
NAJLEPSZE FRIZZANTE NA LATO
Wino frizzante to lekki trunek wytwarzany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Wyróżnia się bąbelkami, które przyjemnie musują na podniebieniu. Frizzante to wino z mniejszą zawartością alkoholu, które świetnie sprawdza się w upalne dni. Jakie są rodzaje frizzante? Jak wygląda proces produkcyjny trunku? Które frizzante będzie idealne na lato?
Charakterystyka trunku
Frizzante powstaje metodą Charmata, która wykorzystywana jest również przy produkcji popularnego Prosecco. Druga fermentacja odbywa się w tym przypadku w stalowych tankach. Podczas drugiej fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który rozpuszcza się w formule, tworząc bąbelki. Frizzante to ekspresja z mniejszym ciśnieniem, oscylującym w okolicach 1-2,5 bara.
Rodzaje wina
Szczepy stosowane do wytwarzania frizzante to najczęściej gatunki aromatyczne takie jak Moscato czy Malvasia. Do produkcji frizzante nadaje się również Barbera, Freisa czy Bonarda. Najpopularniejsze wina typu frizzante to Moscato d’Asti, Brachetto i Lambrusco.
Paleta aromatyczno-smakowa
Wino frizzante to ekspresja przepełniona aromatami owoców i kwiatów. Na palecie wyczuwalne są owoce cytrusowe, jabłka, białe kwiaty. Trunek jest orzeźwiający, świeży i bardzo owocowy. Nie wyczuwalne są nuty drożdżowe.
Musujące Prosecco Treviso Frizzante “Spago”
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/MUSUJACE-PROSECCO-TREVISO-FRIZZANTE–SPAGO–0-75L-2261
Valoro Rosato Frizzante
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/VALORO-ROSATO-FRIZZANTE-0.75L-3419
Food pairing
W zależności od tego z jakim rodzajem trunku i jakim stopniem wytrawności, mamy do czynienia, frizzante można połączyć z wieloma potrawami, deserami czy przekąskami. Frizzante genialnie sprawdza się w roli aperitifu. Pasuje również do sałatek, dań wegetariańskich i deserów. Jest także niezastąpionym składnikiem koktajli owocowych.
Degustacja
Optymalna temperatura degustacji trunku wynosi 8-10 stopni Celsjusza. Wina frizzante to trunki do szybkiej konsumpcji – w razie potrzeby mogą być przechowywane maksymalnie do 2 lat. Frizzante przed otwarciem należy przechowywać w ciemnym, chłodnym, odpornym na wahania temperatury i promienie słoneczne, miejscu np. w piwnicy. Butelka może być przechowywana w pozycji pionowej lub poziomej.
Etykieta
Nie każda butelka wina frizzante będzie miała specjalne oznaczenie na etykiecie. Odpowiedni korek nie jest wyznacznikiem – wino Vinho Verde, które również klasyfikowane jest jako frizzante, zamykane jest klasyczną zakrętką. Warto w tym przypadku dysponować chociażby minimalną wiedzą dotyczącą specyfiki win frizzante lub posiłkować się doradztwem specjalisty w tym zakresie.
Frizzante a Spumante
Dla niektórych te dwa trunki są podobne – nic bardziej mylnego, Frizzante i Spumante różnią się od siebie znacząco. Spumante bąbelkuje jeszcze długo po otwarciu butelki, podczas gdy bąbelki we Frizzante szybko znikają. Frizzante wyróżnia się dodatkowo mniejszym ciśnieniem (Frizzante 1-2,5 bara, Spumante powyżej 3 barów). Butelki wina Spumante zawsze zamykane są korkiem, który trzyma się za pomocą agrafy – drucianego klipsa. Wino Frizzante nie musi być zamknięte korkiem i nie jest ono objęte podatkiem od win musujących – dlatego też można je kupić po niższej cenie.

