
MENCIA – ODMIANA Z HISZPANII
Wyjątkowy szczep winorośli, pochodzący z północnej Hiszpanii. Wina Mencia są bardzo intensywne w smaku i aromacie. Doskonale komponują się z różnymi potrawami. Mencia rośnie na wymagających glebach, w klimacie atlantyckim. Uprawy Mencia można spotkać w regionie Kastylii, Leon czy Galicji. Co wiadomo o tym unikalnym szczepie? Jakich trunków obowiązkowo należy spróbować wybierając się do słonecznej Hiszpaniii?
Czerwona odmiana
Mencia to czerwona odmiana winorośli, której domem jest północna Hiszpania. Uprawy Menci znajdują się głównie w Galicji i w Kastylii. Szczep ten cieszy się rosnącą popularnością, na całym świecie. Można go uprawiać w bardziej wymagających warunkach, a do tego daje smaczne, wyraziste i przyjemne w degustacji wina.
Trochę historii
Dzieje Mencia rozpoczynają się w X wieku. Dawniej uważano, że jest to odmiana portugalskiej winorośli Jaen. Przeprowadzono zatem stosowne badania, które potwierdziły przypuszczenia, iż Mencia i Jaen to dwa odrębne szczepy. Uprawy Mencia można spotkać w Hiszpanii oraz w Portugalii. Zgodnie z przypuszczeniami Mencia trafiła do Portugalii wraz z pątnikami.
Szczep
Odmiana o czerwonych owocach, które dają wina wyraziste i smaczne. Najlepszymi glebami do uprawy Menci są łupki, gliny i granity. Szczep wspaniale radzi sobie w klimacie atlantyckim, który wyróżnia się łagodnymi temperaturami oraz dosyć dużą wilgotnością. Wadą Menci jest podatność na choroby np. szarą pleśń, mączniaka.
Trunki
Wina wyprodukowane z odmiany Mencia mają:
- intensywny smak i aromat;
- świeży charakter;
- wyraźne nuty malin, czarnych porzeczek, wiśni, przypraw korzennych.
Starsze roczniki wina są bogate dodatkowo w akcenty wanilii, czekolady oraz dymu.
Food pairing
Mencia pasuje do różnych potraw. Trunek fantastycznie łączy się z tapas, wędlinami, daniami mięsnymi bazującymi na jagnoięcinie czy wołowinie, a także z rybami np. łososiem lub tuńczykiem. Wino warto podać w odpowiednim kieliszku i rekomendowanej przez producenta temperaturze.
Ciekawostki
Kilka faktów sprawia, że Mencia to odmiana, którą coraz częściej uprawiają winiarze, a koneserzy doceniają ją, za jej smak:
- Dojrzałe grona są niewielkich rozmiarów, ale same jagody wyróżniają się wielkością.
- Pąki dojrzewają dosyć szybko, a wino produkowane jest wcześnie.
- Winorośl wymaga zabezpieczenia przed pleśnią, mącznikami, wiatrem.
- Na palecie trunku dominują akcenty porzeczki, jeżyny, beczki.
- Wino pasuje do wielu dań oraz różnych przystawek np. wędlin, serów, a nawet deserów.
Przykładowe pozycje
Finca La Cuesta 2019
Pełne i świeże wino z bardzo delikatnymi taninami. Pozostawia na podniebieniu posmak truskawek i wiśni. Aromat wypełniają płatki róży i świeże zioła.
M.M. Luna Beberide 2021
Jasnoczerwony kolor wina współgra z intensywnym aromatem owoców. Na podniebieniu eksplozja czerwonych owoców. Finisz przyjemny, jedwabisty i długi.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

