SŁOWEŃSKIE WINIARSTWO
Szczepy,  Wino od podstaw

SŁOWEŃSKIE WINIARSTWO

Winiarstwo w Słowenii ma nietypowy charakter. Słoweńskie wina produkują najczęściej rolnicy, hobbyści i rolnicze spółdzielnie. Trudno tam znaleźć ogromne połacie upraw winorośli czy zagraniczne koncerny produkujące na szeroką skalę. Tradycje winiarskie regionu nieodłącznie związane są z czasami antycznymi, kiedy wytwarzaniem trunków zajmowały się plemiona celtyckie. Największy wpływ na rozwój winiarstwa w Słowenii mieli Rzymianie. Do dziś ten wpływ jest wyczuwalny w produkowanych winach.

Odmiany

W Słowenii uprawia się około 48 szczepów winorośli:

  • Welschriesling;
  • Refosco d’Istria;
  • Chardonnay;
  • Sauvignon Blanc;
  • Malvasia;
  • Merlot;
  • Rebula;
  • Muscat.

Ponad połowę upraw zajmują jasne odmiany. Wśród ciemnych odmian prym wiodą lokalne szczepy.

Regiony

Winorośla w Słowenii uprawia się w trzech regionach:

  1. Podravje.

Największy region zajmujący ponad 40% powierzchni wszystkich słoweńskich winnic. Znajduje się w północno-wschodniej Słowenii, w dorzeczu rzeki Drawy. region dzieli się na dwa obszary: Słoweńska Styria i Prekmurje.

  1. Posavje.

Najmniejszy region, który dzieli się na trzy obszary: Bizeljsko – Sremic, Dolenjska i Bela krajina. Region znajduje się w dorzeczu rzeki Sawy, w południowo-wschodniej części kraju.

  1. Primorje.

Wyróżnia się klimatem śródziemnomorskim, z wpływami alpejskimi. W uprawie przeważają odmiany jasne.

Etykiety na winach słoweńskich

Zgodnie ze słoweńskim prawem, na etykiecie powinny znaleźć się następujące informacje:

  • Rodzaj wina.

Ustawa wspomina o czterech rodzajach wina: spokojnym, musującym, półmusującym i specjalnym. Oprócz tego na etykiecie można znaleźć informację czy w butelce znajduje się wino młode czy aromatyzowane.

  • Zawartość alkoholu.

Dla regionu Primorska minimalna zawartość alkoholu w winie wynosi 8,5%, zaś dla regionu Podravja i Posavja 6%. Prawo dopuszcza również produkcję win bezalkoholowym oraz niskoalkoholowych.

  • Pojemność butelki.

Wyrażana na ogół w ml lub litrach.

  • Stopień słodkości.

Wino słoweńskie może być wytrawne (suho), półwytrawne (polsuho), półsłodkie (polsladko) lub słodkie (sladko). W odniesieniu do win musujących podział przedstawia się następująco: brut nature (popolnoma suho), extra brut (izredno suho), brut (zelo suho), extra dry (suho), sec (polsuho), demi sec (polsladko) i doux (sladko).

  • Informacja o producencie.

Nazwa firmy, adres.

  • Nazwa tradycyjna.

Dotyczy jakości wina. Trunek może być najwyższej jakości (vrhunsko), wysokiej jakości (kakovostno), tradycyjne (vino PTP), regionalne (dezelno) lub stołowe (namizno).

  • Numer decyzji o jakości wina.
  • Oznaczenie pochodzenia.
  • Numer serii.
  • Informacja o potencjalnych alergenach.
  • Rocznik.

Podanie rocznika nie zawsze jest możliwe.

  • Szczep.

Nazwę szczepu na etykiecie można podać wyłącznie w sytuacji, gdy stanowi on minimum 85% gron, z których wyprodukowano dany trunek.

  • Kolor wina.

Słoweńskie wina dostępne są w czterech kolorach:

  • czerwonym (rdeco);
  • białym (belo);
  • różowym (rose);
  • czerwonawym (rdeckasto).
  • Informacje o sposobie produkcji.

Np. ręczne winobranie bądź ekologiczny proces produkcji.

Kultura winifikacji na Słowenii

Słoweńcy lubią wino i piją głównie trunki produkowane w rodzimym kraju. Co ciekawe hymn narodowy Słowenii nazywa się “Toast” (“Zdravljica”). Według danych statystycznych winnice w Słowenii zajmują powierzchnię około 18 550 hektarów. A do oficjalnego rejestru wpisane jest 30 000 podmiotów, zajmujących się uprawą winorośli. Szacowana roczna produkcja wina wynosi około 90 mln litrów, z czego aż 30% stanowi produkcja niezarejestrowana, czyli taka na własny użytek. Kolejnym zaskakującym faktem jest to, że konsumpcja wina w Słowenii jest jedną z najwyższych w Europie.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania SŁOWEŃSKIE WINIARSTWO została wyłączona