REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY!
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY!

Madera – wyspa położona na Oceanie Atlantyckim. Urokliwa i piękna. Z bogatą historią, która intryguje i zachwyca. Miejsce to przyciąga turystów i podróżników. Madera bywa również nazywana Wyspą Wiecznej Wiosny. Panuje tam łagodny klimat, a temperatura powietrza w dzień utrzymuje się w granicach 23 stopni Celsjusza. W nocy spada do około 17 stopni Celsjusza. Mały obszar liczący zaledwie 800 km2, zaskakuje różnorodnością trunków, które tam powstają!

Krajobraz Madery

Wyspa Wiecznej Wiosny powstała na skutek wybuchów wulkanicznych. Aspekt ten zdeterminował dwie rzeczy: urozmaicony, górzysty krajobraz oraz wyjątkowo żyzne gleby. Madera słynie z pięknych widoków oraz bujnej przyrody. Na Maderze powstaje wino, które zaskakuje nawet najbardziej doświadczonych winomaniaków!

Od samego początku…

Bezludna wyspa, którą porastała bujna roślinność, a wulkany pięły się do samych chmur, stanowiła idealne schronienie dla żeglarzy, którzy zmęczeni podróżą z Ameryki i Azji, szukali na niej schronienia, odpoczynku oraz uzupełnienia zapasów żywności oraz wody. Na przestrzeni lat ta dzika i przepiękna wyspa, stała się miejscem, w które przybywali osadnicy z różnych zakątków świata. Na wyspie zaczęto uprawiać winorośl i trzcinę cukrową. Samo słowo „madera” oznacza po portugalsku „drewno”. Z upływem czasu na Maderze rozpoczęła się produkcja win. Mieszkańcy zaczęli eksportować trunki, aby móc się utrzymać przy życiu. Choć intencje były dobre, okazało się, że długa zamorska podróż bardzo negatywnie wpływa na jakość eksportowanego wina. Trunki ulegały zepsuciu i nie nadawały się do konsumpcji.

Na ratunek winu

Maderskie wino powstało na skutek kreatywności i pomysłowości lokalnej społeczności, która postanowiła uratować eksport regionalnych trunków z winorośli. Ale po kolei.. Madera słynie również z innego alkoholu – wysokoprocentowego trunku zwanego wodą ognistą lub po prosu „Aquardente”. Formuła ta została wykorzystana do konserwacji eksportowanego wina. Wzmacniane wino z Madery, podczas transportu w beczce, pod pokładem statku i po wielu miesiącach podróży, zyskiwało na jakości.

Wzmacniane wino z Madery

Dolanie Aquardente do beczek, w których transportowano wino, było genialnym posunięciem. Wino zyskiwało piękny bursztynowy kolor, od którego ciężko było oderwać wzrok. Znanymi smakoszami maderskiego wina był Napoleon, Benjamin Franklin czy Winston Churchil.

Produkcja „madery” współcześnie

Proces wytwarzania maderskiego wina jest wieloetapowy i zaskakujący:

  1. Owoce wykorzystywane do produkcji „madery”, zbierane są bardzo wcześnie – najczęściej już w sierpniu.
  2. Winogrona porastające podnóża wulkanicznej wyspy wyróżniają się wysoką kwasowatością, mineralnością oraz świeżością.
  3. Z zebranych winogron powstaje wino bazowe.
  4. Po okresie fermentacji i osiągnięciu maksymalnego stężenia alkoholu (15-16%), formuła zostaje doprawiona 95% aquardente. Co ciekawe – stopień słodkości wina zależy od tego, na jakim etapie fermentacji zostanie dodane aquardente.
  5. Wzmocnione wino poddawane jest następnie procesowi maderyzacji.

Maderyzacja

Proces maderyzacji budzi wiele kontrowersji ponieważ tradycyjnie wina leżakują w chłodnych, wilgotnych piwnicach. W przypadku „madery” jest zupełnie inaczej. Wino dojrzewa w dużych beczkach, w ciepłych, suchych i nasłonecznionych pomieszczeniach, ogrzanych do 30-40 stopni Celsjusza. Tam trunek spędza od kilku miesięcy do nawet kilkudziesięciu lat.

Smak i aromat „madery”

Madera uznawana jest za wino długowieczne – takie, które zyskuje z upływem lat. Do dziś można spotkać maderę, która ma kilkadziesiąt lat i smakuje wybornie. Interesujący jest również fakt, iż do sprzedaży może być dopuszczone wino, które ma minimum 3 lata. W maderze wyczuwalne są nuty korzenne, karmelowe, dębowe, miodowe czy orzechowe. Jest to trunek o intrygującym bursztynowym kolorze.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania REWOLUCYJNE TRUNKI Z MADERY! została wyłączona