REGION BORDEAUX
Jeden z najważniejszych regionów winiarskich nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Obszar ten słynie z produkcji długowiecznych trunków, o wykwintnym charakterze. Bordeaux leży w południowo-zachodniej części Francji – w miejscu łączenia dwóch rzek (Garonna i Dordogne). Historia produkcji alkoholu z winogron ma w tym regionie długą historię, sięgającą czasów rzymskich. Na przestrzeni wieków, winiarze z Bordeaux doskonalili swoje wina, aby uwypuklić charakterystyczny terrior oraz sprzyjający klimat, panujący na tym terenie. Współcześnie wina z Bordeaux cieszą się dużym uznaniem oraz wybitną renomą, wśród konsumentów oraz producentów.
Bordeaux Grand Cru
Wina o najwyższej jakości, które powstają z wysokiej klasy winogron. Trunki te produkowane są zgodnie z bardzo restrykcyjnymi standardami. Bordeaux Grand Cru to wybitne wina skierowane do prawdziwych koneserów oraz znawców tematu.
Klimat
W regionie Bordeaux panuje klimat umiarkowany morski, co w praktyce oznacza, że ocen ma dosyć duży wpływ na powstające tam trunki. Lato jest ciepłe, a zima łagodna. Choć każdy rocznik wina wyróżnia się indywidualnymi cechami, smakiem, aromatem i kolorem, to rok kalendarzowy winiarze dzielą w następujący sposób:
- sezon wegetacyjny, który rozpoczyna się wczesną wiosną;
- sezon letni, w którym dojrzewają winogrona;
- jesień, kiedy winogrona są gotowe do zbioru.
W lecie winogrona dojrzewają stabilnie, dzięki czemu produkowane wina są odpowiednio słodkie i kwasowe. Jesienią zaś zmorą winiarzy jest szara pleśń, którą powoduje wysoka wilgotność i ciepłe powietrze. Jednak to właśnie jesienią powstają popularne francuskie, białe, słodkie wina – Barsac i Sauternes.
Gleba
Bordeaux wyróżnia się dużym zróżnicowaniem pod względem gleby. Występują tam zarówno mieszane gleby wapienne, gliniaste oraz piaszczyste, jak i gleby żwirowe. Z tych pierwszych produkowane są wina Merlot i Cabernet Franc, a z drugich Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.
Klasy
W 1855 roku została ustanowiona klasyfikacja Grands Crus Classes, na którą składają się najlepsze wina z Bordeaux. Została ona przedstawiona w wymienionym roku na Światowej Wystawie w Paryżu. Wówczas 61 bordoskich chateaux zostało podzielonych na pięć klas, uwzględniających renomę oraz jakość produkowanych trunków. W tym miejscu warto wspomnieć o pierwszej klasie, zwanej 1er Grands Crus Classes. Obejmuje ona pięć winnic:
- Chateau Lafite-Rothschild;
- Chateau Latour;
- Chateau Margaux;
- Chateau Haut-Brion;
- Chateau Mouton-Rothschild (od 1973 roku).
Wprowadzona klasyfikacja ustanowiła i ujednoliciła pewnego rodzaju standardy, obowiązujące podczas produkcji wina.
Proces wytwórczy
Wina Bordeaux Grand Cru powstają w wyniku kilku etapowego procesu wytwórczego, na który składa się:
- Zbieranie winogron.
Odbywa się najczęściej we wrześniu i w październiku. Winogrona zbierane są ręcznie.
- Sortowanie winogron.
Dokonuje się tego w przypadku najbardziej jakościowych trunków.
- Maceracja na zimno.
Polega na maceracji nie przefermentowanego soku na skórkach winogron w niskiej temperaturze.
- Fermentacja i maceracja.
Na tym etapie sok poddawany jest fermentacji, która trwa kilkanaście dni, a następnie dokonywana jest maceracja.
- Dojrzewanie.
Wino leżakuje w dębowych beczkach.
- Mieszanie.
Inaczej kupażowanie.
- Butelkowanie.
Smak i aromat
Trunki z Bordeaux są bardzo ciekawe z uwagi na różnorodność szczepów, z których są produkowane. Na szczególną uwagę zasługują następujące pozycje:
→ Cabernet Franc.
Szczep ten przydaje trunkowi nut paprykowych i ziołowych.
→ Cabernet Sauvignon.
Wyróżnia się aromatem czarnej porzeczki, papryki i czereśni.
→ Petit Verdot.
Charakteryzuje się nutami fiołków, cedru i czarnej porzeczki.
Ogólna charakterystyka
Wina z Bordeaux są bogate w taniny, które akcentują strukturę i moc trunku. Są to alkohole złożone, aromatyczne i intensywne w smaku. Często na palecie aromatyczno-smakowej można poczuć owoce leśne, truskawki, czereśnie, a także nuty dębu, wanilii, karmelu, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Foodpairing
Bordoskie trunki pasują do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny. Dobrze komponują się z gulaszami, pieczonymi warzywami oraz serami. Wino z Bordeaux idealnie łączy się ze smażonymi i duszonymi mięsami oraz deserami.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
