GWIAZDY WINIARSTWA
Szczepy

GWIAZDY WINIARSTWA

Wina wyprodukowane z konkretnych szczepów cieszą się niesłychaną popularnością. Konsumenci i miłośnicy trunków sięgają po nie częściej, niż po inne pozycje. Ekspresje stworzone z niektórych odmian winogron, królują na stołach i barach, a to za sprawą niepowtarzalnego charakteru i różnorodnego stylu, który reprezentują. Poznaj najlepsze i najczęściej wykorzystywane w przemyśle winiarskim odmiany winogron i dowiedz się o nich czegoś więcej.

  • Sauvignon blanc.

Najstarsza odmiana winorośli na świecie. Według podań jej rodowód sięga czasów średniowiecza. Sauvignon blanc pochodzi z Francji – z doliny Loary lub z regionu Bordeaux. Powstała w wyniki połączenia odmiany Savagnin (odmiana z okresu Jury) z dziką winoroślą. Wina wyprodukowane z Sauvignon Blanc wyróżniają się świeżym, orzeźwiającym charakterem z wysokim poziomem kwasowości. Specjaliści i znawcy tematu wskazują, iż są to trunki bardzo cytrusowe, z pikantnymi akcentami. Najczęściej są to wina młode – dedykowane od razu do spożycia, a niekiedy zdarzają się pozycje starzone w beczkach. Na palecie aromatyczno-smakowej Sauvignon blanc odnaleźć można trawę cytrynową, miętę, ananasa, jabłko, brzoskwine, agrest. Odmiana ta dobrze sprawdza się w kupażach np. z Chardonnay. Sauvignon blanc to wino uniwersalne – genialne jako aperitif lub dodatek do sałatek i lekkich dań.

  • Chardonnay.

Domem Chardonnay jest Burgundia. Odmiana ta powstała z połączenia szczepu Pinot Noir i Gouais blanc. Największe pola uprawne Chardonnay znajdują się aktualnie w Kalifornii. Odmiana ta daje różnorodne wina, ale wspólnym mianownikiem wszystkich są akcenty owoców egzotycznych. Młode wina mają świeży i mineralny charakter, który współgra z serami, rybami, owocami morza. Ta biała odmiana, jak żadna inna doskonale nadaje się do leżakowania w beczce. Starzone Chardonnay pasuje do pieczonego drobiu, sosów na bazie śmietany i dojrzewających serów.

  • Riesling.

Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochodzą z czasów średniowiecza. Specjaliści przypuszczają, że jest od wynikiem, krzyżówki Traminera i dzikiej winorośli. Największe pola uprawne Rieslinga znajdują się w Niemczech. Z odmiany produkuje się wina wytrawne i słodkie. Riesling charakteryzuje się wysoką kwasowością, aromatami cytrusów, wyraźną mineralnością. Niewątpliwą zaletą szczepu jest wysoka odporność i wytrzymałość. Riesling doskonale się starzeje, ale i jako młody trunek smakuje wybornie. Najczęściej daje trunki o niskiej zawartości alkoholu. Wytrawna odmiana wina komponuje się z tłustymi mięsami, a słodka z deserami.

  • Gewurtztraminer.

Bardzo aromatyczna odmiana. Na palecie aromatyczno-smakowej pojawiają się akordy przypraw korzennych, liczy, płatków róży. Z tego szczepu najczęściej produkuje się wina we Francji – mają one niską kwasowość. Gewurtztraminer może być wytrawny lub słodki. Pasuje do dań kuchni indyjskiej, tajskiej, a także do deserów.

  • Cabernet sauvignon.

Pochodzi z Bordeaux. Kiedy odmiana rośnie i dojrzewa w cieplejszym klimacie, daje wina taniczne, o wysokiej zawartości alkoholu i owocowym profilu. Dojrzewając w chłodniejszych warunkach, ma lżejszą budowę, a w smaku dominują czerwone owoce, mięta i pieprz. Cabernet sauvignon może dojrzewać w beczce. Wino pasuje do potraw bazujących na mięsie oraz ciemnych sosach np. pieczeniowych.

  • Merlot.

Podobnie, jak poprzednik, pochodzi z Francji – z regionu Bordeaux. Daje wina miękkie, przyjemne, lekko kwasowe, taniczne. Na palecie wyczuwalne akcenty śliwki, malin, borówki. Wina z tej odmiany dobrze się starzeją – a ich profil wzbogaca się wówczas o nuty drzewa cedrowego i zioła. Merlot można podać w towarzystwie kaczki, wołowiny, jagnięciny czy sosu żurawinowego. Młodego merlota zaś warto smakować w duecie z grillowanym mięsem lub burgerem.

  • Tempranillo.

Hiszpańska odmiana, która swój rodowód ma prawdopodobnie w Burgundii. Szczep ten nazywa się inaczej, w zależności od regionu: tinto fino, tinta fina, tinta del pais. W Portugalii nazywany jest tinta roriz lub aragonez. Tempranillo daje wina aromatyczne, z wyczuwalną nutą truskawki, śliwki i czarnej porzeczki. Trunki te mają niski poziom kwasowości i miękkie taniny. Często pojawia się w kupażach z Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot czy Grenache. Tempranillo pasuje do karkówki, chorizo, szynki, dojrzałych serów.

  • Sangiovese.

Z winorośli tej powstają wina niezbyt ciężkie, owocowe, kwasowe i rześkie. Na palecie dominują nuty wiśniowe, czereśniowe, jeżynowe, śliwkowe i jagodowe. Sangiovese może dojrzewać w beczce, gdzie nabiera akordów ziemistych i balsamicznych. Wina Sangiovese mają szerokie zastosowanie w kuchni. Pasują do wielu dań np. kuchni włoskiej czy polskiej. Dobrze komponują się z wieprzowiną, schabem, gulaszem. “Wiekowe” Sangiovese to idealne towarzystwo dla dziczyzny, befsztyka, serów.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania GWIAZDY WINIARSTWA została wyłączona