JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA?

Merlot to czerwony szczep, który wywodzi się z regionu winiarskiego Bordeaux. Szczep fantastycznie przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i glebowych. Jego uprawa jest niezwykle popularna w różnych zakątkach świata. Dobre wino Merlot to nie tylko Francja, ale również Kalifornia, RPA, Argentyna, Australia, Chile, Grecja czy Włochy. W każdym regionie świata trunek ten smakuje inaczej. Wino produkowane ze szczepów uprawnianych w chłodniejszym klimacie wyróżnia się aromatem wiśni, truskawki, jagody, a to pochodzące z winogron z ciepłych klimatów urzeka akordami śliwki i czekolady. Co warto wiedzieć o Merlocie i jak poprawnie degustować wino?

Charakterystyka

Ten wyjątkowy szczep jest niezwykle popularny zarówno wśród amatorów, jak i doświadczonych koneserów. Merlot ma wiele zalet:

  • Delikatny i aksamitny smak.
  • Mała zawartość garbników (tanin).
  • Idealne wyważenie pomiędzy cierpkim i kwaśnym smakiem.
  • Doskonale smakuje w pojedynkę, jak i w zestawieniu z innymi szczepami.
  • Nie wymaga długiego leżakowania.
  • Pasuje do wielu potraw.
  • Jest zróżnicowany.

Smak i aromat

Winorośl daje soczyste, okrągłe owoce, o ciemnej, cienkiej skórce. Merlot utożsamiany jest z następującymi aromatami:

  • wiśnią;
  • truskawką;
  • borówką;
  • jeżyną;
  • śliwką;
  • czekoladą.

Jak zostało wspomniane wcześniej, wiele zależy od regionu, w którym szczep jest uprawiany. W odniesieniu do smaków, na wyróżnienie zasługują akordy:

  • kawy;
  • dymu;
  • karmelu;
  • wanilii.

Cena

Wina Merlot są bardzo przystępne cenowo. To ich kolejna zaleta. Dobry trunek można kupić już za kilkanaście złotych. Warto przetestować wina mołdawskie, greckie i węgierskie. Ogromny wybór ekspresji produkowanych ze szczepu Merlot znajdziesz nie tylko w sklepach stacjonarnych, ale również internetowych.

Uniwersalny szczep

Merlot plasuje się w czołówce najchętniej wybieranych trunków – nie tylko w Polsce. To, jakie wino wybierzesz, zależy od indywidualnych preferencji i upodobań:

  • Wino wytrawne.

Genialnie wpływa na proces trawienia i układ krążenia. Doskonale pasuje do czerwonych mięs i dań smażonych.

  • Wino półwytrawne.

Lekkie i orzeźwiające – idealnie smakuje lekko schłodzone.

  • Wino półsłodkie.

Uzupełnienie deserów, takich jak lody, ciasta, owoce.

Jak serwować Merlota?

Degustując czerwone wino ze szczepu Merlot, należy zwrócić uwagę na następujące elementy:

→ Wino nie powinno być nadmiernie schłodzone.

→ Trunek dobrze jest łączyć z takimi potrawami, aby zarówno alkohol, jak i posiłek stanowiły swoje dopełnienie – żaden smak czy aromat nie może być dominujący.

→ Do degustacji czerwonego wina należy wykorzystać kieliszek z dużą, szeroką czaszą – w takim szkle wszystkie aromaty i smaki mogą się swobodnie rozwijać, dzięki większej styczności z powietrzem.

Który Merlot jest najlepszy?

Koneserzy i doświadczeni miłośnicy Merlotów jednoznacznie wskazują, iż to włoskie szczepy smakują najlepiej. Mają one przyjemnie owocowy i długi smak. W Merlocie z Włoch wyczuwalne są akordy owoców leśnych i przypraw, które pasują do dań z makaronami, sosami oraz serami.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAK DEGUSTOWAĆ MERLOTA? została wyłączona