Szczepy,  Wino od podstaw

REGIONY WINIARSKIE WE WŁOSZECH

We Włoszech powstają znakomite wina, a sprzyjają temu doskonałe warunki klimatyczne i geograficzne. Włoska tradycja winiarska ma swoje korzenie w starożytności. Winnice zlokalizowane są praktycznie w każdym zakątku kraju, a Italia należy do największych producentów i eksporterów wina na świecie. Włoskie regiony winiarskie pokrywają się z regionami geograficznymi.

Dolina Aosty

Region zlokalizowany w północno-zachodniej części Włoch, u podnóża Alp. Graniczy z Piemontem, Szwajcarią i Francją. Dolina Aosty to mały region winiarski, w którym produkcja oscyluje na poziomie około 36 tysięcy skrzynek wina DOC. Nazwa doliny wywodzi się od miasta Aosta. Winnice wyróżniają się tym, że są ulokowane wysoko nad poziomem morza. Uprawy zaś są najwyżej na świecie położonymi plantacjami winorośli – rosną na wysokości ok. 1200  metrów n. p. m. Większość produkcji stanowią wina czerwone. Dominują tam szczepy, takie jak Pinot Noir, Petit Rouge. W przypadku szczepów białych prym wiodą – Moscato, Chardonnay, Pinot Grigio.

Piemont

Region na północnym-zachodzie Włoch. Graniczy z Francją i Szwajcarią. Winnice tam usytuowane są na zboczach. To drugi po Chianti region pod względem wielkości produkcji obszar na terenie Włoch. Wina piemonckie produkowane są gównie w Monferato, Alessandrii, Langhe. Najchętniej uprawianymi odmianami w Piemoncie są Nebbiolo, Dolcetto oraz Barbera. Na terenie Piemontu powstaje aż 7 win kategorii DOCG oraz 45 DOC.

Liguria

Region słynący z urokliwej Riwiery. Winnice zlokalizowane są na wąskich przestrzeniach na zboczach gór, schodzących do morza. Wśród uprawianych odmian na uwagę zasługują szczepy: Albarola, Bosco, Vermentino. Większość win powstaje na obszarze Riviera del Ponente. Największą popularnością w regionie cieszy się wino Rossese oraz Cinque Terre.

Lombardia

Region położony najbardziej na północ, przy granicy ze Szwajcarią. Wytwarza się tam głównie wina białe z Trebbiano oraz czerwone z Nebbiolo. Oprócz tego w Lombardii uprawia się odmiany, takie jak Rieslingi i Pinot Noir. Najsłynniejszym regionem w Lombardii jest Franciacorta. Do innych ważnych regionów należą Valtelina oraz Oltrepo Pavese.

Veneto

Obszar winiarski północno-wschodnich Włoch. Region ten wyróżnia się wspaniałymi warunkami do wytwarzania wybitnych win. Produkuje się tam między innymi Amarone della Valpolicella i Recioto della Valpolicella. Amarone to trunek owocowy, mocny i bogaty. Wino produkuje się nietypową metodą zwaną appassimento – przed tłoczeniem winogrona są suszone przez cztery miesiące poprzez zawieszanie nad sufitem na sieci. Proces ten udoskonala owoce i nadaje im odpowiednią masę.

Trentino-Alto Adige

Obszar na północy Włoch – otoczony Alpami i Dolomitami. Połowa regionu została obsadzona różową odmianą Achiava, a pozostałe części Traminerem, Sauvignon Blanc, Chardonnay czy Moscato. Nie brak tam również odmian czerwonych – Pinot Nero, Cabernet Sauvignon czy Lagrein.

Toskania

Region uznawany za jeden z najpiękniejszych. Leży na zboczu Apeninów, a od zachodu graniczy z Morzem Tyrreńskim. Podstawowym szczepem regionu jest Sangiovese. Toskania utożsamiana jest z wspaniałym Chianti czy Brunello. W Toskanii ważny miejsce zajmuje region Montepulciano.

Umbria

Obszar w samym centrum Włoch. Najważniejszy region Umbrii to Perrugia. Podstawowym szczepem wykorzystywanym na terenie Umbrii jest sangiovese. Orvieto to z kolei centrum umbryjskiego winiarstwa, z winnicami zlokalizowanymi na wzgórzach obu brzegów rzeki Paglia.

Apulia

Najbardziej wysunięty na wschód region Włoch. Uprawia się tu niemal wszystkie odmiany włoskie. Podstawowe szczepy to Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera czy Montepulciano. Apulia utożsamiana jest z terenami wyżynnymi i nizinnymi. Najbardziej cenioną apelacją jest Monte del Castel, które produkuje wybitne czerwone i różowe wina.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania REGIONY WINIARSKIE WE WŁOSZECH została wyłączona