Degustacja,  Szczepy

NAJLEPSZE WINA WZMACNIANE DLA KONESERA

Wino wzmacniane to bardzo popularny rodzaj trunku, który cieszy się dużym uznaniem wśród amatorów mocniejszych napitków z winorośli. Ekspresja o mocy większej niż klasyczne 12-15% alkoholu, ma przyjemne właściwości rozgrzewające. Ważne, aby etanol dobrze współgrał z cierpkością i kwasowością trunku. Za wysoka ilość procentów może bowiem skutecznie przyćmić walory smakowe i aromatyczne wina. Jakie są najchętniej wybierane wina wzmacniane? Co wyróżnia poszczególne rodzaje trunków?

Czym jest wino wzmacniane?

Klasyczne zawartość alkoholu w winie oscyluje w przedziale od 9 do 15%. Są to wina produkowane z różnych szczepów winorośli, białe, czerwone, różowe, musujące. Wina wzmacniane mogą liczyć sobie nawet 20-22% alkoholu. Za wysoką moc trunku odpowiedzialna jest metoda produkcji wina.

Sposób produkcji wina wzmacnianego

Na poszczególnych etapach produkcji wina wzmacnianego dodaje się do formuły odpowiednią ilość mocniejszego alkoholu – najczęściej destylatu gronowego. Mocniejszy alkoholu dodaje się podczas procesu fermentacji oraz tuż po jej zakończeniu. W pierwszym wypadku alkohol zatrzymuje proces naturalnej fermentacji, co umożliwia utrzymanie wysokiej zawartości cukru resztkowego. W drugim natomiast, nadaje winu odpowiedni charakter.

Paleta aromatyczno-smakowa

Wina wzmacniane dostępne są w wydaniu białym i czerwonym – wszystko zależy od odmiany winogron wykorzystanych do produkcji trunku. To, jak smakuje czy pachnie wino, zależy w dużej mierze od szczepów winorośli oraz ilości alkoholu dodawanego do trunku. Wina wzmacniane nadają się do dłuższego leżakowania, co wzbogaca ich bukiet. Jest to ten rodzaj alkoholu, który fantastycznie komponuje się z deserami oraz serami.

Wino likierowe

Innymi słowy – “wino wzmacniane”. Termin ten wykorzystuje się w odniesieniu do win fortyfikowanych z wykorzystaniem destylatu gronowego. Do najpopularniejszych win likierowych zaliczyć można:

  • Porto;
  • Malagę;
  • Sherry;
  • Maderę;
  • Marsalę;
  • Prosek;
  • Samos.

Wina likierowe czy wzmacniane mają przyjemnie rozgrzewający, słodki smak. Są to bardzo wyraziste trunki, które najlepiej smakują w temperaturze pokojowej lub schłodzone do 4-6 stopni Celsjusza. Do degustacji należy wykorzystać niski kieliszek o zwężonej czaszy. Wina wzmacnianie pasują do deserów i deski serów. Z powodzeniem również zastąpią deser.

Porto

Trunek wywodzący się z północnej części regionu Douro. Porto powstaje w wyniku dodania do wina spirytusu winnego o mocy 77%. Proporcje wina do mocnego alkoholu wynoszą 4:1. Porto osiąga najczęściej moc ok. 20% alkoholu. Istnienie kilka rodzajów portugalskiego Porto, które różnią się np. szczepami czy czasem leżakowania.

Madera

Wino otrzymywane z odmian Malvasia, Boal, Sercial, Tinta Negra i Verdelho. Maderyzacja skupia się na procesie dojrzewania wina w bardzo wysokiej, sięgającej 40-50 stopni Celsjusza temperaturze. Trunki Madera dzielą się z uwagi na czas dojrzewania na – 5, 10, 15, 20, 40-letnie.

Sherry

Trunek wzmacniany wywodzący się z regionu Jerez de la Frontera w hiszpańskiej Andaluzji. Sherry powstaje metodą fermentacji wina z odmiany Palomino, Pedro Ximenez oraz Moscatel, do którego dodaje się winny destylat. Wino Sherry dojrzewa w beczkach przez przynajmniej 3 lata.

Malaga

Ekspresja pochodzi z hiszpańskiej Malagi. Produkowana jest ze szczepów Muscat de Alexandria oraz Pedro Ximenez. W ofercie znajduje się kilka rodzajów wina Malaga.

Prosek

Chorwackie wino, wyróżniające się bogatym bukietem aromatyczno-smakowym. Owoce przed maceracją są suszone, a następnie prasowane. Metoda ta nosi nazwę passito. Sok winogronowy wykorzystywany do produkcji wina Prosek fermentuje aż do uzyskania około 15% alkoholu.

Marsala

Sycylijskie wino o zawartości alkoholu przynajmniej 17%. Marsala to trunek w większości przypadków o jasnej barwie. Wino klasyfikuje się z uwagi na czas leżakowania. Najstarsze wina Marsala mają nawet 70 lat.

Samos

Greckie wino likierowe. Zawiera około 15% alkoholu. Trunek o złotej barwie i owocowo-kwiatowym bukiecie. Specjał ten otrzymuje się najczęściej z odmian Muscat Blanc a Petit Grain. Pasuje do słodkich deserów i aromatycznych serów.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania NAJLEPSZE WINA WZMACNIANE DLA KONESERA została wyłączona