Degustacja,  Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA?

Słodkie wina cieszą się tak samo dużą popularnością, jak trunki wytrawne. Świetnie sprawdzają się jako dopełnienie deserów czy w przypadku musujących odmian – jako towarzysz dobrej zabawy. To bardzo wdzięczny alkohol, który smakuje równie wyśmienicie degustowany samodzielnie, jak i w duecie z jedzeniem. Poznaj sposoby wytwarzania słodkich trunków oraz najlepsze wina z tej kategorii.

Czym jest słodkie wino?

Słodki trunek to wino, które w procesie produkcji zachowało wysoki poziom cukru resztkowego. Każdy alkohol, który produkowany jest z winogron, zawiera naturalne cukry, a wybrane przez winiarza metody produkcji, determinują, ile cukru resztkowego będzie miał finalny produkt, czyli jak słodkie będzie wino. Cukier w winie powstaje z samych owoców – sacharozy, fruktozy i glukozy. Składniki te są niezbędne do przeprowadzenia fermentacji alkoholowej.

Sposób produkcji

W trakcie produkcji wina, drożdże wchodzą w reakcję z cukrem – w ten sposób powstaje etanol. Jeśli na tym etapie wytwarzania trunku, zostaną zużyte wszystkie cukry, powstanie wino wytrawne. Naturalne cukry pochodzące z winogron, które pozostają w winie po zakończeniu etapu fermentacji, nazywane są cukrami resztkowymi. Są one mieszone w gramach na litr (g/l). Współczynnik ten jest inny, w zależności od rodzaju wina. Reguła ogólna brzmi: im bardziej dojrzałe winogrona, tym więcej cukru, zostaje zmetabolizowane, czyli wyższa jest zawartość alkoholu.

Późny zbiór kluczem do sukcesu

Wino słodkie powstanie, jeśli po fermentacji w destylacie pozostanie cukier. W trakcie tego procesu do soku winogronowego dodawane są drożdże – dzięki nim, zachodzi reakcja, która przekształca owoce w alkohol oraz dwutlenek węgla. Najlepsze jakościowo wina słodkie powstają w efekcie przerwania procesu fermentacji w odpowiednim momencie. Tutaj bardzo ważne znaczenie ma to, aby winogrona były maksymalnie słodkie, co spowoduje, że drożdże zaczną obumierać, zanim zdążą przetworzyć cały cukier z soku.

Metody na zachowanie cukru

Winiarze stosują szereg metod, na zachowanie koncentracji cukrów w winogronach:

  • Użycie owoców, z których wyprawowała woda. Winogrona pozostawione na krzewie przez długi czas, zaczną w efekcie wysychać, dlatego owoce z późnego zbioru najczęściej zachowują swój słodki smak. Aby spotęgować ten efekt, winiarze układają świeżo zebrane, zdrowe winogrona w dobrze wentylowanych, suchych warunkach, aby doprowadzić do parowania i suszenia winogron przed samą fermentacją.
  • Wykorzystanie owoców, które dotknęła tak zwana „szlachetna pleśń”. Grzyb przyczynia się do powstania w winogronach mikrootworów, przez które odparowuje woda. Dzięki temu owoce nabierają aromatu i smaku.

Słodkie wina

Wino lodowe

Owoce do produkcji wina lodowego, zbierane są w momencie, gdy zostaną zamrożone na krzewie. Zbiory winogron na wino lodowe odbywają się zatem w środku zimy – zupełnie inaczej niż w przypadku innych trunków, gdzie zbioru zaczynają się na ogół późnym latem i trwają do jesieni. Po zebraniu zamrożonych owoców są one przewożone do winnicy, gdzie podlegają przetwarzaniu. Winogrona zostają stłoczone przez kruszarkę, aż do wydobycia się z nich płynu. Tylko ok. 10-20% soku z zamrożonych winogron wykorzystywane jest do produkcji wina. Odmiany dedykowane do wina lodowego uprawia się w krajach o chłodniejszym klimacie np. w Niemczech, Kanadzie czy Austrii.

Tokaj

Wina wytwarzane w regionie Tokaj w północno-wschodnich Węgrzech, w których rosną np. winogrona Furmint. Jest to czołowy reprezentant węgierskiej sztuki winiarskiej. Wina tokajskie wyróżniają się kilkoma cechami: są lekko kwasowe, świeże, intensywne, aromatyczne. Na podniebieniu dominują nuty brzoskwiń, śliwek i kwiatów. Znawcy znajdują w Tokajach akordy pigwy, miodu, karmelu, orzechów.

Porto

Wino Porto narodziło się w 1678 roku. Słodkie Porto genialnie komponuje się z deserami, sałatkami owocowymi czy cygarami. Pasuje również do serów pleśniowych oraz dań głównych. Portugalskie Porto to jednej z najchętniej pijanych słodkich trunków, który urzeka głębią, kolorem oraz aromatem.

Moscato d’Asti

Jedno z najbardziej popularnych, białych, włoskich win. Trunek produkowany w Asti, w północno-zachodniej części transalpejskiej. Moscato d’Asti wytwarza się również w sąsiednich prowincjach np. Alessandria i Cuneo. Wino charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością alkoholu. Moscato d’Asti pasuje do deserów oraz serów czy przekąsek. Jest to doskonała alternatywa na imprezy i spotkania towarzyskie.

Jak degustować słodkie wino?

Słodkim winem można delektować się na wiele sposobów – trunek genialnie smakuje serwowany samodzielnie oraz w towarzystwie różnych potraw (nie tylko słodkich). Jest to świetne dopełnienie deserów, wędlin, serów, słonych przekąsek, dań kuchni europejskiej czy azjatyckiej. Pij słodkie wino, tak jak lubisz – lekko schłodzone, w wysokim kieliszku, o tulipanowym kształcie.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAK PRODUKOWANE SĄ SŁODKIE WINA? została wyłączona