
PÓŹNE ZBIORY
Wina z późnych zbiorów są efektem cierpliwości, sztuki winiarskiej i harmonijnego współdziałania natury. Trunki “late harvest” opowiadają o późnych dniach jesieni. Winogrona są wówczas pełne słodyczy i złożoności. Co wyróżnia wina z późnych zbiorów? Jaka jest ich historia? Jakie są rodzaje trunków z winogron, które pozostają na krzewach winorośli dłużej?
Jak późne zbiory?
Trunki wyprodukowane z winogron zebranych po regularnym okresie zbiorów nazywane są winami z późnych zbiorów (“late harvest”, “spatlese”). Proces ten pozwala na wzbogacenie trunków w cukier i smak. Są to na ogół ekspresje o wyższej zawartości alkoholu i głębokim smaku. Wina z późnych zbiorów mogą być wytrawne lub słodkie, białe lub czerwone.
Skąd pomysł na późne zbiory?
Tradycja późnych zbiorów sięga XVIII wieku. Pomysł produkcji trunków z zebranych później winogron to kwestia przypadku i zbiegu okoliczności. Owoce dotknięte szlachetną pleśnią dały wino o niesamowitej słodyczy i intensywności. Odkrycie na skalę rewolucyjną, iż winogrona pozostawione na krzewach rozwijają bardziej skoncentrowane aromaty i wyższą słodycz – całkowicie odmieniło winiarstwo. Z czasem produkcję win late harvest czy spatlese sformalizowano, dzięki czemu trunki te wyróżniały się wysoką jakością o stałym potencjale. Obecnie wino z późnych zbiorów jest cenioną etykietą, która wyraża umiejętności, wiedzę i doświadczenie winiarza oraz doskonały smak i aromat trunku.
Obszary uprawy
Początkowo wina z późnych zbiorów produkowano na terenie Niemiec. Później sława wina rozprzestrzeniła się na cały świat. Do powstania trunku spatlese niezbędne są odpowiednie warunki – klimat i terroir. Ekspresje te powstają w Austrii, USA, Nowej Zelandii oraz w innych regionach świata.
Sztuka i cierpliwość
Winiarze uważnie obserwują winogrona i wyczekują odpowiedniego momentu zbioru. Jest to moment na granicy pierwszych przymrozków – wpływa on na smak, kwasowość oraz zawartość cukru w owocach. Wina z późnych zbiorów bardzo często mają potencjał by dojrzewać i rozwijać się przez wiele lat. Proces produkcji win z późnych zbiorów przedstawia się następująco:
- Selekcja i zbiór owoców.
- Fermentacja. Często w niższych temperaturach.
Odmiany
Wina z późnych zbiorów mogą być produkowane z szerokiej gamy winorośli. W czołówce szczepów znajduje się Riesling, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc czy Chenin Blanc. Każda z odmian oferuje inną paletę aromatyczno-smakową. Od akcentów kwiatowych, poprzez mineralne, na owocowych skończywszy. Riesling uważany jest za króla białych odmian, a Pinot Noir jest najlepszych wyborem w przypadku win czerwonych.
Różnorodność
Wina z późnych zbiorów mogą być wytrawne, słodkie, czerwone, białe. Stanową nawet doskonałą bazę do win musujących. Tradycyjne wina Spatlese prezentują smaku dojrzałych owoców, miodu. Co ciekawe – wina z późnych zbiorów są wszechstronnymi towarzyszami różnych dań. Pasują do wykwintnych kolacji, dań kuchni europejskich czy azjatyckiej.
Ciekawostki
- Wina Spatlese często bywają mylone z winami Kabinett. Różnica jednak polega na momencie zbioru winogron. Kabinett produkowane są z winogron zebranych stosunkowo wcześnie.
- Spatlese można podawać jako wino deserowe.
- Trunki z późnego zbioru wykazują potencjał starzenia. Niektóre pozycje można przechowywać nawet kilka lat.
Rebhang Riesling Spatlese 2016
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/REBHANG-RIESLING-SPATLESE-2016-0-75L-13433
Aaldering Pinotage Noble Late Harvest
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/AALDERING-PINOTAGE-NOBLE-LATE-HARVEST-0-75L-13345
Tokaj Late Harvest Koverszolo 2018
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/TOKAJ-LATE-HARVEST–KOVERSZOLO-2018-13-5–0-75L-12817
