MENCIA - ODMIANA Z HISZPANII
Szczepy

MENCIA – ODMIANA Z HISZPANII

Wyjątkowy szczep winorośli, pochodzący z północnej Hiszpanii. Wina Mencia są bardzo intensywne w smaku i aromacie. Doskonale komponują się z różnymi potrawami. Mencia rośnie na wymagających glebach, w klimacie atlantyckim. Uprawy Mencia można spotkać w regionie Kastylii, Leon czy Galicji. Co wiadomo o tym unikalnym szczepie? Jakich trunków obowiązkowo należy spróbować wybierając się do słonecznej Hiszpaniii?

Czerwona odmiana

Mencia to czerwona odmiana winorośli, której domem jest północna Hiszpania. Uprawy Menci znajdują się głównie w Galicji i w Kastylii. Szczep ten cieszy się rosnącą popularnością, na całym świecie. Można go uprawiać w bardziej wymagających warunkach, a do tego daje smaczne, wyraziste i przyjemne w degustacji wina.

Trochę historii

Dzieje Mencia rozpoczynają się w X wieku. Dawniej uważano, że jest to odmiana portugalskiej winorośli Jaen. Przeprowadzono zatem stosowne badania, które potwierdziły przypuszczenia, iż Mencia i Jaen to dwa odrębne szczepy. Uprawy Mencia można spotkać w Hiszpanii oraz w Portugalii. Zgodnie z przypuszczeniami Mencia trafiła do Portugalii wraz z pątnikami.

Szczep

Odmiana o czerwonych owocach, które dają wina wyraziste i smaczne. Najlepszymi glebami do uprawy Menci są łupki, gliny i granity. Szczep wspaniale radzi sobie w klimacie atlantyckim, który wyróżnia się łagodnymi temperaturami oraz dosyć dużą wilgotnością. Wadą Menci jest podatność na choroby np. szarą pleśń, mączniaka.

Trunki

Wina wyprodukowane z odmiany Mencia mają:

  • intensywny smak i aromat;
  • świeży charakter;
  • wyraźne nuty malin, czarnych porzeczek, wiśni, przypraw korzennych.

Starsze roczniki wina są bogate dodatkowo w akcenty wanilii, czekolady oraz dymu.

Food pairing

Mencia pasuje do różnych potraw. Trunek fantastycznie łączy się z tapas, wędlinami, daniami mięsnymi bazującymi na jagnoięcinie czy wołowinie, a także z rybami np. łososiem lub tuńczykiem. Wino warto podać w odpowiednim kieliszku i rekomendowanej przez producenta temperaturze.

Ciekawostki

Kilka faktów sprawia, że Mencia to odmiana, którą coraz częściej uprawiają winiarze, a koneserzy doceniają ją, za jej smak:

  • Dojrzałe grona są niewielkich rozmiarów, ale same jagody wyróżniają się wielkością.
  • Pąki dojrzewają dosyć szybko, a wino produkowane jest wcześnie.
  • Winorośl wymaga zabezpieczenia przed pleśnią, mącznikami, wiatrem.
  • Na palecie trunku dominują akcenty porzeczki, jeżyny, beczki.
  • Wino pasuje do wielu dań oraz różnych przystawek np. wędlin, serów, a nawet deserów.

Przykładowe pozycje

Finca La Cuesta 2019

Pełne i świeże wino z bardzo delikatnymi taninami. Pozostawia na podniebieniu posmak truskawek i wiśni. Aromat wypełniają płatki róży i świeże zioła.

M.M. Luna Beberide 2021

Jasnoczerwony kolor wina współgra z intensywnym aromatem owoców. Na podniebieniu eksplozja czerwonych owoców. Finisz przyjemny, jedwabisty i długi.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania MENCIA – ODMIANA Z HISZPANII została wyłączona