Szczepy

NEGROAMARO – WŁOSKI SZCZEP

Odmiana pochodząca z Włoch, z której produkowane są wyśmienite wina czerwone. Nazwa szczepu to połączenie dwóch włoskich słów oznaczających “czarny” i “gorzki”. Negroamaro to winorośl z długą historią, sięgającą czasów VI wieku p. n. e. Wina z odmiany Negroamaro pasują do dań kuchni włoskiej, ale nie tylko – to bardzo wdzięczne pozycje, które znakomicie podkreślają smak jedzenia.

Rys historyczny

Negroamaro przez wielu winiarzy uznawany jest za jeden z najważniejszych szczepów w regionie Apulia. Odmiana stanowi bazę wielu czerwonych win, które cieszą się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech. Szczep Negroamaro sadzono na terenie Apulii już od VI wieku p. n. e..

Specyfikacja winorośli

Szczep czerwonej winorośli – Negroamaro wyróżnia się kilkoma cechami:

  • intensywną barwą;
  • bogatym aromatem;
  • pełnym smakiem.

Wina Negroamaro

Wina z odmiany Negroamaro mają ciemnoczerwoną barwę. Na palecie aromatyczno-smakowej dominują akcenty dojrzałych owoców, przypraw, kakao i czekolady. Nie brakuje również akordów ziołowych i mineralnych. Cechą typową win Negroamaro jest wysoka kwasowość, żywa i orzeźwiająca struktura. Trunki są niezwykle przyjemne w degustacji. Najczęściej są to pozycje wytrawne, ale istnieją również wersje półwytrawne i słodkie.

Bukiet aromatyczno-smakowy

Trunki ze szczepu Negroamaro to wytrawne, pełne, intensywne wina czerwone. Mają one zdecydowany charakter, wypełniony akordami owocowo-ziołowymi. Są to pozycje przystępne cenowo. Wybierz Negroamaro, jeśli cenisz nuty owoców, przypraw, kakao, czekolady i wanilii.

Przykładowe pozycje

Alluva IGP Puglia

Messapi Negroamaro IGP Puglia

Palmenti Negroamaro IGP

Poggio Pasano Negroamaro

San Marzano Sud Negroamaro 2019

Food pairing

Ekspresje z Negroamaro pasują do wielu dań – szczególnie kuchni europejskiej. Negroamaro dopełnia smak mięsa, sosów pomidorowych, potraw z grilla. Z uwagi na średnią moc i wysoką kwasowość można je łączyć z tłustymi mięsami np. dziczyzną, jagnięciną,wołowiną. Dobrze sprawdza się jako towarzystwo dla serów, wędlin oraz pizzy czy makaronów. Negroamaro z powodzeniem można podać w duecie z rybami, risotto czy słonymi przekąskami.

Ciekawostki

  • W języku włoskim “negroamaro” to połączenie dwóch słów “czarny” i “gorzki”. Z połączenia greki i łaciny, tworzy się jednak nowe słowo oznaczające “głęboką czerń”.
  • Szczep ten odgrywa ważną rolę we włoskim winiarstwie – pośród czerwonych odmian, plasuje się na piątym miejscu, a pośród wszystkich – na ósmym miejscu.
  • Wina klasy DOC z Negroamaro wytwarzane są w ramach apelacji Salice Salentino Doc oraz Alezio, Copertino, Galatina, Brindisi, Nardo, Rosso di Cerignola i Squinzano.
  • Jest to odmiana, której sprzyja śródziemnomorski klimat.
  • Winorośl Negroamaro jest odporna na susze.
  • Negroamaro lubi gleby wapienne. Odmiana jest bardzo wydajna.
  • Zbiory odbywają się na ogół na przełomie września i października.
  • Jagody Negroamaro mają bardzo ciemny, wręcz czarny kolor.
  • Wina są bardzo charakterystyczne i utożsamiane z włoskim klimatem.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania NEGROAMARO – WŁOSKI SZCZEP została wyłączona