
JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA?
Merlot to czerwony szczep, który wywodzi się z regionu winiarskiego Bordeaux. Szczep fantastycznie przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i glebowych. Jego uprawa jest niezwykle popularna w różnych zakątkach świata. Dobre wino Merlot to nie tylko Francja, ale również Kalifornia, RPA, Argentyna, Australia, Chile, Grecja czy Włochy. W każdym regionie świata trunek ten smakuje inaczej. Wino produkowane ze szczepów uprawnianych w chłodniejszym klimacie wyróżnia się aromatem wiśni, truskawki, jagody, a to pochodzące z winogron z ciepłych klimatów urzeka akordami śliwki i czekolady. Co warto wiedzieć o Merlocie i jak poprawnie degustować wino?
Charakterystyka
Ten wyjątkowy szczep jest niezwykle popularny zarówno wśród amatorów, jak i doświadczonych koneserów. Merlot ma wiele zalet:
- Delikatny i aksamitny smak.
- Mała zawartość garbników (tanin).
- Idealne wyważenie pomiędzy cierpkim i kwaśnym smakiem.
- Doskonale smakuje w pojedynkę, jak i w zestawieniu z innymi szczepami.
- Nie wymaga długiego leżakowania.
- Pasuje do wielu potraw.
- Jest zróżnicowany.
Smak i aromat
Winorośl daje soczyste, okrągłe owoce, o ciemnej, cienkiej skórce. Merlot utożsamiany jest z następującymi aromatami:
- wiśnią;
- truskawką;
- borówką;
- jeżyną;
- śliwką;
- czekoladą.
Jak zostało wspomniane wcześniej, wiele zależy od regionu, w którym szczep jest uprawiany. W odniesieniu do smaków, na wyróżnienie zasługują akordy:
- kawy;
- dymu;
- karmelu;
- wanilii.
Cena
Wina Merlot są bardzo przystępne cenowo. To ich kolejna zaleta. Dobry trunek można kupić już za kilkanaście złotych. Warto przetestować wina mołdawskie, greckie i węgierskie. Ogromny wybór ekspresji produkowanych ze szczepu Merlot znajdziesz nie tylko w sklepach stacjonarnych, ale również internetowych.
Uniwersalny szczep
Merlot plasuje się w czołówce najchętniej wybieranych trunków – nie tylko w Polsce. To, jakie wino wybierzesz, zależy od indywidualnych preferencji i upodobań:
- Wino wytrawne.
Genialnie wpływa na proces trawienia i układ krążenia. Doskonale pasuje do czerwonych mięs i dań smażonych.
- Wino półwytrawne.
Lekkie i orzeźwiające – idealnie smakuje lekko schłodzone.
- Wino półsłodkie.
Uzupełnienie deserów, takich jak lody, ciasta, owoce.
Jak serwować Merlota?
Degustując czerwone wino ze szczepu Merlot, należy zwrócić uwagę na następujące elementy:
→ Wino nie powinno być nadmiernie schłodzone.
→ Trunek dobrze jest łączyć z takimi potrawami, aby zarówno alkohol, jak i posiłek stanowiły swoje dopełnienie – żaden smak czy aromat nie może być dominujący.
→ Do degustacji czerwonego wina należy wykorzystać kieliszek z dużą, szeroką czaszą – w takim szkle wszystkie aromaty i smaki mogą się swobodnie rozwijać, dzięki większej styczności z powietrzem.
Który Merlot jest najlepszy?
Koneserzy i doświadczeni miłośnicy Merlotów jednoznacznie wskazują, iż to włoskie szczepy smakują najlepiej. Mają one przyjemnie owocowy i długi smak. W Merlocie z Włoch wyczuwalne są akordy owoców leśnych i przypraw, które pasują do dań z makaronami, sosami oraz serami.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
