Szczepy,  Wino od podstaw

REGION BORDEAUX

Jeden z najważniejszych regionów winiarskich nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Obszar ten słynie z produkcji długowiecznych trunków, o wykwintnym charakterze. Bordeaux leży w południowo-zachodniej części Francji – w miejscu łączenia dwóch rzek (Garonna i Dordogne). Historia produkcji alkoholu z winogron ma w tym regionie długą historię, sięgającą czasów rzymskich. Na przestrzeni wieków, winiarze z Bordeaux doskonalili swoje wina, aby uwypuklić charakterystyczny terrior oraz sprzyjający klimat, panujący na tym terenie. Współcześnie wina z Bordeaux cieszą się dużym uznaniem oraz wybitną renomą, wśród konsumentów oraz producentów.

Bordeaux Grand Cru

Wina o najwyższej jakości, które powstają z wysokiej klasy winogron. Trunki te produkowane są zgodnie z bardzo restrykcyjnymi standardami. Bordeaux Grand Cru to wybitne wina skierowane do prawdziwych koneserów oraz znawców tematu.

Klimat

W regionie Bordeaux panuje klimat umiarkowany morski, co w praktyce oznacza, że ocen ma dosyć duży wpływ na powstające tam trunki. Lato jest ciepłe, a zima łagodna. Choć każdy rocznik wina wyróżnia się indywidualnymi cechami, smakiem, aromatem i kolorem, to rok kalendarzowy winiarze dzielą w następujący sposób:

  • sezon wegetacyjny, który rozpoczyna się wczesną wiosną;
  • sezon letni, w którym dojrzewają winogrona;
  • jesień, kiedy winogrona są gotowe do zbioru.

W lecie winogrona dojrzewają stabilnie, dzięki czemu produkowane wina są odpowiednio słodkie i kwasowe. Jesienią zaś zmorą winiarzy jest szara pleśń, którą powoduje wysoka wilgotność i ciepłe powietrze. Jednak to właśnie jesienią powstają popularne francuskie, białe, słodkie wina – Barsac i Sauternes.

Gleba

Bordeaux wyróżnia się dużym zróżnicowaniem pod względem gleby. Występują tam zarówno mieszane gleby wapienne, gliniaste oraz piaszczyste, jak i gleby żwirowe. Z tych pierwszych produkowane są wina Merlot i Cabernet Franc, a z drugich Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.

Klasy

W 1855 roku została ustanowiona klasyfikacja Grands Crus Classes, na którą składają się najlepsze wina z Bordeaux. Została ona przedstawiona w wymienionym roku na Światowej Wystawie w Paryżu. Wówczas 61 bordoskich chateaux zostało podzielonych na pięć klas, uwzględniających renomę oraz jakość produkowanych trunków. W tym miejscu warto wspomnieć o pierwszej klasie, zwanej 1er Grands Crus Classes. Obejmuje ona pięć winnic:

  • Chateau Lafite-Rothschild;
  • Chateau Latour;
  • Chateau Margaux;
  • Chateau Haut-Brion;
  • Chateau Mouton-Rothschild (od 1973 roku).

Wprowadzona klasyfikacja ustanowiła i ujednoliciła pewnego rodzaju standardy, obowiązujące podczas produkcji wina.

Proces wytwórczy

Wina Bordeaux Grand Cru powstają w wyniku kilku etapowego procesu wytwórczego, na który składa się:

  • Zbieranie winogron.

Odbywa się najczęściej we wrześniu i w październiku. Winogrona zbierane są ręcznie.

  • Sortowanie winogron.

Dokonuje się tego w przypadku najbardziej jakościowych trunków.

  • Maceracja na zimno.

Polega na maceracji nie przefermentowanego soku na skórkach winogron w niskiej temperaturze.

  • Fermentacja i maceracja.

Na tym etapie sok poddawany jest fermentacji, która trwa kilkanaście dni, a następnie dokonywana jest maceracja.

  • Dojrzewanie.

Wino leżakuje w dębowych beczkach.

  • Mieszanie.

Inaczej kupażowanie.

  • Butelkowanie.

Smak i aromat

Trunki z Bordeaux są bardzo ciekawe z uwagi na różnorodność szczepów, z których są produkowane. Na szczególną uwagę zasługują następujące pozycje:

→ Cabernet Franc.

Szczep ten przydaje trunkowi nut paprykowych i ziołowych.

→ Cabernet Sauvignon.

Wyróżnia się aromatem czarnej porzeczki, papryki i czereśni.

→ Petit Verdot.

Charakteryzuje się nutami fiołków, cedru i czarnej porzeczki.

Ogólna charakterystyka

Wina z Bordeaux są bogate w taniny, które akcentują strukturę i moc trunku. Są to alkohole złożone, aromatyczne i intensywne w smaku. Często na palecie aromatyczno-smakowej można poczuć owoce leśne, truskawki, czereśnie, a także nuty dębu, wanilii, karmelu, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Foodpairing

Bordoskie trunki pasują do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny. Dobrze komponują się z gulaszami, pieczonymi warzywami oraz serami. Wino z Bordeaux idealnie łączy się ze smażonymi i duszonymi mięsami oraz deserami.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania REGION BORDEAUX została wyłączona