SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN

Włoskie winnice zlokalizowane są praktycznie na terenie całego kraju. Włochy należą do największych producentów trunków z winorośli. W Italii uprawia się ponad 600 odmian winorośli. Najbardziej popularne szczepy czerwone to Sangiovese czy Barbera, a białe – Moscato i Pinot Grigio. Niektóre odmiany uprawia się na terenie Włoch w niemal niezmienionej postaci od czasów starożytnych.

Odmiany białe

Moscato

Jeden z najstarszych szczepów. Największa koncentracja tej odmiany znajduje się w okolicach miasta Asti. Winogrona odznaczają się długim cyklem życiowym, który trwa od wczesnej wiosny aż do jesieni. Owoce służą do produkcji win musujących Asti, oznaczonych symbolem DOCG.

Pinot Grigio

Inna nazwa Pinot Gris. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest ciemna barwa skórki owoców. Szczep ten jest uprawiany głównie na terenie północno-wschodnich Włoch. Pinot Grigio daje wina łagodne, przyjemne, delikatne, o niskiej kwasowości i wyrazistym kolorze.

Prosecco

Szczep uprawiany przede wszystkim w regionie Veneto. Winogrona zbierane są późno, a bąbelki wina Prosecco powstają w sposób naturalny, w efekcie fermentacji w stalowych kadziach. Wino występuje w dwóch wersjach: lekko musującej frizzante i mocno musującej spumante.

Ribolla Gialla

Tradycyjny szczep, uprawiany od XIV wieku. Wykorzystywany do produkcji wina wytrawnego, o złożonych i eleganckich aromatach kwiatowych i cytrynowych.

Trebbiano

Niezwykle urodzajny szczep. Wina produkowane na jego bazie charakteryzują się kwasowością, małą zawartością alkoholu oraz słabym aromatem. Trebbiano utożsamiany jest głównie z Italią.

Odmiany czerwone

Barbera

Bardzo prosty w uprawie szczep. Najczęściej można go spotkać na północy Włoch. Wina wytwarzane z Barbery mogą być potężne lub lekkie. Niektóre wymagają dłuższego dojrzewania. Wina z tej odmiany opisuje się przymiotnikami, takimi jak kwasowe, taniczne. Na palecie aromatyczno-smakowej dominują akordy czarnej porzeczki i śliwki.

Dolcetto

Lokalny szczep z Piemontu. Uprawia się go w regionie Alba, Asti, Dogliano, Diano d”Alba i Acqui. z tej odmiany powstają wina odmianowe, jednoszczepowe. Ciemna skórka owoców przyczynia się do lekkiego, przyjemnego, miękkiego charakteru trunku. Na palecie aromatyczno-smakowej wina pojawiają się akordy wiśni, śliwek, jagód, migdałów.

Montepulciano

Odmiana pochodząca a Abruzzo. Szczep uprawia się również z Marche, Molise i Apulia. Wina Montepulciano wyróżniają się eleganckim, ekspresyjnym charakterem i solidną strukturą. Są to ciemne trunki, z dominującymi aromatami wiśni, jeżyny i śliwek.

Nebbiolo

Szczep uprawiany w regionie Lombardii i Piemontu. Stosowany do produkcji słynnych win Barolo i Barbaresco. Trudna odmiana zarówno pod kątem uprawy, jak i winifikacji. Z Nebbiolo produkuje się wina jednoodmianowe. Trunki z tego szczepu wyróżniają się ciemnym kolorem i aromatem wiśni, czekolady, jeżyn, rodzynek, anyżu, lukrecji, truffi.

Primitivo

Odmiana wywodząca się z Apulli, w której posiada własną apelację – Primitivo di Manduria. Daje wina bogate, szlachetne, o głębokiej, purpurowej barwie. Na palecie aromaty czekolady i róży.

Sangiovese

Odmiana wywodzą się z Toskanii. Aktualnie szczep uprawiany jest na terenie całych Włoch. Należy do najstarszych czerwonych odmian włoskich. Wina produkowane z odmiany Sangiovese na podniebieniu zaskakują akordami wiśni, śliwek, czereśni, suszonych ziół, ziemi, beczki.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania SZCZEPY STOSOWANE DO PRODUKCJI WŁOSKICH WIN została wyłączona