KERNER – SZCZEP WINOROŚLI O KTÓRYM WIEMY NIEWIELE
Kerner to odmiana winorośli, o której trudno znaleźć informacje, choć szczep wywodzący się z Niemiec, uprawiany jest na całym świecie. Odmiana powstała w 1929 roku i jest niezwykle elastyczna. Doskonale rośnie na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych. Trunki, które powstają z Kernera są owocowo-kwiatowe i mają lekko wyczuwalny posmak gałki muszkatołowej. Co warto wiedzieć o odmianie Kerner? Czym wyróżnia się ona na tle innych szczepów?
Historia
Szczep winorośli wyróżnia się bardzo interesującą historią pochodzenia. Odmiana pierwotnie wywodzi się z Niemiec, gdzie została stworzona przez niemieckiego winiarza – Augusta Herolda. Zdarzenie miało miejsce w 1929 roku. Kerner to krzyżówka dwóch innych odmian winorośli – Rieslinga i Trollingera (Schiava Grossa). Odmiana Kerner zdobyła uznanie na całym świecie. Obecnie uprawiana jest w różnych zakątkach świata.
Uprawa
Domem Kernera są Niemcy. To tam szczep ten zajmuje około 4% całkowitej powierzchni winnic. Oprócz Niemiec, Kernera można spotkać we Włoszech, w Australii, w Szwajcarii, a także w Afryce Południowej, w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych. Zaletą szczepu jest wysoka odporność i wytrzymałość.
Terrior
Określenie “terrior” stosuje się w odniesieniu do połączenia czynników wpływających na charakter i jakość wina. Na terrior składają się:
- warunki geograficzne;
- warunki klimatyczne;
- warunki glebowe.
Kerner doskonale rośnie na różnych glebach, jednak najlepsze uprawy, dają gleby przepuszczalne. Odmiana ta dobrze toleruje zmienność temperatur oraz poziomu wilgotności. Szczep bez przeszkód można uprawiać w różnych regionach winiarskich.
Wymagania
Doświadczeni specjaliści, podkreślają, iż Kerner rośnie bez zarzutu w następujących warunkach:
- na stokach winnic, gdzie jest dużo światła;
- na przepuszczalnych glebach.
Zbiory Kernera odbywają się w okolicach drugiej połowy października, czyli stosunkowo późno..
Wina
Trunki, które powstają z Kernera są niezwykle różnorodne. Najczęściej wyróżniają się następującymi cechami:
- Są owocowe – kwiatowe – na palecie wyczuć można akordy moreli, brzoskwiń, gruszki.
- Pojawiają się w nich akcenty gałki muszkatołowej.
- Mają dobrą kwasowość i odpowiednie zbalansowanie.
- Są łagodne.
Ciekawostka
Kerner wchodzi w skład bardzo popularnych win Liebfrauenmilch. Poza tym, odmianę tę cechuje dobry potencjał starzenia. Wina Kerner idealnie komponują się z różnymi potrawami np. sałatkami, rybami, drobiem, daniami wegetariańskimi.
Co warto wiedzieć o odmianie Kerner?
- Nazwa szczepu pochodzi od Justinusa Kernera – XIX-wiecznego niemieckiego poety i autora piosenek śpiewanych.
- Jest to późna odmiana.
- Uprawy Kernera można spotkać w regionach południowo-zachodniej Polski.
- Niemieckie plantacje Kernera osiągnęły szczyt w 1990 roku – zajmowały wówczas ok. 7,5% całkowitej powierzchni winnic.
- Kerner posiada jagody średniej wielkości, dość zwarte, zielono-żółte.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
