąpiło odrodzenie greckiego winiarstwa. Wiele winnic stworzono na nowo. W tym czasie stworzono również nowoczesny system apelacji winiarskich. Najlepsze trunki zaczęto oznaczać skrótami OPE i OAP. Nietypowe wina regionalne oznaczane są skrótem TO, a wina stołowe EO.

Współcześnie

W Polsce trudno spotkać greckie wina o dobrej jakości. Przeważnie są to pozycje półsłodkie, które nie są w stanie zaspokoić bardziej wymagających podniebień. Aktualnie dużym odbiorcą greckich trunków, są greckie restauracje, które popularyzują ten rodzaj wina.

Tradycyjne szczepy

Grecja produkuje około 330 tysięcy ton wina rocznie, co stanowi mniej więcej 2% produkcji w Unii Europejskiej. Duża część wina przeznaczona jest wyłącznie na lokalny, grecki rynek. Co ciekawe – w Grecji istnieje ponad 200 lokalnych odmian winogron. Najbardziej cenione szczepy to:

  • Assyrtiko;
  • Moschofilero;
  • Malagousia;
  • Agiorgitiko;
  • Xinomavro.

Regiony winiarskie

Grecja jest niezwykle zróżnicowana klimatycznie. Obszar podzielony jest łańcuchami górskimi i morskimi. Wino greckie to bogactwo szczepów, ale i duże zróżnicowanie terytorialne. Kraj podzielony jest na 9 głównych regionów:

  • Trację;
  • Macedonię;
  • Tesalię;
  • Epir;
  • Wyspy Jońskie;
  • Grecję Środkową;
  • Eubea;
  • Peloponez;
  • wyspy Morza Egejskiego;
  • Kretę.

Osobnym systemem objęta jest Retsina, która często stanowi wino kupażowane.

Najlepsze z najlepszych

Według specjalistów, najciekawszą apelacją w Macedonii jest Amyndeo – rosną tam winogrona ze szczepu Xinomavro. Inne godne uwagi apelacje Macedonii to Drama Ti, Epanomi Ti i Goumenissa. Bardzo lekkie i świeże trunki powstają w górskim regionie Mantinia na Peloponezie. Region Nemea to z kolei doskonałe wina czerwone. Podsumowując – 9 regionów winiarskich w Grecji to prawie 40 apelacji, co może świadczyć o dużej różnorodności powstających tam trunków.

Wino greckie w Polsce

W Polsce dominują półsłodkie greckie wina, które uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Produkcji win słodkich czy półsłodkich sprzyja ciepły klimat, w którym rosną winogrona. Warto wiedzieć, iż nazwy marek, szczepów i regionów winiarskich w Grecji pisane są często w transkrypcie. Co ciekawe – transkrypcja różni się w poszczególnych językach. Wprowadza to swoisty chaos informacyjny.

Degustacja

Wina greckie fantastycznie łączą się z regionalną kuchnią. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać trunek z Grecji w towarzystwie aromatycznego sera, pizzy czy polskiego schabowego z kością. W zależności od rodzaju, wino zaleca się schłodzić przed podaniem lub przeprowadzić dekantację.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania GRECKIE WINO. KOMPENDIUM WIEDZY została wyłączona