
NAJLEPSZE CZERWONE WINA
Czerwone wino uważane jest za jeden z najlepszych trunków na świecie. Szeroki wybór dostępnych gatunków, tylko zachęca do degustacji. Wino z różnych regionów smakuje inaczej, podobnie jak to z inną ilością cukru resztkowego. Szukając trunków, które rozpieszczą zmysły i zadowolą podniebienie, warto skupić się na tych, które powstały z popularnych szczepów np. Merlot, Shiraz, Pinot Noir czy Cabernet Sauvignon.
Cabernet Sauvignon
Jeden z najbardziej znanych szczepów na całym świecie. Trunki produkowane z Cabernet Sauvignon rozwijają swój bukiet aromatyczno-smakowy dopiero na etapie leżakowania. Destylaty te idealnie nadają się do długiego dojrzewania w dębowych beczkach. Winorośl uprawiana jest w ciepłym klimacie. Trunek, który z niej powstaje wyróżnia się aromatem czerwonej porzeczki. Oprócz akordów owocowych, w winie można wyczuć akcenty pieprzu, pomidora. Cabernet Sauvignon fantastycznie pasuje do mięs – szczególnie czerwonych oraz aromatycznych serów.
Merlot
W odróżnieniu do Cabernet Sauvignon dojrzewa wcześniej. Na palecie aromatyczno-smakowej nuty śliwkowe, jagodowe, porzeczkowe, wiśniowe i jeżynowe. Destylaty dojrzewające w beczkach, dodatkowo wykazują akcenty karmelowe i ziołowe. Merlot bardzo często idzie w parze z innym szczepem. Wino to pasuje do czerwonego i białego mięsa. Komponując trunek z posiłkiem, warto pamiętać o tym, żeby jedno nie zdominowało drugiego.
Shiraz
Wino o głębokiej, ciemnej, intensywnej barwie. Podniebienie rozpieszcza nutami czarnego pieprzu, lukrecji i anyżu. Wybornie komponuje się z dziczyzną, jagnięciną i grillowanymi warzywami. To bardzo uniwersalne wino, które smakuje zarówno doświadczonym degustatorom, jak i początkującym amatorom.
Pinot Noir
Jest to jedno z lepszych win na świecie. Odmiana służąca do produkcji wina czerwonego, wyróżnia się aromatami truskawek, fiołków, wiśni i malin. Nie ma bardzo intensywnej barwy, ale ma wyraźnie wyczuwalny smak oraz aromat. Pinot Noir można serwować w duecie z kaczką, serami, daniami z zawiesistymi sosami oraz deserami. Idealny trunek na prezent dla wyjątkowej osoby, której pasją jest winiarstwo.
Jak degustować czerwone wino?
Czerwone wino serwuje się w temperaturze wyższej niż trunki białe czy musujące. Odpowiednim kieliszkiem do wina czerwonego jest ten z szeroką górną częścią, umieszczoną na długiej nóżce. Szkło do wina czerwonego prezentuje się wytwornie i ma uniwersalny charakter – można w nim również podawać trunki musujące.
Wartości odżywcze czerwonego wina
Bardzo ciekawy jest fakt wskazujący iż wino czerwone ma około 10 razy więcej antyoksydantów od wina białego. Ma to bezpośredni związek z procesem produkcji trunku o rubinowej barwie – jest on bowiem wytwarzany z całych gron wraz z pestkami oraz skórką. W winie czerwonym znajdują się minerały takie jak wapń, potas, żelazo i magnez. Niektóre gatunki zawierają dodatkowo błonnik, aminokwasy oraz kwasy organiczne. W 100 ml wina czerwonego znajduje się zaledwie 68 kcal.
Jak wino czerwone wpływa na zdrowie?
Specjaliści podkreślają, że wino czerwone ma liczne korzystne właściwości zdrowotne, wśród których wymienić należy:
- ochrona serca i wzmocnienie układu krwionośnego;
- stymulacja układu trawiennego;
- pobudzenie krążenia krwi;
- poprawa nastroju.
Wino czerwone ma indeks glikemiczny wynoszący 0, co oznacza, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Z czym serwować czerwony trunek?
Wytrawne czerwone wino można podawać w towarzystwie potraw z mięsem – wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny. Sprawdzi się również jako uzupełnienie posiłku z drobiem, serami, sałatkami czy warzywami. Dobre czerwone wytrawne wino można degustować saute – bez przekąsek, dań głównych czy deserów.
Szukasz dobrego czerwonego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

