PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA WINA Z JEDZENIEM
Szczepy

PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA WINA Z JEDZENIEM

Wino fantastycznie łączy się z jedzeniem. Nie ma większej przyjemności od smacznego posiłku i dobrze dobranego do niego trunku. Wie to każdy, kto choć raz spróbował zestawić alkohol z winorośli z pysznymi daniami – słodkimi lub wytrawnymi. Jakimi zasadami kierować się, dopasowując wino do innych produktów spożywczych?

Według indywidualnych upodobań i preferencji

Wybierając wino do potrawy, weź pod uwagę przede wszystkim indywidualne upodobania i preferencje. Jeśli lubisz ciężkie czerwone trunki podane w duecie z lekkimi daniami z białego mięsa czy ryby – masz do tego absolutne prawo. Pamiętaj jednak, że Twój wybór nie dla wszystkich może być oczywisty.

Geograficzne uwarunkowania

Parując wino z jedzeniem, kieruj się kluczem geograficznym. Jeśli potrawa wywodzi się z Włoch, wino pochodzące ze słonecznej Italii, z pewnością będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podobna zasada obowiązuje w odniesieniu do innych regionów – np. do hiszpańskiej paelli odpowiednie będzie hiszpańskie wino o bogatej palecie aromatyczno-smakowej. Do rodzimego schabowego i zasmażanej kapusty podaj wino z Polski.

Zgodnie z kolorem

Najprostszy sposób dopasowywania wina do potrawy. Czerwone trunki pasują do czerwonych mięs np. wołowiny lub dziczyzny oraz do czerwonych ryb np. tuńczyka. Białe wino lepiej komponuje się z białymi mięsami np. kurczakiem czy indykiem oraz białymi rybami np. dorszem, miruną. Do różowych dań np. bazujących na łososiu, dobierz różowe wino. Do kuchni orientalnej postaw na pomarańczowe wino.

Stopień ciężkości

Do lekkich dań np. ryb, sałatek, idealne będzie równie lekkie wino. Dania ciężkie, syte np. z sosami powinny pojawić się na stole w duecie z ciężkim winem. Brak równowagi w tym obszarze może skutkować tym, że jeden element zdominuje drugi.

Do sosu

Serwując danie w sosie np. kurczaka lub wołowinę, często zastanawiamy się, czy wino powinno być dopasowane do mięsa czy do samego sosu? Odpowiedź jest jednoznaczna – to sos determinuje charakter dania, dlatego też bezwzględnie wino powinno być dopasowane właśnie do sosu, a nie  do towarzyszącego mu mięsa.

Na zasadzie kontrastu

Ciekawą propozycją jest parowanie wina z daniem, na zasadzie kontrastu – czyli słodki trunek np. Tokaj do wytrawnej potrawy np. pasztetu. Równie dobrym rozwiązaniem jest zestawienie ciężkiego, wytrawnego, lekko cierpkiego i kwaśnego wina, ze słodkim deserem – taki miraż zharmonizuje kubki smakowe.

Do co na talerzu, to również w kieliszku

Jeśli w potrawie – w sosie, marynacie, sałatce znalazło się wino, to w tej sytuacji to samo wino powinno trafić do kieliszków. Swoista synergia smaków i aromatów będzie tworzyła idealną całość. To bardzo ważna zasada wine pairingu.

Uniwersalny trunek do wszystkiego

Niektóre trunki mają na tyle uniwersalny charakter, że z powodzeniem można je łączyć z większością potraw. Do takich trunków zalicza się np. szampan. Praktycznie cała kategoria win musujących jest niezwykle wdzięczna – kwasowość i złożoność trunków musujących sprawia, że alkohole te dobrze pasują do dań słodkich, wytrawnych, przystawek.

Tego się wystrzegaj!

Znając już podstawowe zasady łącznia wina z jedzeniem, powinieneś wiedzieć, czego stanowczo unikać:

  • Braku fantazji, wyobraźni i kreatywności.
  • Dominacji trunku nad potrawą lub odwrotnie.
  • Przypadkowych zestawień, tworzonych pod wpływem chwili lub co gorsze – na ostatnią chwilę.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA WINA Z JEDZENIEM została wyłączona