MNIEJ ZNANE REGIONY WINIARSKIE
Wino powstaje w różnych częściach świata. Niektóre regiony winiarskie rozpoznawalne są nawet przez laików, dopiero co zaczynających swoją przygodę ze światem trunków produkowanych z winorośli. Inne regiony są znacznie mniej znane, co nie wpływa negatywnie na jakość wytwarzanych tam win. Poznaj bliżej miejsca, w których powstają dobre wina.
Cape Winelands
Jest to region produkcji wina zlokalizowany w okolicach miasta Stellenbosch w Prowincji Przylądkowej Zachodniej w RPA. To najstarszy obszar uprawy winorośli w tym kraju. Pierwszą plantację założył Jan van Riebeeck. W 2007 roku region Cape Winelands został wpisany na listę rezerwatów biosfery UNESCO.
Clare Valley
Region zlokalizowany w Australii. Clara Valley to położona na północ od Adelaide. Pierwsi osadnicy pojawili się na tym obszarze w latach 40 XIX wieku. Pochodzili oni z Irlandii i Anglii. W 1856 roku przybyli tu również emigranci z Polski. Miasto Clare stanowi współcześnie prawdziwą atrakcję turystyczną. Sama Clare Valley to miejsce, gdzie znajdują się małe, malownicze doliny, w których przeważa klimat kontynentalny. Funkcjonuje tam około 40 winiarni, a najchętniej wykorzystywanym szczepem jest Riesling.
Cotnari
Miejscowość w Rumunii, zlokalizowana w centralnej części Mołdawii. Jest to mała wieś, w której większość mieszkańców zajmuje się przemysłem winiarskim. Tradycje winiarskie w tym regionie sięgają czasów starożytnych. Rozkwit winnic przypada na wiek XV i XVI. Miasto podupadło na początku XVII wieku w efekcie zniszczeń wojennych oraz następujących po nich epidemiach – przede wszystkim filoksery u schyłku XIX wieku.
Dolina Tamar
Obszar położony w północnej Tasmanii. Przepływa przez niego rzeka Tamar. W dolinie zlokalizowane jest miasto Launceston. Dolina Tamar to region, w którym funkcjonuje ponad 20 winnic. Dominującym szczepem jest tam Pinot Noir i Chardonnay.
Les Coteaux De L’Atlas
Jedyna w północnej Afryce winnica, która w 2004 roku uzyskała prawo do nazwy CHATEAU. Cały teren obejmuje około 1300 hektarów, na których uprawia się przede wszystkim trzy odmiany: Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.
Mount Benson
Region winiarski zlokalizowany w Australii. Obszar z charakterystyczną, czerwoną, urodzajną glebą terra rosa oraz wyjątkowym klimatem oceanicznym. W regionie Mount Benson wytwarza się przede wszystkim białe wina. Najchętniej uprawiane odmiany to: Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris czy Chardonnay.
Nomos Achaja
Obszar w Grecji Zachodniej – w północnej części Peloponezu, ze stolicą w Patras. Panuje tam klimat typowo śródziemnomorski. W Nomos Achaja funkcjonuje Wytwórnia i Piwnice Win, których początek działalności datowany jest na rok 1861. Jest to najstarsze i największe przedsiębiorstwo branży winiarskiej w Grecji, które produkuje rocznie około 30 mln litrów wina. Z ponad 60 hektarami winnic na Peloponezie jest to największy region winiarski w Grecji.
Tumbarumba
Region Winiarski położony w Nowej Południowej Walii, u podnóża Gór Śnieżnych. Obszar wyróżnia się spadzistymi stokami i stosunkowo chłodnym klimatem. Większość winnic zlokalizowana jest na wysokości od 500 do 800 m n. p. m. Pierwsze winnice posadzono w tym regionie dopiero w 1983 roku. Ponad połowę produkcji stanowią szczepy Chardonnay i Pinot Noir. Łączna powierzchnia winnic w tym regionie wynosi 309 hektarów.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

