KOMPENDIUM WIEDZY DLA MIŁOŚNIKA SŁODKICH WIN
Wina słodkie mają wielu koneserów, którzy uwielbiają tego rodzaju trunki. Dobre, słodkie wino musi wyróżniać się naturalną słodyczą. Alkohol nie powinien być sztucznie dosładzany. Współcześnie wybór słodkich trunków wytwarzanych z winogron jest naprawę imponujący.
Dobrze, aby wino oprócz naturalnej słodyczy było zrównoważone nutą kwasowości. Warto przy tym pamiętać, że dobre jakościowo słodkie wina są raczej droższe – można tu wspomnieć o aszu, winie lodowym, recioto czy sauternes.
Sposób wytarzania słodkiego wina
Produkcja win słodkich jest raczej skomplikowana i może być przeprowadzana różnymi metodami:
- Przerwanie fermentacji.
Istnieją trzy metody przerwania fermentacji – dodanie dwutlenku siarki, schłodzenie wina lub wzmocnienie trunku przy pomocy czystego spirytusu winnego. Metodą przerwanej fermentacji produkowane jest np. Porto.
- Dodanie składnika słodzącego.
Metoda ta stosowana jest przy produkcji win gorszej jakości, tańszych.
- Koncentracja cukru w gronach.
Ta metoda powoduje, iż wino ma niski poziom alkoholu, a jednocześnie wysoką zawartość cukru oraz kwasowości, smaku i aromatu.
- Podsuszanie winogron na krzakach.
W przejrzałych owocach ilość cukru dynamicznie wzrasta.
- Zamrożenie gron na krzewie.
Proces ten umożliwia wytarzanie trunku po nazwą ice wine, czyli wino lodowe.
Kategoria
Wina słodkie można klasyfikować na różne sposoby uwzględniające kraj, metodę produkcji czy paletę aromatyczno-smakową:
- Aszu.
Słodkie wina z Tokaju. Mają wysoki poziom cukru resztkowego. Trunki te wyróżniają się wyrazistym bukietem, pełnym oleistych, pełnych i aksamitnych smaków. Cieszą się one ogromną popularnością i uznaniem.
- Late harvest.
Trunek ten charakteryzuje się smakiem orzecha i miodu. Jest to wino niedrogie, słodkie, z późnego zbioru.
- Ice Wine.
Wino lodowe, typowe dla krajów takich jak Kanada, Niemcy, Austria, Węgry. Ekspresja powstaje z zamarzniętych winogron, które są następnie wyciskane. Zalicza się do nich np. Riesling. Wina lodowe są rześkie, kwasowe, aromatyczne.
Sposób serwowania
Słodkie wina należy podawać lekko schłodzone:
- lekkie trunki w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza;
- ciężkie trunki w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.
Do lekkich win słodkich zalicza się np. sauternes, muszkat, vouvray. Nieco cięższe ekspresje to madera, tokaj, riesling.
Wino słodkie powinno się serwować w kieliszku, lekko zwężającym się ku górze.
Cena
Jak zostało już wspomniane, dobre jakościowo słodkie wina nie są tanie. Smaczne trunki można kupić od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Wysokojakościowe słodkie wina często sprzedawane są w butelkach o mniejszej objętości np. półlitrowej. Cena tego rodzaju trunków jest wysoka z uwagi na wysokie koszty produkcji oraz stosunkowo małą podaż win słodkich na rynku.
Food pairing
Słodkie trunki świetnie komponują się z serami, deserami oraz daniami kuchni azjatyckiej. Wina słodkie pasują również do pasztetów i wszelkiego rodzaju przystawek. Samo słodkie wino jest idealnym zwieńczeniem posiłku i stanowi deser sam w sobie.
Czym kierować się, wybierając słodkie wino?
Dobre jakościowo słodkie wino przede wszystkim nie powinno być sztucznie dosładzane. Jeśli chcemy lekki i owocowy trunek, powinniśmy postawić na francuski muskat. Miłośnicy pełnych i gęstych ekspresji, docenią ciemne portugalskie Porto lub wino z Austrii. Klasyczne słodkie malagi, madery, sherry, tokaje, włoskie marsale – zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
