Szczepy

KTÓRY SZCZEP PASUJE DO TWOJEJ OSOBOWOŚCI?

Pod pojęciem „czerwone wino” kryje się prawdziwa eksplozja różnorodnych smaków, aromatów, a nawet kolorów! Trunek ten produkowany jest niekiedy z jednej odmiany winogron, a czasami jest mieszanką kilku. Które szczepy najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania popularnych czerwonych win? Czym się one charakteryzują i który pasuje najlepiej do Ciebie i Twojej osobowości? Poznaj Merlota, Cabernet Sauvignon, Syrah i wiele innych najlepszych odmian!

Podstawy winifikacji

Czerwone wino powstaje w podobny sposób jak wino białe, jednak już na etapie produkcji zachodzą drobne zmiany. Trunek o czerwonym zabarwieniu fermentuje bowiem ze wszystkim tzn. owoce, skórki i sok, połączone zostają w kadzi lub w zbiorniku. Wina białe zaś tłoczone są przed fermentacją, oddzielając sok od skórek. Kontakt ze skórką podczas procesu produkcji wyzwala połączenie koloru, smaku oraz tekstury z sokiem, podczas gdy drożdże przekształcają cukier w alkohol. To właśnie skórki zawierają większość składnika, który odpowiedzialny jest za kolor trunku. Czerwone winogrona zbierane są od późnego lata do wczesnej jesieni. Ma to miejsce po tym, jak niedojrzałe białe winogrona zmieniają kolor na ciemnoczerwony lub niebiesko-czarny, w okresie zwanym veraison. Połączony sok, skórki oraz nasiona nazywane są moszczem. Winiarze czasami schładzają moszcz na przez dobę lub dwie w procesie zwanym moszczeniem na zimno, aby całkowicie wydobyć związki koloru oraz smaku ze skórek, zanim jeszcze alkohol rozpocznie dojrzewanie.

Cabernet Sauvignon

Jeden z najbardziej popularnych szczepów. Pochodzi ze znanego francuskiego Bordeaux. Plantacje Cabernet Sauvignon znajdują się również np. w Dolinie Napa. Owoce rosną w chłodnych, wilgotnych regionach i mają najczęściej ciemnoczerwony kolor. Są wdzięczne w uprawie i dobrze znoszą bardziej wymagające warunki atmosferyczne.

Dla kogo?

Wino ze szczepu Cabernet Sauvignon cechuje umiarkowana kwasowość, wyrazisty smak i liczne taniny. Z odmiany tej produkuje się doskonałe czerwone wina wytrawne. Na palcie aromatyczno-smakowej dominują akcenty czarnej porzeczki, imbiru, jeżyny i ziela angielskiego. Trunki, które powstają z odmiany Cabernet Sauvignon, przypadną do gustu praktycznie każdemu miłośnikowi napitków z winorośli.

Pinot Noir

Najwięcej plantacji Pinot Noir znajduje się w regionie winiarskim Burgundia we Francji. Odmiana ta powstała po raz pierwszy w dwóch różnych wioskach – jednocześnie i niezależnie od siebie. W efekcie wytworzono dwa gatunki winogron, które znacznie różnią się od siebie. Gatunek ten rośnie również we Włoszech, w Niemczech czy w Oregonie. Jest to ciekawa, różnorodna odmiana, która daje dobrze zbudowane wina.

Dla kogo?

Młode owoce Pinot Noir charakteryzują się aromatem czerwonych owoców – maliny, wiśni, truskawki. Wina z Pinot Noir urzekają nutami korzennymi i waniliowymi. Są to trunki dla koneserów, wielbicieli słodyczy i owoców. Zaspokoją oczekiwania nawet bardziej wyrafinowanych smakoszy.

Merlot

Odmiana Merlot miała swój początek w Bordeaux. Najczęściej szczep ten uprawia się w Saint-Emilion i Pomerol. Merlot wyróżnia się ciemnoniebieskimi owocami, które wykorzystuje się nie tylko do produkcji wina gatunkowego, ale również mieszanek. Winogrona są bardziej wrażliwe na środowisko i zmiany klimatyczne. Owoce dojrzewają około dwa tygodnie szybciej niż ma to miejsce w przypadku Cabernet. Merlot to ważna winorośl dla winiarzy, na całym świecie.

Dla kogo?

Wypusty z odmiany Merlot mają silnie owocowy aromat, taki jak wiśnia, śliwka, jagoda, borówka, jeżyna i morwa. Są to mocno aromatyczne trunki, o niezbyt intensywnym kolorze. Bardzo uniwersalne wina, które dobrze łączą się z jedzeniem. Wina Merlot to must-have w domowej kolekcji i obowiązkowa pozycja na wiele okazji.

Syrah

W Nowym Świecie odmianę tą nazywa się Shiraz. Jest to jedna z najszlachetniejszych odmian czarnych winogron. Z Syrah produkuje się wybitne wina, z górnej półki. Jest to szczep związany z Doliną Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Oprócz tego Syrah uprawia się w Nowej Zelandii, Australii, Kalifornii i w Chile.

Dla kogo?

Trunek z odmiany Syrah to nie lada gratka dla koneserów win o bogatym aromacie jeżyn, czarnej porzeczki, śliwek. W formule, która powstaje ze szczepu Syrah, dominują akcenty kawy, lukrecji czy pikantnych przypraw. Są to wina złożone, dobrze zbudowane, o dużym potencjale starzenia.

Cabernet Franc

Francuskie czerwone wino, które powstaje z odmiany uprawianej niemal na całym świecie. Najczęściej miesza się je z innymi gatunkami. Cabernet Franc jest odporny na zmiany klimatyczne i dobrze dojrzewa we wszystkich regionach winiarskich świata. Jest to wytrzymały, urodzajny szczep.

Dla kogo?

Wina z Cabernet Franc są delikatne, orzeźwiające, średnio kwasowe i aromatyczne. Na pierwszy plan wysuwają się czerwone owoce – wiśnia, truskawka, malina. To dobry wybór zarówno dla amatora, jak i konesera winnych wypustów. Trunek smaczny, przystępny cenowo, zaskakujący.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania KTÓRY SZCZEP PASUJE DO TWOJEJ OSOBOWOŚCI? została wyłączona