MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI
Szczepy

MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Miód pitny uznawany jest za jeden z najzdrowszych alkoholi. Za trunkiem tym stoi długoletnia  tradycja. Szlachetny alkohol cieszy się dużą popularnością wśród starszych pokoleń oraz koneserów. Co ciekawe – miód pitny można zrobić samodzielnie w domu. Jakie są rodzaje miodów pitnych? Czy napitek ten ma właściwości lecznicze? Poznaj podstawowe fakty dotyczące miodów pitnych!

Historia miodu pitnego

Według doniesień miód pitny zaczęto produkować już w czasach starożytnych. Alkohol na bazie miodu i wody, szybko zyskiwał uznanie wśród różnych grup społecznych. Miód pitny pojawiał się na stole, podczas każdej biesiady. Utożsamiany był z ambrozją, czyli napojem bogów. Na początku, degustowali go wyłącznie najbogatsi członkowie społeczeństwa. Był bardzo popularny w Gracji i Rzymie. Raczyli się nim Wikingowie, Majowie czy Egipcjanie. Zgodnie z podaniami był to swoisty „eliksir życia i młodości”. Ludzie wierzyli ówcześnie, iż miód pitny zapewnia nieśmiertelność oraz poprawia zdrowie i urodę.

Rodzaje miodu pitnego

Różne rodzaje miodu pitnego uzyskuje się poprzez proces fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu naturalnego, czyli tak zwanej brzeczki miodowej. Najczęściej stosowanym podziałem miodów pitnych jest stosunek ilości miodu i wody, w brzeczce miodowej. Najogólniej rzecz ujmując – stopień rozcieńczenia:

  • Półtorak.
    Na 1 objętość miodu przypada 0,5 objętości wody. Leżakuje najdłużej – od 8 do 10 lat.
  • Dwójniak.
    Na 1 objętość miodu przypada 1 objętość wody. Leżakuje ponad 4 lata.
  • Trójniak.
    Na 1 objętość miodu przypadają 2 objętości wody. Leżakuje około 1,5-4 lata.
  • Czwórniak.
    Na 1 objętość miodu przypadają 3 objętości wody. Leżakuje około 6-8 miesięcy.

Smak i aromat

Specjaliści i znawcy tematu podkreślają, iż im większa zawartość miodu, tym trunek jest lepszy. Ma charakterystyczny smak oraz aromat. Miody pitne często są dodatkowo przyprawiane np. goździkami, ziołami czy owocami. Oprócz wyżej wymienionego podziału uwzględniającego zawartość miodu, trunek dzieli się na: miody sycone (warzone) i niesycone.

Jak spożywać?

Za ogromną popularność miodów pitnych, odpowiada również uniwersalny charakter napitku. Można je pić na gorąco w postaci grzańca lub na zimno w drinku, z dodatkiem np. lodu i limonki. Bardziej szlachetne odmiany – półtoraki i dwójniaki, najlepiej spożywać na zimno. Mniej szlachetne odmiany – trójniaki i czwórniaki, nadają się do degustacji na ciepło.

Jak zrobić w domu?

Miód pitny z powodzeniem można zrobić samemu w domu. Najprostszy w przygotowaniu jest czwórniak, ponieważ może on krótko leżakować. Przepis na miód pitny jest mało skomplikowany i przedstawia się następująco:

  • 2,5L płynnego miodu (na 10L miodu pitnego);
  • 7,5L wody;
  • 35g kwasku cytrynowego;
  • 5g pożywki drożdżowej;
  • 0,5L mąki drożdżowej.

Podczas produkcji domowego miodu pitnego przyda się pojemnik fermentacyjny, rurka fermentacyjna, butelka i kapslownica. Podczas wytwarzania należy kontrolować stężenie cukru i kwasowość napitku. Do trunku można dodać zioła, przyprawy lub owoce.

Właściwości lecznicze miodu pitnego

Miód pitny ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Szlachetny trunek wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga w leczeniu infekcji. Specjaliści wskazują również, iż miód pitny pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Trunek łagodzi stres oraz napięcie nerwowe.

Zalety miodu pitnego

Dobry jakościowo miód pitny to wspaniały pomysł na prezent – na pewno ucieszy konesera klasycznych trunków. Miód oprócz wysokich walorów smaków wykazuje również korzystny wpływ na organizm – oczywiście, jeśli jest spożywany w odpowiedniej ilości.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania MIÓD PITNY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI została wyłączona