Szczepy

KERNER – SZCZEP WINOROŚLI O KTÓRYM WIEMY NIEWIELE

Kerner to odmiana winorośli, o której trudno znaleźć informacje, choć szczep wywodzący się z Niemiec, uprawiany jest na całym świecie. Odmiana powstała w 1929 roku i jest niezwykle elastyczna. Doskonale rośnie na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych. Trunki, które powstają z Kernera są owocowo-kwiatowe i mają lekko wyczuwalny posmak gałki muszkatołowej. Co warto wiedzieć o odmianie Kerner? Czym wyróżnia się ona na tle innych szczepów?

Historia

Szczep winorośli wyróżnia się bardzo interesującą historią pochodzenia. Odmiana pierwotnie wywodzi się z Niemiec, gdzie została stworzona przez niemieckiego winiarza – Augusta Herolda. Zdarzenie miało miejsce w 1929 roku. Kerner to krzyżówka dwóch innych odmian winorośli – Rieslinga i Trollingera (Schiava Grossa). Odmiana Kerner zdobyła uznanie na całym świecie. Obecnie uprawiana jest w różnych zakątkach świata.

Uprawa

Domem Kernera są Niemcy. To tam szczep ten zajmuje około 4% całkowitej powierzchni winnic. Oprócz Niemiec, Kernera można spotkać we Włoszech, w Australii, w Szwajcarii, a także w Afryce Południowej, w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych. Zaletą szczepu jest wysoka odporność i wytrzymałość.

Terrior

Określenie “terrior” stosuje się w odniesieniu do połączenia czynników wpływających na charakter i jakość wina. Na terrior składają się:

  • warunki geograficzne;
  • warunki klimatyczne;
  • warunki glebowe.

Kerner doskonale rośnie na różnych glebach, jednak najlepsze uprawy, dają gleby przepuszczalne. Odmiana ta dobrze toleruje zmienność temperatur oraz poziomu wilgotności. Szczep bez przeszkód można uprawiać w różnych regionach winiarskich.

Wymagania

Doświadczeni specjaliści, podkreślają, iż Kerner rośnie bez zarzutu w następujących warunkach:

  • na stokach winnic, gdzie jest dużo światła;
  • na przepuszczalnych glebach.

Zbiory Kernera odbywają się w okolicach drugiej połowy października, czyli stosunkowo późno..

Wina

Trunki, które powstają z Kernera są niezwykle różnorodne. Najczęściej wyróżniają się następującymi cechami:

  • Są owocowe – kwiatowe – na palecie wyczuć można akordy moreli, brzoskwiń, gruszki.
  • Pojawiają się w nich akcenty gałki muszkatołowej.
  • Mają dobrą kwasowość i odpowiednie zbalansowanie.
  • Są łagodne.

Ciekawostka

Kerner wchodzi w skład bardzo popularnych win Liebfrauenmilch. Poza tym, odmianę tę cechuje dobry potencjał starzenia. Wina Kerner idealnie komponują się z różnymi potrawami np. sałatkami, rybami, drobiem, daniami wegetariańskimi.

Co warto wiedzieć o odmianie Kerner?

  • Nazwa szczepu pochodzi od Justinusa Kernera – XIX-wiecznego niemieckiego poety i autora piosenek śpiewanych.
  •  Jest to późna odmiana.
  • Uprawy Kernera można spotkać w regionach południowo-zachodniej Polski.
  • Niemieckie plantacje Kernera osiągnęły szczyt w 1990 roku – zajmowały wówczas ok. 7,5% całkowitej powierzchni winnic.
  • Kerner posiada jagody średniej wielkości, dość zwarte, zielono-żółte.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania KERNER – SZCZEP WINOROŚLI O KTÓRYM WIEMY NIEWIELE została wyłączona