
NAJPOPULARNIEJSZE SZCZEPY NA ŚWIECIE I W POLSCE
Wina cieszą się ogromną popularnością, która z każdym rokiem rośnie. Niektóre kraje przodują w produkcji trunków z winogron, a wśród nich na uwagę zasługują Włochy, Francja i Hiszpania. Największymi producentami wina z Nowego Świata są Stany Zjednoczone, Argentyna i Australia. Jakie są najsłynniejsze szczepy na świecie? A które odmiany zyskują uznanie w Polsce?
Czerwone szczepy
- Cabernet Sauvignon.
Daje wina taniczne, dobrze zbudowane, o intensywnej purpurowej barwie. Trunki te mają również ogromny potencjał starzenia. Na palecie aromatyczno-smakowej dominują akcenty czarnej porzeczki, runa leśnego, konfitury z czarnych porzeczek i czarnego pieprzu.
- Merlot.
Wytarzane z niego trunki są taniczne, jedwabiste i gładkie. W nosie silnie wyczuwalna jest wędzona śliwka, wiśnia, męta i truskawka. Na podniebieniu akordy konfitury z jagód, keksu. Wina starzone w beczce są bogatsze o akcenty wanilii, kawy i czekolady.
- Tempranillo.
Najlepsze wina z tego szczepu produkowane są w Hiszpanii, która jest domem Tempranillo. Najsłynniejsze trunki wytwarzane są w dwóch regionach: Ribera del Duero i Rioja.
- Syrah.
Tworzy ciemne wina, złożone i charakterne. Na palecie aromatyczno-smakowej pojawia się wiśnia, jeżyna, śliwka, czarny pieprz, malina. Wypusty starzone w beczce są wzbogacone nutami wanilii, dymu, pieprzu, czekolady i kawy. Domem Syrah jest Francja.
- Garnacha.
Jedna z najczęściej uprawianych odmian na świecie. Szczególnie mocno upodobała sobie Hiszpanię i południową Francję. Daje wina rześkie, intensywne w smaku, krzepki, o korzennych nutach. Wina z ciepłego klimatu mają wyraźne akordy malin, goździków, imbiru. Ekspresja z chłodniejszego klimatu prezentują nuty truskawek, malin, wiśni i rozmarynu.
- Pinot Noir.
Produkowane z tego szczepu wina są lekkie, owocowe, zwiewne. W aromacie wyczuwalne są wiśnie, maliny i truskawki. Odmiana ta doskonale sprawdza się w szampanach, winach musujących i różowych.
Białe szczepy
- Airen.
Jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych odmian na świecie. Smak wina z tego szczepu jest przyjemny, lecz nieco cierpki, o niskiej kwasowości. W aromacie jabłka, morele, banany, cytryny i brzoskwinie.
- Chardonnay.
Smak wina uzależniony jest w dużej mierze od regionu, w którym uprawiana jest winorośl. We Francji trunki są bardziej kwasowe. W ciepłym klimacie charakteryzują się aromatem brzoskwiń, mango i ananasa. W chłodnym klimacie pojawia się cytryna, gruszka i białe kwiaty.
- Riesling.
Król win białych. Wina produkowane z tego szczepu różnią się między sobą znacząco – Riesling potrafi dać wina mineralne i bardzo wytrawne, a także oleiste, słodkie. Trunki te mają duży potencjał leżakowania.
- Sauvignon Blanc.
Daje świeże, lekkie, orzeźwiające wina o wysokiej kwasowości. W trunkach pojawiają się nuty agrestu, limonki, szparagów, trawy, zielonej papryki. W szczepach uprawianych w ciepłym klimacie dominują akordy czarnej porzeczki, marakui, kiwi, pomidorków koktajlowych.
- Pinot grigio.
Znany jest również jako Pinot gris – szczególnie we Francji. Ceniony za aromaty jabłka, melona, cytryny i moreli. Podbija podniebienia konsumentów w USA, Alzacji i we Włoszech.
Najpopularniejsze szczepy w Polsce
W Polsce ogromną popularnością – szczególnie w ostatnim czasie cieszy się Prosecco i Cava, a także wina ze szczepu Primitivo. Białe Prosecco powstaje ze szczepu Glera. Jest ono bogate w akcenty jabłek, gruszek i melona. Uznanie zyskują również wina różowe musujące, które tworzy szczep Glera z domieszką Pinot Noir. Polacy częściej wybierają wina orzeźwiające, lekko kwasowe, dobrze zbalansowane, o uniwersalnym charakterze.
Na co zwracamy uwagę, wybierając wino?
Niewiele osób zna charakterystykę poszczególnych szczepów i ma świadomość, jak smakują wina z nich produkowane. Czytając etykietę, umieszczoną na butelce poszukujemy informacji dotyczących zawartości alkoholu, poziomie słodkości czy wytrawności oraz wskazówek dotyczących tego, z czym można podać wino. Nie bez znaczenia pozostaje cena oraz popularność kraju, z którego trunek pochodzi.
Jakich win lepiej nie kupować?
Zdecydowanie odradza się kupna trunków od anonimowych producentów, których wina mogą reprezentować bardzo niski poziom jakości. Najczęściej są młode ekspresje, o niedojrzałym charakterze i nie rokującym potencjale.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
