Szczepy

JAKIE WINO WYBRAĆ W RESTAURACJI, A JAKIE KUPIĆ NA IMPREZĘ?

Sztuka wyboru odpowiedniego wina wymaga odrobiny finezji. Jaki trunek będzie odpowiedni na imprezę w gronie przyjaciół, a który sprawdzi się na samotny wieczór w domowym zaciszu? Jakie wino wybrać w restauracji i co to jest foodpairing? Poznaj podstawowe zasady winiarskiego savoir-vivre obowiązujące gospodarzy i gości oraz zobacz, jak komunikować swoje preferencje w lokalu gastronomicznym.

Nie na ostatnią chwilę!

Kupno wina w drodze na imprezę jest szalenie złym pomysłem! Robiąc zakupy impulsywnie, pod wpływem chwili, łatwiej o nie trafiony wybór. Wybierając się na imprezę, dobrze jest dzień wcześniej udać się do specjalistycznego sklepu, gdzie wykwalifikowani pracownicy doradzą, jaki trunek będzie odpowiedni. Równie genialnym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym, w którym można na spokojnie zapoznać się z ofertą. Reasumując – w przypadkowych miejscach, takich jak drogerie czy stacje benzynowe, często nie dba się odpowiednio o właściwą ekspozycję na światło czy ułożenie na półkach butelek. Źle przechowywane wino, wiele traci na swojej wartości.

Tanie nie oznacza złe, a może jednak?

Dając wino w prezencie, zwróć uwagę na jego cenę. Oczywiście nie musisz kupować najdroższej pozycji w sklepie, ale postaraj się, aby był to produkt wyjątkowy, którego etykietę osoba obdarowana nie utożsamia z zakupami w dyskoncie. Wybierz wino, które sam chciałbyś/chciałabyś dostać w prezencie.

Adekwatnie do okazji

Otrzymując zaproszenie na szaloną imprezę, zapewne nie zwrócisz tak dużej uwagi na etykietę wina, które zamieszasz ze sobą zabrać, jak w przypadku zaproszenia z okazji świętowania rocznicy, urodzin, zdanego egzaminu czy przeprowadzki. W takiej sytuacji wybierz wino ze starszego rocznika lub trunek musujący. Na domówkę dobre będzie lekkie, młode wino, a na spokojny wieczór przy stole idealny będzie alkohol o cięższym, pełniejszym i bardziej wyrazistym charakterze.

Nie obrażaj się, jeśli wino nie zostanie otworzone

Większość gospodarzy, którzy organizują imprezę, spotkanie czy przyjęcie, ma precyzyjnie ułożony plan – zarówno ten dotyczący posiłków, jak trunków, które będą podane w trakcie. I choć fantastyczną sprawą jest przyniesienie ze sobą butelki wina, to nie należy oczekiwać, iż zostanie ona otworzona i podana w trakcie.

Żeby nie brakło!

Będąc organizatorem spotkania, zaopatrz się w więcej butelek, niż zamierzasz podać. Nigdy nie wiesz bowiem, jak długo będzie trwała impreza oraz ile ostatecznie osób się na niej pojawi, a także, kto i jakie wino będzie pił w trakcie. Kup różnorodne wina – słodkie, wytrawne, białe, czerwone i różowe. Nie zapomnij o musujących trunkach, które ostatnio cieszą się ogromną popularnością.

Serwuj we właściwy sposób

Wino będzie dobrze smakowało, wyłącznie wtedy, gdy zostanie odpowiednio podane. Wino musujące należy schłodzić – mniej więcej do 5-7 stopni. Trunek biały powinien być podawany w temperaturze 8-9 stopni. Czerwone wino najlepiej zaś degustuje się w temperaturze około 16-18 stopni. Jeśli lubisz wino różowe, podaj je schłodzone do temperatury 12 stopni. Zwróć również uwagę na szkło – najlepsze i najbardziej uniwersalne będą kieliszki dedykowane do czerwonego wina. Można w nich podać nawet wino musujące.

W restauracji

To, czy w restauracji będziesz miał okazję spróbować dobrego wina, zależy w dużej mierze od charakteru samego miejsca. W wykwintnych restauracjach obok karty dań, podawana jest gościom karta win. Niekiedy również w lokalu pracuje profesjonalny sommelier, który doradza zamawiającym, jakie wino będzie odpowiednie do wskazanego dania. Zdarza się również, że już w menu obok potrawy znajduje się informacja o tym, jakie wino będzie pasowało do konkretnego posiłku.

Nie tylko foodpairing

Wybierając w restauracji wino, kieruj się nie tylko ogólnie przyjętymi zasadami, które znają chyba wszyscy – białe wino do ryb i owoców morza, czerwone do mięs. To jest bowiem bardzo duże uproszczenie, które wymaga rozwinięcia. Niektóre białe trunki wyśmienicie smakują w towarzystwie czerwonego mięsa, a słodkie pasują do wytrawnych potraw. Dobierając wino, weź pod uwagę własne upodobania i preferencje. Być możne znajdziesz połączenie, które zachwyci Cię dogłębnie i zmieni Twoje myślenie o foodpairingu.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAKIE WINO WYBRAĆ W RESTAURACJI, A JAKIE KUPIĆ NA IMPREZĘ? została wyłączona